Start een samenkeuken. Halt aan voedselverspilling.

Burger, Lokaal bestuur, Onderneming
Voeding
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)

Het begeleidingstraject van Velt voor de samenkeuken doorloopt een handig stappenplan. De voorwaarden voor de keuken, de organisatie van de kookgroep, de oogst en de leveranciers van overschotten, … het komt allemaal aan bod. Het stappenplan wordt op maat verfijnd. Tegelijkertijd vertalen we deze aanpak voor een bestaande (groot)keuken in jouw stad of gemeente.

Als je ons vraagt wat Velt rond voeding doet: mensen motiveren en inspireren om samen te koken. Waarom? Het zorgt dat we verspilling tegengaan. We verwerken oogst en overschotten tot een maaltijd voor een groep mensen. Tegelijk tonen we hoe je op een ecologische en respectvolle manier met voeding omgaat. Trek om zo’n buurtinitiatief op te starten of te ondersteunen of om de (groot)keuken in jouw stad of gemeente zo te verduurzamen?

Samenkoken met oogstresten en voedseloverschotten? Op en top duurzaam.

Koken is een eeuwenoud ritueel dat mensen verbindt en van een basisbehoefte een echt feest maakt. In dit verhaal leggen we de nadruk op duurzaam koken. Koken met wat het seizoen, de oogst of je tuin je biedt. Dat vraagt de nodige flexibiliteit en creativiteit. Het is bij uitstek de meest ecologische kooktechniek. Je vertrekt niet van een recept, wel van het beschikbaar aanbod. Boeren en bedrijven gooien voedsel weg omdat het niet langer voldoet aan de marktnormen. Wij maken met deze ‘minderwaardige’ producten lekker eten. Zo gaat veel minder voedsel verloren en hoef je weinig bij te kopen.

Begeleidingstraject van Velt

In 2013 en 2014 organiseerde Velt een aantal volkskeukens in Antwerpen. Daaruit ontstond een handleiding om samen te koken en voedselverspilling tegen te gaan. Intussen klopten steeds meer kookliefhebbers bij Velt aan om samen maaltijden te bereiden met oogst(overschotten) uit de tuin. Dit motiveerde ons om een kader te maken voor groepen die een samenkeuken wilden oprichten. Want koken voor meer is meer dan koken: je hebt kennis en vaardigheden nodig om een evenwichtige maaltijd te bereiden voor een groep.
Sinds maart 2016 zijn via Velt vijftien ecokoks beschikbaar. Het zijn coaches die workshops en begeleiding op maat voorzien aan opstartende samenkeukens.

Een samenkeuken starten in jouw gemeenten? Neem contact.

Interesse?

Consulteer www.velt.nu/samenkoken of mail gericht naar Nadia Tahon via nadia@velt.be

Foto Velt