Introductie tot circulair bouwen
Doelgroep:
Lokaal bestuur, Onderneming
Thema:
Circulaire economie
Type info:
Begeleiding (persoonlijk)Het circulaire gedachtegoed zorgt nationaal en internationaal voor (r)evoluties. Duurzaam en efficiënt bouwen betekent immers meer dan energiebesparing. Ook op materiaal- en ruimtegebruik kan je namelijk flink besparen. Als gemeente kan je circulair en veranderingsgericht bouwen bovendien aangrijpen om een toekomstgericht patrimonium uit te bouwen. Weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Met een praktische opleiding maakt VIBE bestuursmedewerkers en bouwprofessionals wegwijs in deze nieuw manier van bouwen.
Projectinhoud en -verloop
Deze opleiding geeft de deelnemers inzicht in de belangrijkste principes achter circulair bouwen. De lesgever start met een gedetailleerd overzicht van de basisideeën en -inzichten. Waarom moeten we ons bouw- en ruimteverhaal herschrijven? Wat zijn de uitdagingen en moeilijkheden? Maar nog belangrijker: wat zijn de oplossingen? De opleiding gaat specifiek in op de verschillende aspecten van circulair bouwen, zoals hergebruik, veranderingsgericht bouwen en materiaalgebruik, en toont aan de hand van inspirerende voorbeelden en richtlijnen hoe ze kunnen bijdragen aan een toekomstbestendig gebouw en patrimonium. Zo worden handvaten aangereikt voor het beheer en het aanbesteden van circulaire bouwprojecten in een gemeente. De aangereikte inzichten worden gekaderd binnen een breder perspectief van circulaire wijkontwikkeling en efficiënt ruimtegebruik. De opleiding slaat de directe band tussen theorie en praktijk. Ook nieuwe evaluatietools krijgen hierbij aandacht.
Afwisselend met het theoretische luik nemen de deelnemers samen met de lesgever een concrete case onder de loep. Het doel? De verworven theorie naar de praktijk vertalen. Deze workshop gaat dieper in op het opstellen van toekomstscenario’s, het bepalen van circulaire ambities en het uitwerken van ontwerpcriteria. De deelnemers gaan daarvoor met elkaar in gesprek aan de hand van praktische cases die ze zelf kunnen aanreiken.
Na de opleiding ‘Circulair bouwen’ hebben de cursisten inzicht in de principes en criteria achter circulair bouwen. De opleiding helpt hen om de vertaalslag te maken van theorie naar praktijk.
De opleiding wordt gegeven aan groepen van maximaal 25 personen. Naast medewerkers van de gemeente is het mogelijk ze open te stellen voor lokale bouwprofessionals (ontwikkelaars, aannemers, architecten) of bouwprofessionals waarmee de gemeente samenwerkt. Het is ook mogelijk de opleiding voor enkele gemeenten samen te organiseren. De opleiding wordt standaard georganiseerd op een volledige dag, maar het is ook mogelijk een beknopte versie van een halve dag aan te bieden. Een specifieke focus kan in onderling overleg worden vastgelegd, afhankelijk van het publiek en eventuele voorkennis.
De gemeente is zelf verantwoordelijk voor
- Logistieke organisatie (lokaal en catering)
- Communicatie naar de deelnemers
Prijs (exclusief BTW tenzij anders vermeld)
TB
Contactpersoon
Heb je interesse om in jouw gemeente met circulair bouwen aan de slag te gaan, neem dan contact op met Stijn Brancart, expert circulair bouwen, info@vibe.be. Hij helpt je graag op weg in het aanbod.
