U bent hier

Een vorming op maat over trage wegen

Doelgroep: 
Burger, Lokaal bestuur
Thema: 
MobiliteitRuimte
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)

Trage wegen uitgelegd

Ben je op zoek naar informatie over de aanleg en inrichting van trage wegen? Benieuwd wat je als burger of gemeente moet en mag op en langs trage wegen? Als gemeentelijk ambtenaar op zoek naar goede (ontwerp)projecten ivm trage wegen en hun rol in de openbare ruimte? Verdwaald geraakt in het juridisch doolhof? Of als lokale adviesraad een beter zicht krijgen op wat een herwaardering van trage wegen inhoudt? Trage Wegen helpt je graag op weg. Wij bieden praktijkgerichte infosessies, eventueel in combinatie met een fikse wandeling (rechtdoor-wandeling, walkshop, stadssafari,…). Warm aanbevolen voor zowel beleidsmakers, ambtenaren als vrijwilligers. Onmisbaar voor iedereen die met trage wegen bezig is.

Een greep uit het vormingsaanbod:
 
 • TRAGEWEGENRECHT
  Besturen die werken op en rond trage wegen komen vroeg of laat in aanraking met een omvangrijk juridisch kader. In deze vormingssessie maken we je vertrouwd met de verschillende indelingen van het wegennet. We pluizen de vele rechtsbronnen uit die betrekking hebben op trage wegen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de Wet op de Buurtwegen. Of het nu over erfdienstbaarheden, onderhoudsplicht of bezitsdaden gaat: we doorgronden de finesses ervan aan de hand van concrete situaties. We voorzien ruim de tijd om onze kennis te toetsen aan vragen binnen jouw gemeente.
   
 • INVENTARISEREN EN KAARTEN OPMAKEN: HOE DOE JE DAT?
  Een degelijke inventaris is de basis van elk tragewegenplan. De trage wegen in jouw gemeente in kaart brengen is dus cruciaal. In deze praktische sessie leren we je de kneepjes van het vak. We overlopen de belangrijkste bronnen en stellen zo een duidelijke werkkaart op. De vele voorbeelden vormen tegelijk een houvast en een inspiratiebron. Een perfecte inleiding voor vrijwilligers of lokale functionarissen die de trage wegen in hun buurt willen verkennen. 
   
 • INRICHTING OP MAAT VAN GEBRUIKER EN OMGEVING
  Integraal ontwerp is de sleutel tot een gedegen inrichting van trage wegen. De wensen van gebruikers rijmen met de randvoorwaarden van het gebied, het sturen van recreatieve stromen om gebruikersconflicten te vermijden, inzicht verwerven in materiaalkeuze en het voorkomen van schade aan een trage weg komen allemaal aan bod. Trage wegen als dragers voor natuur en landschap? Aan de hand van emblematische voorbeelden reiken we oplossingen aan. Samen passen we deze kennis toe op een aantal dossiers binnen jouw gemeente.
 
Praktisch
 
Wij komen ter plekke, overdag of ’s avonds. Reken op een dagdeel deskundige vorming op maat van jouw opleiding, organisatie of gemeente.
 
Heb je nood aan een andere vorming?
 
Zit je vast met een bepaald dossier of uitdaging? Heb je meer achtergrond nodig bij een specifiek aspect van trage wegen? Wil je je verder specialiseren? Geef ons zeker een seintje. Wij bekijken samen met jou hoe we je verder kunnen helpen, gebaseerd op onze rijke ervaring in alle uithoeken van Vlaanderen én Brussel. Met kennis van zaken werken we voor jou een sessie op maak uit.
 
Hoe ga je aan de slag?
 
Neem rechtstreeks contact op via info@tragewegen.be
Of bekijk het aanbod op onze website: www.tragewegen.be