Vrijwilligersvervoer voor minder mobiele mensen

Minder mobielen centrales: sociaal vervoer

Burger, Lokaal bestuur
Mobiliteit
Ondersteuning (materiaal)

Een Minder Mobielen Centrale zorgt ervoor dat mensen met een mobiliteitsbehoefte dankzij vrijwillige chauffeurs in die behoefte kunnen voorzien. Je kent vast mensen die zich omwille van ouderdom of een andere oorzaak niet langer zelfstandig kunnen verplaatsen? Misschien is er ook in jouw gemeente een Minder Mobielen Centrale.

HOE WERKT HET?

Je wil vrijwilliger worden?

• Ga na of er een MMC is in jouw gemeente
  • Schrijf je in bij jouw MMC. Zij zullen uitleg geven over de werking van hun centrale.
  • Let wel! Je beschikt over je eigen wagen en doet dit vrijwillig. De chauffeur ontvangt enkel een vergoeding voor de onkosten van het traject, zonder hierbij voordeel te halen!

Je kan je niet vlot verplaatsen?

Een MMC in jouw gemeente helpt je op weg:

• Ga na bij jouw gemeente of je voldoet aan de voorwaarden om gebruik te maken van deze dienst.
  • Indien dit het geval is, dan kan je je inschrijven en lid worden, voor €10 / jaar.
  • Min. 48 uur op voorhand vraag je de rit aan per telefoon. Er wordt een vaste bijdrage per kilometer gevraagd zodat de vrijwilliger uit zijn kosten geraakt.

Je bent lid van het OCMW of van een gemeente?

Stel je mobiliteit ter beschikking voor personen die hier nood aan hebben en open een Minder Mobielen Centrale in jouw gemeente. Versterk het aanbod van sociale mobiliteit en bied nieuwe oplossingen. Wij stellen hiervoor volgende zaken ter beschikking:

• een beheerderssoftware, met bijhorende gebruikersopleiding
  • alle nodige garanties
  • ondersteuning op vlak van communicatie
  • levering van administratief materiaal
  • een helpdesk

GOED OM WETEN

• 35.000 mensen maken gebruik van de MMCs, 3.000 mensen zijn vrijwillige chauffeurs.
  • Deze dienstverlening helpt om mensen uit sociaal isolement te halen.
  • Korte trajecten (zoals familie bezoeken, boodschappen doen, naar de kapper of de dokter,...) worden het vaakst gevraagd.
  • Leden vragen hun rit aan via telefoon, minimum 48 uur op voorhand.
  • Een verantwoordelijke van de centrale zoekt een chauffeur die aan de gevraagde noden voldoet.
  • Op de dag en het uur van de afspraak haalt de vrijwilliger de gebruiker thuis op en verzekert het gevraagde traject.
  • Op het einde van de rit betaalt de gebruiker op basis van de afgelegde kilometers een vergoeding aan de vrijwilliger-chauffeur.

Hoe ga je aan de slag?

Meer weten? Ontdek meer op de MMC-website