Samen voor een pesticidenvrije gemeente

Burger, Lokaal bestuur
Natuur en bosRuimteVoeding
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)

Sinds 1 januari 2015 is er een verbod op pesticidegebruik door openbare besturen. Binnen dit verbod vallen ook de stoepen die openbaar terrein zijn maar beheerd worden door burgers. Wil je als burger goed aan de slag? Of wil je als gemeente je burgers sensibiliseren om hun stoep zonder pesticiden proper te houden? Stimuleer je hen graag om een pesticidevrije tuin te hebben? Velt helpt je graag. Met concrete workshops en infomomenten voor je inwoners. En we denken graag mee voor het totaalpakket: alle openbaar groen en zoveel mogelijk burgers doen het zonder.

Maatwerk voor je gemeente

Je wil als stad of gemeente je inwoners mee krijgen in het pesticidevrije verhaal. Dat kan op allerlei manieren. Door hen te tonen hoe de gemeente haar openbaar groen onderhoud zonder pesticiden. Door je inwoners met een wedstrijd uit te dagen hun oprit of stoep anders te beheren. Door samen een aantal spraakmakende voorbeelden elders te bezoeken. Alleszins veel mogelijkheden. Velt maakt met jou een concreet stappenplan op.

Hands-on workshops of diepgaande sessies

• Milieuvriendelijk beheer van verhardingen
    Paden, stoepen en terrassen in en rond je tuin vragen om onderhoud. Veel mensen grijpen daarvoor naar chemische bestrijdingsmiddelen, maar die zijn slecht voor het milieu en je gezondheid. Hier leer je hoe je verhardingen in de tuin ook zonder pesticiden mooi houdt én ervoor zorgt dat ongewenste kruiden geen kans krijgen. Verschillende types verhardingen komen aan bod.

• Gazon: ecologisch en zonder zorgen
    Gazon: waaruit bestaat het? Hoe groeit het? En in welke omstandigheden groeit gazon het best? In deze kennismakingscursus bespreken we veel voorkomende gazonproblemen en -plagen. En uiteraard reiken we je milieuvriendelijke oplossingen voor een gezond gazon aan. Tot slot bekijken we welke alternatieven er bestaan voor de perfect groene grasmat.

• Pesticidevrij tuinieren
    Tuinieren zonder pesticiden, het kan. Gezonde groenten door het gebruik van compost, preventieve maatregelen tegen ziekten en plagen en het opstellen van een uitgekiend teeltplan. Ook het aantrekken van dieren en de plaats voor eetbare struiken en bomen in je tuin komen aan bod.
Hoe ga je aan de slag?

Interesse?

Consulteer www.velt.nu/vormingen of mail gericht naar Barbara Creemers via barbara@velt.be