U bent hier

GoodSchool Digitool: zet klimaatbewuste scholen in de kijker

Doelgroep: 
Lokaal bestuur, School
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Milena Sonneveld
+32 (0)478 78 16 38
Wat is het verbruik in energie van een school? Hoeveel leerlingen komen er met de fiets? Hoeveel afval wordt er wekelijks buiten gezet? Dit zijn allemaal relevante vragen voor een school die met klimaat bezig is. Maar hoe begin je eraan om die cijfers te verzamelen? GoodPlanet helpt scholen om hun impact op het klimaat in kaart te brengen en zich te profileren als een klimaat-bewuste school. 
 
De GoodSchool Digitool is dé tool om de impact op het klimaat van een school te meten. De thema’s energie, water, afval en mobiliteit komen aan bod. Scholen kunnen hier zelfstandig mee aan de slag aan de hand van 3 heldere stappen. Op minder dan een uurtje is elke leerkracht er mee weg. 
 
De eerste stap is het verzamelen van de nodige gegevens. Hier kunnen de leerlingen aan de slag om de meters aan te vullen. De tool is op maat gemaakt voor 8-14 jarigen. Voor het thema energie is er zelfs een automatische koppeling voor Katholieke scholen en GO!-scholen (lees: geen meters meer aanvullen!). Voor het thema mobiliteit kan je een kiosk aanvragen. Met een druk op de knop geven de leerlingen in hoe ze naar school zijn gekomen.
 
De tweede stap is het visualiseren van de gegevens. Overzichtelijke grafieken en ludieke animaties maken het allemaal vatbaarder waar het nu eigenlijk over gaat. Hoeveel afval is er vermeden dit jaar? “Een gewicht gelijk aan twee koeien” wordt nu een mogelijk antwoord. De school kan zich meteen ook vergelijken met andere scholen.
 
In de derde stap wordt er een waaier aan acties voorgesteld, van dikke truiendag tot de GoodPlanet Challenges, om de impact op het klimaat aan te pakken. Zo kan de school elke keer een stapje verder gaan en de vooruitgang vieren!
 
Om het nog gemakkelijker te maken, stelt GoodPlanet een begeleiding voor aan gemeenten om meerdere scholen tegelijk op te starten met de GoodSchool Digitool. Zo is de motivatie groter bij iedereen en dat ga je aan het resultaat mogen merken. 
 
Projectinhoud en -verloop
Voor een school aan de slag kan met de GoodSchool DigiTool moet het account opgezet worden. Dit gaat in 3 stappen. 
  1. Activatiecodes aanmaken voor alle leerkrachten,
  2. Een account op EnergieID aanmaken met de nodige meters,
  3. De verbinding maken tussen EnergieID en de GoodSchool Digitool.
GoodPlanet stelt voor aan de gemeenten om dit te organiseren voor elke school die deelneemt. Zo is iedereen mee met het verhaal en dit zal de motivatie verhogen. 
Per school worden en twee of drie leerkrachten of directieleden aangesproken om het project op te volgen. Met hen doorlopen we de drie bovenstaande stappen. Dit neemt een halve dag in beslag per school. 
 
De volgende stap is alle leerkrachten informeren over het gebruik van de tool. Ook de leerdoelen komen aan bod. Een infosessie van een uur is hiervoor voldoende. Daarna staat GoodPlanet klaar om vragen van leerkrachten en directie te beantwoorden. 
 
Tijdens de tussentijdse evaluaties en de eindevaluatie worden de resultaten onder de loep genomen. Dit is ook het punt waarop de verschillende scholen zich onderling kunnen vergelijken. Deze evaluaties duren elks ongeveer 2 uur.
 
Op het einde van het traject worden de cijfers in een mooi jasje gegoten om de scholen in de kijker te zetten als Klimaat bewuste scholen. Proficiat!
 
De gemeente is zelf verantwoordelijk voor
De gemeente is zelf enkel verantwoordelijk voor het aanspreken van de geïnteresseerde scholen en het communiceren over de resultaten. 
 
Prijs
De GoodSchool DigiTool is gratis en zal altijd gratis blijven. De begeleiding per gemeente is afhankelijk van het aantal scholen die begeleid worden en de gewenste intensiteit van de begeleiding. Reken voor een begeleidingstraject op €500 (light) tot €2000 (volledig) per school. 
 
Contactpersoon en gegevens 
Milena Sonneveld
+32 (0)478 78 16 38