Reductie van voedselverlies in kantines, scholen en zorginstellingen

Lokaal bestuur, Onderneming
Circulaire economieVoeding
Hanne Heymans
32 477 18 64 17

Keukens van scholen, verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en bedrijven verspillen tussen 20 en 40% van hun voeding. De kost van 1 ton voedselverlies in grootkeukens ligt tussen 1500 à  2500 euro. Als je weet dat lokale overheden deze verliezen kunnen beperken met 50%, is de rekening snel gemaakt.
We begeleiden een veranderingstraject in (gemeentelijke) grootkeukens, van meten tot het identificeren van knelpunten en het opstellen van een actieplan. In dit traject staat het keukenpersoneel centraal en gaan we een zeer nauwe samenwerking aan. Samen realiseren we behoorlijke besparingen en een verkleining van de ecologische voetafdruk van de (gemeentelijke) grootkeukens.

Projectinhoud en -verloop

• Stap 1: Meten is weten. FoodWIN biedt  de geschikte tools en methoden om te meten waar, wanneer en hoeveel voedsel wordt verspild. FoodWIN traint het keukenteam om zelf te meten. Het resultaat is een rapport dat de knelpunten van de grootkeuken uitvoerig identificeert.
  • Stap 2: Oplossingen. Bouw voort op best-practices om de juiste oplossingen te implementeren. FoodWIN faciliteert een co-creatieve workshop met het keukenpersoneel om knelpunten te identificeren en een stappenplan te maken voor implementatie van deze oplossingen.
  • Stap 3: Implementatie. De oplossingen treden in werking. FoodWIN geeft optioneel advies en ondersteuning in deze stap.
  • Stap 4: Impactmeting. Via een tweede meting ken je de impact van de inspanningen: minder voedselverspilling, minder kosten en een kleinere koolstofvoetafdruk. FoodWIN geeft optioneel ondersteuning.

Uitvoeringstermijn:

Het traject van meten tot oplossingen creëren (stap 1 & 2) duurt ongeveer 3 maanden.

• Werving van grootkeukens (bijvoorbeeld in scholen en zorginstellingen)
  • Locatie en catering voor de workshop
  • Koppeling met andere stadsdiensten waar nodig (vb. ocmw's)
  • Externe communicatie over het traject en het belang van het vermijden van voedselverspilling

Een standaardtraject met één individuele grootkeuken (fase 1 en 2) kost tussen de 3000 en 7000 euro (excl. BTW). Voor begeleiding van meerdere grootkeukens, maakt FoodWIN een projectvoorstel en -budget op maat.

Gemeenten uit Oost-Vlaanderen kunnen intekenen op dit aanbod aan 50% korting via het milieucontract.

Hanne Heymans
32 477 18 64 17
Getuigenissen van klanten:

Ursula Stalpaert - diensthoofd hoteldiensten, AZ Sint-Lucas Brugge.
“Meten is weten, daarvan heeft FoodWIN ons overtuigd. FoodWIN helpt ons voedselverlies terug te winnen. Door voedselverlies fors terug te dringen werd naar schatting jaarlijks 50.000 euro bespaard.”