Grondscan: gemeentegrond voor lokaal voedsel

Burger, Lokaal bestuur, Onderneming
Voeding
Je overweegt een duurzaam landbouwproject op jouw publieke grond? Groot gelijk, want als gemeente kiezen voor korte keten is goed voor je buurt, de boer en het klimaat.

Laat De Landgenoten een perceel van jouw lokaal bestuur grondig doorlichten, breng experts en betrokkenen samen voor een gedragen stappenplan en vind een landbouwer op maat van jouw gedroomde gemeenteboerderij.

Projectinhoud en -verloop

1. Kennismakingsgesprek
    We scheppen duidelijkheid over wat een grondscan precies inhoudt, we maken concreet welke gronden onderzocht moeten worden en welke doelstellingen een gemeente hiermee wil bereiken. Dit gesprek is gratis en geheel vrijblijvend.

2. Grondscan
    • vooronderzoek: wat kan en mag er allemaal op de grond? We onderzoeken de relevante wettelijke parameters. We doen een plaatsbezoek met een professionele landbouwer en benoemen de mogelijke contractvormen die een eigenaar kan inzetten om de grond in gebruik te geven aan een boer.
    • rondetafel-sessie: de resultaten uit het vooronderzoek worden teruggekoppeld aan de bevoegde ambtenaren en mandatarissen.
    • toekomstplan: met een strategisch stappenplan in een onderbouwd adviesrapport kan je zo aan de slag.

3. Landbouwerscreening
    Naargelang de gekozen contractvorm en voorwaarden in de vorige fase, kan De Landgenoten de zoektocht naar en screening van de geschikte landbouwer begeleiden die jouw grond tot leven brengt.

• Voor de eerste brainstorm bezorgen we jou een vragenlijst die je ons ter voorbereiding van het gesprek ingevuld terugbezorgt.
  • Idealiter zijn hierbij zowel de bevoegde schepen als ambtenaar aanwezig.
  • Om de perceelscan te kunnen uitvoeren, hebben we toegang tot de nodige documenten, informatie en contacten nodig. Belangrijk is ook de betrokkenheid bij de  rondetafel-sessie van alle relevante actoren - bevoegde ambtenaren, schepenen, adviesraden - binnen de gemeente.

• Kennismakingsgesprek (voorbereidende vragenlijst & gesprek)
    8u –  gratis
  • Grondscan (vooronderzoek, rondetafel-sessie & toekomstplan)
    40u  – 3200 euro,  BTW nvt
  • Landbouwerscreening:
    optioneel en afhankelijk van de gemaakte keuzes in fase 2

Maak een afspraak, dan bezorgen jou de vragenlijst en komen zo snel mogelijk bij jou langs.
Getuigenissen van klanten:

De Landgenoten begeleidde een grondscan voor de gemeente Aarschot in 2018. André Peeters, ex-burgemeester: “Met de opstart van een 'Community Supported Agriculture' project willen we onze inwoners klimaatvriendelijke en gezonde producten aanbieden vlakbij huis; via een zo kort mogelijke weg van boer tot bord. Het spreekt voor zich dat zo'n project gedragen moet worden door zowel het lokale bestuur als onze gemeenschap. Als onafhankelijke partner helpt De Landgenoten ons om dit project te laten uitgroeien tot échte gemeenschapslandbouw.”