U bent hier

Realiseren van speelzones in bos en natuur

Spelen in het groen

Doelgroep: 
Lokaal bestuur
Thema: 
Natuur en bosRuimte
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)

Kinderen en jeugdbewegingen willen spelen in het bos en ze doen het ook, want bossen zijn magisch, groots, woest en spannend! Voor sluipspelen, kampen bouwen, kastanjes rapen, takgevechten en nog veel meer plezier zijn kinderen aangewezen op speelzones in bossen of natuurgebieden. In speelzones mag je immers wél volop spelen zonder dat je op de paden hoeft te blijven!

De erkenning als speelzone in het bos of natuurgebied in je buurt heeft vele voordelen, voor alle partijen: de jeugd krijgt meer zekerheid over de langdurige openstelling van de speelzone, de eigenaar is gratis verzekerd voor zijn burgerlijke aansprakelijkheid indien er zich in de speelzone een ongeval zou voordoen en de private eigenaar krijgt subsidies voor het openstellen van zijn bos als speelbos.

BOS+ kan jouw gemeente of vereniging ondersteunen bij het realiseren van een speelbos. Wij bieden ondersteuning bij de zoektocht naar een goede locatie, bij het overleg met de eigenaar en het Agentschap voor Natuur en Bos en helpen je om een erkenning als speelzone aan te vragen en om het toegankelijkheidsreglement op te maken.

Hoe ga je aan de slag?

Heb je nog vragen over speelzones of wil je weten wat dit voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op. E-mail: rik.devreese@bosplus.be.