U bent hier

Introductie tot regeneratief bouwen

Doelgroep: 
Burger, Lokaal bestuur
Thema: 
Circulaire economie
Ruimte
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Alexander Mijts

Regeneratief bouwen en wonen gaat een stap verder dan duurzaam bouwen en wonen. Regeneratieve ontwikkeling slaat op meer dan de inperking van onze negatieve impact op de planeet en de maatschappij. Het creëert een positieve impact op de aarde, de maatschappij en de gezondheid en het welzijn van de mens. Waar duurzame ontwikkeling spreekt over de beperking van de voetafdruk, spreken we bij regeneratieve ontwikkeling over de creatie van een positieve handafdruk. Een bijdrage die een positieve verandering in de wereld veroorzaakt - inclusief vermindering van de eigen voetafdruk of die van iemand anders - is een 'handafdruk'. (Norris, G. A., 2017). Het uiteindelijke doel is om de voetafdruk te verkleinen en de handafdruk te vergroten.  

Een regeneratief project is aanpasbaar, gezond en veerkrachtig. Het levert een actieve bijdrage aan het herstel van de plek. En nee, daar zijn geen hightech oplossingen voor nodig. Een groendak of een lap verticaal groen versterkt al de omgeving. In een mum verrijkt een gebouw de plaatselijke biodiversiteit, versterkt het de opslag van CO2 en doet het een duit in het zakje op vlak van wateropslagcapaciteit.  

Met deze introductie maakt VIBE bestuurders, beleidsmedewerkers en ambtenaren wegwijs in deze nieuwe manier van bouwen.

Projectinhoud en -verloop

Deze opleiding geeft de deelnemers inzicht in de belangrijkste principes achter het regeneratieve gedachtegoed, geïllustreerd met voorbeelden uit binnen- en buitenland.

VIBE baseert zich op de filosofie en het framework van de Living Building Challenge en de 7 thema’s die hiermee verbonden zijn.

De Living Building Challenge (LBC) wil bouwprojecten realiseren die even efficiënt, regeneratief en esthetisch zijn als de natuur zelf. LBC is momenteel de meest rigoureuze internationale performancestandaard binnen de bouwsector. Deze norm biedt namelijk een overkoepelende visie en aanpak om een milieuvriendelijke en gezonde gebouwde omgeving uit te bouwen.

De opleiding wordt gegeven aan groepen van maximaal 25 personen. Naast medewerkers van de gemeente is het mogelijk deze opleiding open te stellen voor lokale bouwprofessionals (ontwikkelaars, aannemers en/of architecten) of bouwprofessionals waarmee de gemeente samenwerkt. Het is ook mogelijk de opleiding voor enkele gemeenten samen te organiseren. De opleiding wordt standaard georganiseerd op een volledige dag, maar het is ook mogelijk een beknopte versie van een halve dag aan te bieden. Een specifieke focus kan in onderling overleg worden vastgelegd, afhankelijk van het publiek en eventuele voorkennis.
 

De gemeente is zelf verantwoordelijk voor

  • Logistieke organisatie (lokaal en catering)

  • Communicatie naar de deelnemers
     

Prijs (exclusief BTW tenzij anders vermeld) 

Volledige opleiding (hele dag): 1.350 euro

Beknopte versie (halve dag): 675 euro
 

Contactpersoon

Heb je interesse om in jouw gemeente met regeneratief bouwen aan de slag te gaan, neem dan contact op met Alexander Mijts, info@vibe.be. Hij helpt je graag op weg in het aanbod.