U bent hier

Film in het Bos: belevenis voor jong en oud

Doelgroep: 
Burger, Lokaal bestuur
Thema: 
Natuur en bos
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Tine De Kezel
09/264.90.57

Iedere zomer trekt BOS+ samen met Gezinsbond het bos in voor een heuse Film in het Bos-tournee. Een speciale belevenis, een film gaan bekijken op een open plek in het bos. Vooral omdat het 's avonds doorgaat: de vogels beginnen hun avondzang, de wind ruist door de bladeren, het wordt stilaan donker, ... Een heerlijke bosbelevenis voor jong en oud, een leuke avond in een uniek levend decor! Hebben jullie als gemeente ook een stukje bos of natuur dat perfect kan omgetoverd worden tot filmlocatie?

Projectinhoud en -verloop
BOS+ organiseert al jaren lang de tournee Film in het Bos in de zomermaanden, met Gezinsbond als partner. BOS+ komt ter plaatse voor een unieke filmbeleving voor de inwoners van jouw gemeente. De bos/buitenbeleving vinden wij als organisatie heel belangrijk en we willen hiermee dan ook op laagdrempelige wijze onze ecologische boodschap uitdragen en de toeschouwers tegelijk een onvergetelijke filmervaring bezorgen.

De filmkeuze, locatie en datum worden door BOS+ en de gemeente in samenspraak beslist. Van juni tot half augustus richten we ons graag op een meer volwassen publiek, aangezien de zon dan laat onder gaat. We programmeren in deze periode graag films of docu’s die een bepaalde affiniteit met onze thema's hebben. Vanaf half augustus tot eind september verandert het doelpubliek naar gezinnen met (jonge) kinderen. Hier in kadert vooral het samenwerkingsverband met Gezinsbond. Zij publiceren het programma mee in hun tijdschrift De Bond en leden krijgen een reductie bij aankoop van de tickets. De programmatie wordt hier dus ook aangepast naar familie- en kinderfilms. 
 
BOS+ zorgt concreet voor
 • Basis promomateriaal op voorhand voor de gemeente als partner (affiches, evenement op UIT en facebook, verspreiding in nieuwsbrief BOS+ en Gezinsbond).
 • Materiaal en technische ondersteuning op het moment zelf. Wij komen ter plekke met scherm, boxen, film,… en met twee personen die de hele installatie op- en afbreken.
 • Centralisatie van inschrijvingen via de BOS+ website . Deze worden ter plekke ook gecontroleerd door BOS+. 
 • Regelen van filmrechten, SABAM, machtiging Vlaamse overheid voor gebruik locatie.
 
Plan van Aanpak
Januari-april: 
• Gemeentes nemen contact op met BOS+ en leggen datum, locatie, film vast.
• BOS+ en gemeentes maken afspraken rond financiering en bovenstaande. Gemeente maakt bestelbon op en er wordt een samenwerkingscontract getekend.
 
April- juni
• Promomateriaal wordt ontwikkeld en verspreid
• Site en inschrijvingen komen online
 
Juni- september
• Logistieke afspraken tussen BOS+ en gemeente (update inschrijvingen,…)
• Blijven  voeren van promotie door alle partijen
• Filmevenement zelf
 
De gemeente is zelf verantwoordelijk voor
 • Aanleveren van een geschikte locatie om de filmvertoning te laten doorgaan. Een cruciaal punt aan een film in het bos is de locatie. Wij komen graag op voorhand kijken of de locatie geschikt is. Enerzijds voldoende in het bos of in de natuur zodat er een meerwaarde is voor toeschouwers, anderzijds bekijken we ook of de natuur op de locatie niet te kwetsbaar is voor een filmvertoning.
 • Promotie en communicatie in aanloop van de vertoning. BOS+ ontwikkelt affiches die digitaal verspreid worden naar de gemeentes. Jullie kunnen deze zelf afdrukken en ophangen, publiceren in het stadsmagazine,… De keuze ligt hier bij de gemeente zelf. Er wordt wel een actief promotie- en communicatieproces verwacht zodat de opkomst voldoende hoog is (min. 50 man).  
 • Logistieke voorziening op locatie. De gemeente voorziet voldoende stroom voor de installatie van het materiaal, op max. 50 meter van de projectie (gestabiliseerde voeding 2000 Watt, of netstroom). Daarnaast kan de gemeente er ook voor kiezen om stoelen te voorzien voor de toeschouwers.
 • Aanwezigheid en hulp tijdens het evenement zelf. Er is op zijn minst één verantwoordelijke van de gemeente aanwezig om de BOS+ medewerkers te assisteren voor, na en tijdens de film. Bij voorkeur de contactpersoon van in het voorgaande traject.
 • Meedragen van de kost (zie geraamde kostprijs). 
 
Richtprijs
Voor een Film in het Bos hanteren we verschillende tarieven:
 • 790 euro (excl. BTW) van de gemeente + inkomgelden van de toeschouwers voor BOS+. Inkomgeld bedraagt 4 euro voor een kind (-13j), 4 euro voor een volwassene of 2 euro voor een kind, 3 euro voor een volwassene als zij lid zijn van de Gezinsbond.
 • 1040 euro (excl. BTW), 250 euro meerkost(excl. BTW) van de gemeente indien er geen inkomgelden worden gevraagd van de toeschouwers.
 • 915 euro (excl. BTW) als tussenregime; 125 euro meerkost (Excl. BTW) (vb; bewoners van de gemeente gratis, anderen betalend).
 
Contactpersoon
Tine De Kezel (Bewegingsmedewerker BOS+):  tine.dekezel@bosplus.be en 09/264.90.57