Agro-ecologie is vaak complex om uit te leggen. Via een laagdrempelige filmvertoning met nabespreking dompelen we deelnemers op een ontspannen manier onder in de wereld van natuurvriendelijke voedselproductie.
In de begeleide nabespreking plaatst een (ervarings)deskundige de kennis uit de film in een huidig daglicht. Hij/zij kaart de problemen in het voedselsysteem aan en licht agro-ecologische oplossingen toe. Deze deskundige speelt in op vragen uit het publiek en huidige nieuwsfeiten, altijd met een link naar de film. Na de inspiratiesessie, hebben deelnemers een beeld van wat agro-ecologie is, waar problemen in het huidige voedselsysteem zitten en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan de transitie naar een duurzamer voedselsysteem.
Praktisch:
Fysiek of online
Beschikbaar in Nederlands of Engels
Minimaal 15 deelnemers
Filmaanbod
Pé na terra (eigen productie)
In Brazilië wordt de Cerrado, één van de belangrijkste ecosystemen ter wereld, ontbost door industriële landbouwpraktijken. Ondertussen is ongeveer de helft van de Cerrado verdwenen. Louise Amand, vrijwilliger bij Wervel, maakte hierover de documentaire ‘Pé na terra’. De documentaire brengt het tragische lot van de Cerrado in beeld maar toont ook dat er hoop is op herstel door over te stappen op agro-ecologische methoden.
Ritme van de rups (eigen productie)
Stel je voor dat we in een sprookjesachtig landschap zouden leven waar overvloed aan eten is, waar geen gif wordt gebruikt, waar landbouw geen roofbouw meer pleegt op het regenwoud of op onze bodems, waar de boer je lachend tegemoet komt als je om je kraakverse groenten komt. Stel je voor dat deze boer een verzekerd inkomen heeft, hier maar ook in Brazilië.
Met de juiste bril kan je deze realiteit vandaag al zien. Waar boeren en consumenten meer lef tonen, is het resultaat verbluffend. Te midden van sojawoestijnen vind je eilandjes van hoop. In harmonie met de natuur, herscheppen boeren en gemeenschappen het land tot tuinen van Eden. Ook in Vlaanderen maken mensen deze droom waar, bvb. op zelfoogstboerderijen.
The biggest little farm? (filmrechten aan te kopen)
“The Biggest Little Farm” volgt twee dromers en hun geliefde hond wanneer ze een keuze maken die hen hun klein appartement in L.A. doet verlaten. Ze trekken naar het platteland om een van de meest markante boerderijen in zijn soort te bouwen in volledige co-existentie met de natuur. De film beschrijft hun bijna tien jaar durende poging om de utopie te creëren die ze nastreven. Ze planten 10.000 bomen, telen honderden gewassen en houden allerlei soorten dieren - waaronder een onvergetelijk varken genaamd Emma en haar beste vriend, de haan Greasy.
Ici, la terre (filmrechten aan te kopen)
Luisteren naar de natuur. Handelen voor de toekomst. Luc Dechamps heeft zijn camera gedurende een jaar neergezet op de boerderijschool van Desnié, in de hoogtes van Spa. In die mierennest van mensen en broeihaard van ideeën ontdekken we de verschillende facetten van de permacultuur. Een inleiding in de permacultuur die je er zin in gaat geven!
- Werving van deelnemers
- Locatie met beamer, geluidsinstallatie en projectiescherm
80 euro voor ‘Pé na terra’ of ‘Ritme van de rups’ (films uit eigen productie van Wervel) met begeleidende nabespreking
250 euro voor ‘The Biggest Little Farm’, ‘Ici, la terre’ of een andere film in onderling overleg met begeleidende nabespreking
Contacteer ons vrijblijvend voor een aanbod op maat.
Je krijgt korting op deze activiteit als je een traject bij Wervel volgt.
Alle prijzen zijn excl. btw
Offerte aanvragen
