Reductie van voedselverlies in kantines, scholen en zorginstellingen
- Stap 1: Meten is weten. FoodWIN biedt de geschikte tools en methoden om te meten waar, wanneer en hoeveel voedsel wordt verspild. FoodWIN traint het keukenteam om zelf te meten. Het resultaat is een rapport dat de knelpunten van de grootkeuken uitvoerig identificeert.
- Stap 2: Oplossingen. Bouw voort op best-practices om de juiste oplossingen te implementeren. FoodWIN faciliteert een co-creatieve workshop met het keukenpersoneel om knelpunten te identificeren en een stappenplan te maken voor implementatie van deze oplossingen.
- Stap 3: Implementatie. De oplossingen treden in werking. FoodWIN geeft optioneel advies en ondersteuning in deze stap.
- Stap 4: Impactmeting. Via een tweede meting ken je de impact van de inspanningen: minder voedselverspilling, minder kosten en een kleinere koolstofvoetafdruk. FoodWIN geeft optioneel ondersteuning.
- Werving van grootkeukens (bijvoorbeeld in scholen en zorginstellingen)
- Locatie en catering voor de workshop
- Koppeling met andere stadsdiensten waar nodig (vb. ocmw's)
- Externe communicatie over het traject en het belang van het vermijden van voedselverspilling
Gemeenten uit Oost-Vlaanderen kunnen intekenen op dit aanbod aan 50% korting via het omgevingscontract.

Ursula Stalpaert - diensthoofd hoteldiensten, AZ Sint-Lucas Brugge.
“Meten is weten, daarvan heeft FoodWIN ons overtuigd. FoodWIN helpt ons voedselverlies terug te winnen. Door voedselverlies fors terug te dringen werd naar schatting jaarlijks 50.000 euro bespaard.”
https://www.focus-wtv.be/nieuws/brugse-instellingen-verspillen-minder-vo...