Plantaardige voeding gangbaar maken

  • Lekker en gezond plantaardig koken toegankelijk maken
  • Praktische workshops die inspireren en activeren
  • Concrete ondersteuning voor gemeentelijk beleid duurzame voeding
Twee boterhammen met een plantaardige spread liggen op een beige serviette, daarnaast ligt een mes.
Een project van

Hoewel er een trend is naar meer buitenshuis eten en afhaalmaaltijden nuttigen, stellen de meeste
mensen zelf hun maaltijd samen. De tijd die ze eraan spenderen, is wel korter.
Meer planten en minder dieren eten is de meest impactvolle actie die je kan nemen om je
voedselvoetafdruk te beperken. Plantaardig koken kregen de meesten niet met de paplepel mee.
Daarom lijkt lekker plantaardig koken vaak moeilijk en ingewikkeld. Dat is het niet. Velt wil burgers
de vaardigheden leren om zelf lekkere plantaardige maaltijden te bereiden.

Het ontwikkelen van voedselvaardigheden bij de burger staat steeds centraal in dit project.
Veel organisaties en verenigingen zoeken naar culinaire activiteiten. De gemeente kan helpen om het
aanbod van Velt bekender te maken bij die organisaties. Zo kan de realisatie van een gemeentelijke
of regionale voedselstrategie versneld worden en ondersteunt de gemeente de eiwitstrategie van de
Vlaamse overheid.

Tegelijkertijd kan de gemeente zelf een workshop, of een reeks, organiseren via haar werking. Uit de
praktijk blijkt dat er bij stadsdiensten vragen binnenkomen naar workshops over duurzame, gezonde
of plantaardige voeding.

Het aanbod:

Infosessie ‘Gewoon Plantaardig’

Deze lezing inspireert inwoners om een dagje meer plantaardig te eten, leert ze hoe je daaraan
begint en vooral hoe je het lekker, gezond en voedzaam maakt. De lezing kadert in de halfhalf-
campagne van het Vlaams Instituut Gezond Leven voor de Green Deal Eiwitshift.
Kan met of zonder proeverij. Standaard wordt hiervoor 1,5 u voorzien.

Workshopsreeks ‘Plantaardig in 1-2-3’
In 3 workshops activeer je burgers om zelfstandig lekkere en duurzame maaltijden te bereiden.
Tijdens elke workshop maak je spelenderwijs kennis met een basisproduct uit de plantaardige
keuken. Zo leer je een waaier aan heerlijke gerechten bereiden. Je ontdekt welke ingrediënten
onmisbaar zijn in de voorraadkast om te blijven spelen met smaak, kleur en textuur en maakt
uitgebreid kennis met de kunst van het proeven. Aan het einde van deze reeks bereid je in een
wip een lekker plantaardig gerecht. 

De eerste workshop 

De eerste workshop gaat dieper in op het gebruik van peulvruchten en zeewier. We geven de
basis van smaakleer mee en pluizen uit hoe je smaken in evenwicht brengt. We bereiden
verrassend lekkere en eenvoudige gerechten en genieten van een heerlijke maaltijd

De tweede workshop 

In de tweede workshop hebben we het kort over hoe je een evenwichtige plantaardige maaltijd samenstelt, leren we over plantaardige drinks en koken we vooral met granen en noten. We
vullen de granen aan tot een complete maaltijd en smullen samen van onze plantaardige
creaties.

De derde workshop 

In de derde en laatste workshop koken we met seitan en soja. Van soja worden zowel tofu,
tempeh als sojastukjes gemaakt. Eens je weet hoe die te gebruiken kan je er heerlijke gerechtjes
mee maken. Daarnaast ligt deze keer ook de nadruk op de bereiding van sauzen.  Een zalige
ontdekkingstocht en een al even heerlijke maaltijd.

Workshop ‘Spreads en dips’/ ‘Ballen en burgers’/ ‘De smaak van de zee’

Een eenmalige workshop rond een welbepaalde toepassing is ook mogelijk.

Spreads en dips

Maak zelf de lekkerste spreads voor op je broodje. Als je graag meer plantaardig eet, is het
aanbod in de winkels beperkt. Nochtans zijn de mogelijkheden eindeloos, snel klaar en heel
lekker. Bovendien kan je de aangereikte ideeën zo omvormen tot een feestelijke dip, een
bijgerecht of een saus. Laat je inspireren in deze workshop en kom lekker mee smullen

Burgers en ballen

Zelf thuis makkelijk burgertjes maken met noten, granen en peulvruchten? Ze zijn lekkerder dan
die uit een pakje en je verwerkt er een eventueel groenterestje in. Kinderen zijn gegarandeerd
fan, ze helpen je om ze te maken. Welke structuur moeten ze hebben voor het bakken? Hoe
vorm je ze best? En wat doe je als ze te slap zijn? Of ze uiteenvallen? Kom het ontdekken en leer
alle tips en tricks om de beste burgers en ballen te maken. Het wordt een interactieve
kookworkshop met gezellige maaltijd.

De smaak van de zee

De smaak van de zee oproepen, is een verrijking van je smaakpalet. Hoe realiseer je dat met
uitsluitend plantaardige ingrediënten? Zeewier, als smaakvol umamirijk ingrediënt speelt een
cruciale rol. Denk aan een tomaat wier, een pasta puttanesca of simpele tofishsticks. Maar ook
in heel alledaagse bereidingen kan zeewier voor dat extra smaakaccent zorgen. Met wieren
koken, dat zijn we niet gewoon, maar ’t is eigenlijk heel lekker en makkelijk!

Workshop op maat

Zoek je nog een andere workshop? Velt helpt je graag verder. Misschien hebben we het al in ons
reguliere aanbod, of we maken hem op maat.

  • Het verzorgen van de communicatie naar lokale organisaties en inwoners.
  • Het verzorgen van de communicatie binnen haar werking
  • Het ter beschikking stellen van een locatie om de infosessies of workshop(s) te laten
    doorgaan.
  • Infosessie ‘Gewoon Plantaardig’: 300 euro + verplaatsingskostenWorkshopreeks
  • ‘Plantaardig in 1-2-3’: 900 euro + ingrediënten + verplaatsingskosten
  • Workshop ‘Spreads en dips’/ ‘Ballen en burgers’/ ‘De smaak van de zee’: 300 euro +
    ingrediënten + verplaatsingskosten
  • Workshop op maat: 420 euro + ingrediënten + verplaatsingskosten

Alle prijzen zijn excl. btw

Offerte aanvragen

Interesse? Vraag een offerte op maat van jouw gemeente.

Gegevens

Velt mag me contacteren.

placeholder
Mariem Abihi
mariem@velt.nu