U bent hier

Reductie van voedselverlies in kantines, scholen en zorginstellingen

Doelgroep: 
Lokaal bestuur, Onderneming
Thema: 
Circulaire economieVoeding
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Hanne Heymans
0476 74 21 72
Grootkeukens in overheidskantines, scholen, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen verspillen tussen 20 en 40% van hun voeding. De kost van 1 ton voedselverlies in kantines wordt op 1500 a 2500 euro geraamd. Terugdringen van voedselverspilling is de derde meest impactvolle oplossing is voor klimaatverandering. Daarnaast is het gebruik van voedseloverschotten is een van de meest kosteneffectieve manieren om mensen in nood te helpen. Het verlaagt de kosten voor sociale organisaties en helpt voedselarmoede en voedselongelijkheid te bestrijden. Lokale overheden met grootkeukens kunnen deze verliezen beperken met 50% en de vrijgekomen budgetten investeren in lekkerder, duurzamer en gezonder eten. 
 
Projectinhoud en -verloop
Verminder voedselverspilling, verminder kosten en verminder de ecologische voetafdruk van zorginstellingen, scholen en overheidskantines in jouw gemeente. Een lokaal bestuur heeft er alles bij te winnen om voedselverlies in eigen grootkeukens te verminderen. Daarnaast kan een lokaal bestuur ook beslissen om particuliere grootkeukens op haar grondgebied een duwtje in de rug te geven. De stad Brugge ondersteunde bv. 4 zorginstellingen in hun traject om minder te verspillen door de projectkost te betalen. Vermindering van voedselverlies in die keukens draagt bij tot een sterkere economie en tot het behalen van klimaatplannen. 
 
FoodWIN ondersteunt grootkeukens op de volgende manier:
 
  • Stap 1: Meten. FoodWIN biedt  de geschikte tools en methoden om te weten waar voedsel wordt verspild, waarom en hoeveel. FoodWIN traint het team van de grootkeuken om zelf te meten.
  • Stap 2: Oplossingen. Bouw voort op best-practices om de juiste oplossingen te implementeren. FoodWIN organiseert een co-creatieve workshop met het team van de grootkeuken om oplossingen te bepalen en een stappenplan te maken voor implementatie van deze oplossingen.
  • Stap 3: Implementeer oplossingen. FoodWIN geeft optioneel advies en ondersteuning in deze stap.
  • Stap 4: Meet de impact en krijg inzicht in hoeveel voedselverspilling is verminderd, hoeveel kosten en CO2 is bespaard. FoodWIN geeft optioneel ondersteuning in deze stap.
 
Het proces van meten (stap 1) en oplossingen creëren duurt 3 maand. 
 
De gemeente is zelf verantwoordelijk voor
 
FoodWIN doet de begeleiding van intake tot impactmeting van de grootkeukens. Enerzijds kan dit voor een grootkeuken van het lokaal bestuur zelf. 
 
Als het lokaal bestuur FoodWIN vraagt om grootkeukens op haar grondgebied te begeleiden, levert FoodWIN een tekstje aan dat het lokaal bestuur naar grootkeukens op haar grondgebied kan verspreiden.
 
Prijs
 
Een standaardtraject met één individuele grootkeuken (fase 1 en 2) kost tussen de 3000 en 7000 euro (excl. BTW). Voor begeleiding van meerdere grootkeukens, maakt FoodWIN een projectvoorstel en -budget op maat. 
 
Contact
 
Hanne Heymans
0476 74 21 72
Getuigenissen van klanten: 

Ursula Stalpaert - diensthoofd hoteldiensten, AZ Sint-Lucas Brugge.
“Meten is weten, daarvan heeft FoodWIN ons overtuigd. FoodWIN helpt ons voedselverlies terug te winnen. Door voedselverlies fors terug te dringen werd naar schatting jaarlijks 50.000 euro bespaard.”
https://www.focus-wtv.be/nieuws/brugse-instellingen-verspillen-minder-vo...