U bent hier

Workshops: Maak en repareer de toekomst

Doelgroep: 
Burger, Lokaal bestuur
Thema: 
Circulaire economie
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)

Situering 

We nemen u mee in een toekomst waarin apparaten gerepareerd worden wanneer ze kapot zijn, waar we oude, afgedankte spullen omtoveren tot iets nieuws en waarin we weten hoe we onze apparaten zo lang mogelijk mee kunnen laten gaan. 

Projectinhoud en -verloop

Gedurende 3 blokken (2 van 1,5 uur en een van 2,5) nemen we de deelnemers mee in verschillende aspecten van een maakbare en repareerbare toekomst. 
We bekijken met professionele begeleiders hoe we apparaten kunnen onderhouden, repareren, upcyclen en gaan samen een plan maken hoe er in de lokale gemeenschap een Repair Café gestart of uitgebreid kan worden. Daar waar al Repair Cafés zijn maken de deelnemers plannen voor het oprichten van een Repareercentrum op maat van de lokale behoeften.

De drie blokken bestaan uit de volgende modules:

 • Lang Leve Klein Electro (1,5 uur) 
  Elektrische apparaten gaan veel sneller stuk dan 10 à 15 jaar geleden. Hoe kan je ze toch van een langer leven voorzien? Netwerk Bewust Verbruiken biedt een workshop op maat aan. Een reparateur vertelt hoe de vork in de steel zit en demonstreert eenvoudige aankoop-, onderhoud- en hersteltips. Veel voorkomende problemen bij mixers, haardrogers, strijkijzers, … komen aan bod. Deelnemers kunnen ook zelf een klein - al dan niet defect - huishoudelijk electro apparaat meebrengen voor tips op maat. 
 • Start je eigen Repair Café (1,5 uur)
  Repair Cafés zijn bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Van kledij over elektrische apparaten tot meubels, fietsen en computers. Gereedschap en knowhow zijn aanwezig. De Repair Cafés worden draaiende gehouden door liefhebbers, gratis en voor niets.
  Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders en doet inspiratie op. In deze module coachen we een groep met een opstartpakket en talrijke voorbeelden. 
 • Upcycling (2,5 uur)
  Mooie dingen hoeven niet altijd nieuwe dingen te zijn. Ook met wegwerpmateriaal kan je een heel eind komen. Met enkele gereedschappen maak je van een pallet of recupmateriaal een gloednieuw meubelstuk of pimp je een oud meubelstuk.  Na een korte uitleg, ga je onder begeleiding van een ervaren houtbewerker aan de slag. Weer een andere mogelijkheid is om een oude afgedankte lamp om te toveren tot een design lamp op maat. 

De gemeente/burger/onderneming is zelf verantwoordelijk voor

 • logistieke ondersteuning: ter beschikking stellen van vergaderruimte en materialen;
 • selectie en werving/uitnodiging van deelnemers;
 • administratieve opvolging.

Prijs

1200 euro voor een dag op maat, met daarin de drie modules, een procesbegeleider een een vegetarische lunch.  (de modules kunnen ook apart gegeven worden, 250 voor de modules van 1,5 uur, 400 euro voor de module van 2,5 uur) 

Contactpersoon en gegevens

info@bewustverbruiken.be 
02/894 46 15