Food Waste Calculator: schatting van voedselverlies in jouw gemeente

Voeding
Hanne Heymans
0476 74 21 72
Lokale besturen zijn best geplaatst om hun stakeholders te stimuleren om voedselverspilling te verminderen. Als lokaal bestuur  is het echter moeilijk om te weten waar te beginnen, wat het meest urgente probleem van voedselverspilling is en op welke doelgroep te focussen.

Waarom voedselverlies terugdringen?

• Het verminderen van voedselverspilling vermindert de kosten voor iedereen. Londen reduceerde in 2012 spectaculair voedselverspilling in huishoudens met 15% in 6 maanden . voor elke £1 die de lokale overheid in het project investeerde, bespaarden afvalbeheerdiensten £8 en huishoudens zelfs £84!
  • Het verminderen van voedselverlies is de sleutel om uw stad koolstofneutraal te maken. Het wegsnijden van alle vermijdbare voedselverspilling zou de uitstoot van broeikasgassen in heel Europa met naar schatting 10% verminderen! Recent onderzoek toont aan dat het terugdringen van voedselverspilling de derde meest impactvolle oplossing is voor klimaatverandering.
  • Het gebruik van voedseloverschotten is een van de meest kosteneffectieve manieren om mensen in nood te helpen. Het verlaagt de kosten voor sociale organisaties en helpt voedselarmoede en voedselongelijkheid te bestrijden.

Projectinhoud en -verloop
Door een schatting van het voedselverlies op haar grondgebied weet het stadsbestuur hoeveel voedselverspilling in welke sectoren wordt gegenereerd, wat de financiële en CO2-impact is en op welke sectoren het moet focussen. Geen beter uitgangspunt om samen een strategie rondvoedselverspilling te maken.

Werkwijze:
  • De stad levert parameters op voor het aantal inwoners, restaurants, scholen, ziekenhuisbedden enz.
  • FoodWIN berekent de hoeveelheid voedselverspilling per sector met zijn Food Waste Calculator.
  • FoodWIN levert een overzichtelijk rapport aan het lokaal bestuur met een overzicht en interpretatie van de cijfers. Het hele proces kan in twee weken gebeuren.

Eens een schatting is gemaakt, kan FoodWIN het lokaal bestuur ook ondersteunen bij het uitwerken van een strategie rond voedselverspilling en een concreet actieplan. Dit wordt beschreven in een aparte dienst.

Het opmaken van een schatting van voedselverlies in jouw stad, kost ongeveer 1000 euro (excl. BTW).

Hanne Heymans
0476 74 21 72
Getuigenissen van klanten:

Karine De Batselier (coördinator duurzame voeding Brugge): 'Met deze schatting van voedselverlies heb ik eindelijk objectieve cijfers om het verminderen van voedselverspilling een prioriteit te maken.'