Klimaat in beeld. Cursus klimaatgids, tentoonstellingen of wandelingen

Burger, Lokaal bestuur
Tineke Thijs
014/47 29 50
Wereldwijd merken we nu al belangrijke verschuivingen in de natuur ten gevolge van klimaatverandering. Niet alleen fauna en flora, maar ook de mens ondervinden effecten van een veranderend klimaat.

Zowel om de klimaatverandering terug te dringen als om ons aan te passen, ondernemen we samen stappen.

Natuurpunt CVN ontwikkelde enkele producten om meer burgers in contact te brengen met het thema klimaat en klimaatverandering en wat je zoal kan doen. Een greep uit een deel van het aanbod:

• Cursus klimaatgids
  • Tentoonstelling ‘Klimaat in beeld’ of ‘Over klimaatkanaries en hittestress’
  • Wandelingen rond het thema klimaat voor je eigen buurt: Proeven van klimaat.

Met ‘Klimaat in beeld’ spelen we in op de klimaatinitiatieven die er zijn en willen we klimaatacties stimuleren in de gemeente. De opgeleide klimaatgidsen kunnen optreden als ‘ambassadeurs’ en nog meer mensen warm maken om duurzame initiatieven te nemen. Initiatieven onder ‘Klimaat in beeld’ bouwen mee aan de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG’s). In het bijzonder SDG’s 11, 12, 13, 14, 15 en 17.

• Klimaatgids

De cursus klimaatgids is een vormingstraject waarin geïnteresseerden worden opgeleid om burgers mee te nemen tijdens een wandeling doorheen de stad of een natuurgebied om nog meer mensen te vertellen over klimaat(verandering) en mensen te stimuleren om zelf actie te ondernemen.

In vijf interactieve lessen en drie excursies maken we je wegwijs in de thema’s klimaat en klimaatverandering. Je krijgt tips om als klimaatgids anderen te inspireren. Tijdens de oefenwandeling met enkele medecursisten kan je al een eerste keer zelf aan de slag.

Deze cursus helpt je op weg om klimaatambassadeur/gids te worden. Door zelf meer inzicht te verwerven in klimaat(verandering) en het brede publiek mee te informeren en te motiveren tot concrete klimaatacties, kan jij een belangrijke bijdrage leveren.

• Tentoonstelling Klimaat in beeld en de tentoonstelling ‘Over klimaatkanaries en hittestress’

Natuurpunt CVN ontwikkelde twee tentoonstellingen.

• Klimaat in beeld: een fototentoonstelling opgebouwd rond soorten met een specifiek klimaatverhaal (met daarbij 19 toelichtende fiches)
    • Over klimaatkanaries en hittestress: een tentoonstelling met verschillende informatiepanelen over klimaat(verandering).

Meer informatie via: museum@cvn.natuurpunt.be.

• Wandelen voor het klimaat: Proeven van klimaat

Tijdens deze wandeling maak je kennis met de bijzondere biodiversiteit in de regio en vertellen we meer over klimaat en klimaatverandering. De klimaatwandeling kan doorgaan in een natuurgebied in de buurt of in de stad. De verhalen over klimaat passen we telkens aan aan de plek. Zowel in de natuur als in een meer stedelijke omgeving vind je heel wat elementen waar een klimaatverhaal over te vertellen valt.
    Welke problemen ondervinden soorten die migreren en wat ondervindt de mens door de klimaatopwarming? Verhalen van hier en van het Zuiden loodsen ons langs rijstvelden, graanakkers, stille wateren, bossen, bloemrijke graslanden,… tot in het Afrikaanse regenwoud. Naast boeiende verhalen over klimaat inspireren we ook elkaar over wat we zelf kunnen doen om de klimaatopwarming een halt toe te roepen. Indien gewenst wordt elk klimaatverhaal ondersteund met een heerlijk proevertje.

Projectinhoud en verloop

Wil je een cursus Klimaatgids inrichten, Klimaatwandelingen organiseren voor het brede publiek of een Klimaattentoonstelling in het cultureel centrum of een andere locatie, neem dan contact met Natuurpunt CVN via tineke.thijs@cvn.natuurpunt.be.

Hoe vroeger je ons contacteert hoe groter de kans dat de data die je voor ogen hebt nog vrij zijn.

Afhankelijk van het onderdeel: klimaatgids, wandeling of tentoonstelling zijn er andere afspraken.

Contactpersoon

Joke Flour, joke.flour@cvn.natuurpunt.be tel: 014/47 29 50 of Tineke Thijs, tineke.thijs@cvn.natuurpunt.be.

Foto An Kersemans