Bekend is bemind. Het is belangrijk dat trage wegen makkelijk herkenbaar zijn als openbare wegen. Hoe zichtbaarder ze zijn, hoe makkelijker inwoners en bezoekers ze zullen vinden en gebruiken. Bij Trage Wegen werken we rond naamgeving (< hier invoegen link naar fiche aanbod ivm naamgeving en -bordjes) én tragewegenkaarten om trage wegen te promoten.
Een tragewegenkaart met duidelijke vormgeving is een sterk communicatief en toeristisch product. Een tool waarmee de actieve weggebruiker in één oogopslag nieuwe wandel- en fietsmogelijkheden kan ontdekken, weg van drukke straten. Daarenboven maakt de kaart ook duidelijk dat al deze trage wegen publiek toegankelijk zijn.
Met een mooie kaart-layout zet je bovendien het belevingsvolle, luwe en groene karakter van trage wegen nog extra in de verf. Want je kan extra informatie toevoegen die interessant is voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van landschappen en erfgoed. Je kan details meegeven over de trage weg zelf: is de weg goed begaanbaar of eerder avontuurlijk, is het een verharde of onverharde weg, … Je kan populaire bestemmingen en trage trekpleisters aanduiden, zoals jeugdlokalen, monumenten, de sporthal, speeltuintjes, erfgoedelementen, … Je kan ook veilige of aangename routes weergeven met kleur of symbolen. Denk aan recreatieve wandellussen langs trage wegen, schoolroutes, een korteketenfietstoer of een 10.000-stappen tocht. Zo krijgt elke tragewegenkaart extra betekenislagen en een heel eigen stijl, die past bij de klemtonen die je als gemeente wil leggen.
Trage Wegen maakt voor lokale besturen en organisaties een visueel aantrekkelijke tragewegenkaart op maat die al deze extra info op een leesbare manier samenbrengt.
Fase 1 - Voorbereiding en opmaak onderlegger
Projectregie en -planning - Tijdens het startoverleg stellen we met het lokaal bestuur een terugtelplanning op voor het opmaken en drukken van de tragewegenkaart. Op dit overleg worden keuzes gemaakt over het formaat van de kaart, de legende en de weer te geven punten en routes.
Op basis van de door het lokaal bestuur aangeleverde gegevens, maken wij een onderlegger op voor de kaart, met een wegenbestand dat als werkbestand zal dienen, aangevuld met een desktopanalyse van de te verwachten toestand op het terrein.
Fase 2 - Opmaak van de tragewegenkaart
Terreincheck en systematische controle - Zelfs de recentste tragewegeninventaris vertoont snel afwijkingen met de daadwerkelijke terreinsituatie. Het lokaal bestuur staat, eventueel in samenwerking met vrijwilligers en / of de lokale tragewegenwerkgroep, in voor een terreincheck van het werkbestand en gaat na of de wegen die erin voorkomen daadwerkelijk kunnen gebruikt worden door wandelaars of fietsers.
Het lokaal bestuur bezorgt teksten en fotomateriaal voor de achterzijde van de kaart, die eveneens door Trage Wegen gelay-out wordt.
Trage Wegen maakt een ontwerpversie van de tragewegenkaart, waarop het op het terrein nagekeken werkbestand, alsook de gekozen routes en vermeldenswaardige punten worden weergegeven. Ook de namen van de straten en trage wegen worden weergegeven op de kaart.
Via twee correctierondes kijkt het lokaal bestuur zowel de kaart als de achterzijde ervan nauwgezet na.
Fase 3 - Begeleiding bij druk
Op basis van de gekozen specificaties en oplage, maakt Trage Wegen een offerte op voor prijsbevraging bij verschillende drukkers. Trage Wegen maakt een voorstel van gunning op voor het lokaal bestuur.
Trage Wegen communiceert met de gekozen drukker, zodat het ontwerp van de tragewegenkaart op de juiste wijze wordt aangeleverd en afgewerkt.
De gemeente zorgt voor of beschikt over een recente tragewegeninventaris. Wij bieden afzonderlijke ondersteuning voor het opmaken van een inventaris (< hier invoegen link naar fiche aanbod ivm de inventaris).
De gemeente zorgt voor het nakijken van het werkbestand van de trage wegen op het terrein.
De gemeente zorgt voor het draagvlak binnen de gemeentelijke diensten en stelt een verantwoordelijke ambtenaar aan die het project zal opvolgen.
De gemeente zorgt voor het aanleveren van vermeldenswaardige punten en routes op de kaart, alsook het aanleveren van fotomateriaal en teksten voor op de achterzijde.
De gemeente zorgt voor de kosten voor de druk van de kaart. Dit wordt ook bestuurlijk afgetoetst en goedgekeurd.
De richtprijs voor de opmaak van een tragewegenkaart is 7.000 euro. Extra inspanningen bij het realiseren van de kaart zullen in onderlinge afstemming in regie aan 700 euro per dag worden gefactureerd.
Alle prijzen zijn excl. btw
Offerte aanvragen
