U bent hier

Deel materiaal met je buren

Doelgroep: 
Burger, Lokaal bestuur
Thema: 
Circulaire economie
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Lieven D’hont
0476787533

Iedereen heeft wel eens een boormachine, lange ladder, schuurmachine of wafelijzer nodig. Maar kopen is niet nodig als je spullen die je weinig gebruikt kan lenen bij de buren. Door het delen van materialen worden energie en grondstoffen bespaard. Het is dan ook een actie die in heel wat lokale klimaatplannen is opgenomen. Bovendien kunnen mensen door te delen heel wat geld besparen en verhoogt het de sociale cohesie in de buurt. 

Een gemeente kan het delen van gebruiksvoorwerpen op verschillende manieren stimuleren bij haar inwoners. Een handige tool die daarbij wordt ingezet, is Peerby. Dit is een vraaggestuurde website en een mobiele applicatie waarmee je makkelijk items kunt delen met je buren.

Projectinhoud en -verloop

Samen met de stad of gemeente werken we een campagne op maat uit, vertrekkende vanuit het netwerk van de gemeente. De begeleiding omvat de volgende stappen:

  • de opmaak van een communicatie- en actieplan met het oog op een groot bereik
  • het organiseren van werksessies met buurtwerkers en verenigingen, infomomenten, presentaties,
  • het organiseren van een ludieke actie op een evenement of druk bezochte locatie.

Het doel is om het aantal leden dat deelt via Peerby een flinke boost te geven maar ook om enkele ambassadeurs als vrijwilliger enthousiast te krijgen om het delen van spullen verder uit te dragen. Peerby België vzw stelt haar expertise ter beschikking voor het werven van leden en bekijkt ook de mogelijkheden voor het oprichten van gesloten groepen via Peergroups.be. Een Peergroup bestaat uit mensen die zich regelmatig op dezelfde plek bevinden: een werkplek, bedrijven op een bedrijventerrein of de leden van een vereniging.

De gemeente is zelf verantwoordelijk voor

De gemeente zet haar communicatiekanalen in en staat in voor de praktische organisatie van de bijeenkomsten en het evenement.

Richtprijs (exclusief BTW)

3.000 euro (5 werkdagen)
Afhankelijk van de ambitie kan het project uitgebreid worden (600 euro/dag). We organiseren graag extra workshops (1 uur aan 300 euro, 2 uur aan 600 euro). 

 

 

Hoe ga je aan de slag?

Contactpersoon en gegevens
Lieven D’hont
Lieven@peerby.be
0476787533
 

Getuigenissen van klanten: 

Motivatie van Oud-Heverlee om te kiezen voor dit project: “Delen" is een van de nieuwe acties die onze klimaatraad wil promoten. Onze gemeente zet reeds in op hergebruik via de organisatie van repaircafés. Zo vermijden we de aankoop van nieuwe toestellen, en de CO2-productie die daarmee gepaard gaat. Er lopen ook al twee projecten rond autodelen. Peerby is een volgende, logische stap.