U bent hier

Een strategie/actieplan tegen voedselverlies: co-creatie in drie stappen

Doelgroep: 
Lokaal bestuur
Thema: 
Voeding
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Maud de Hemptinne
0498 63 51 51
Voedselverspilling vermijden is één van de belangrijkste sleutels om je gemeente koolstofneutraal te maken. Om echt impact te hebben is een onderbouwde strategie broodnodig. Zo ontdek je waar de grootste oorzaken zitten en zet je je tijd en middelen in op de juiste oplossingen. FoodWIN ondersteunt bij het opmaken van een diagnose, het co-creëren van een strategie en de omzetting naar actie. Samen met lokale sleutelfiguren zet je je gemeente op de kaart als voorloper in de strijd tegen voedselverspilling. 
 
Projectinhoud en -verloop
 
FoodWIN bouwt samen met je gemeente en lokale sleutelfiguren aan een doeltreffende strategie. 
 
  • Stap 1: diagnose. We schatten de sociale, milieu- en financiële impact van voedselverspilling in de gemeente en bekijken de mogelijkheden per sector. Zo weten we waar eerst aan de slag te gaan. 
  • Stap 2: strategie. We stellen een kernteam samen, dat bestaat uit sleutelfiguren die de strategie en acties tot leven zullen brengen. Belangrijke betrokkenen zijn bijvoorbeeld de relevante gemeentelijke diensten, burgerinitiatieven rond voedselverspilling, lokale handelaars, ondernemers, de afvalophaler… Doorheen twee co-creatieworkshops met het kernteam draaien we de neuzen in dezelfde richting en komen we tot een gedragen strategie. We bepalen op welke sectoren we inzetten en koppelen daaraan een haalbaar actieplan op korte en lange termijn. FoodWIN faciliteert het co-creatieproces en brengt inspirerende praktijkvoorbeelden.
  • Stap 3: actie. Tijdens een laatste workshop plannen we acties in, worden taken verdeeld en engagementen vastgelegd, en geven we de gemeente een duwtje in de rug om het actieplan uit te voeren. Zo kan de gemeente meteen aan de slag!
De gemeente kiest of de stappen op locatie of online doorgaan. Dankzij de interactieve online workshops konden toch 7 gemeenten dit traject volgen tijdens de lockdown in 2020! 
 
De gemeente is zelf verantwoordelijk voor
 
  • Uitnodigen van de leden om toe te treden tot het kernteam. 
  • Praktische organisatie van de workshops (locatie, eventueel een lunch, …) en samenbrengen van de deelnemers. 
  • Externe communicatie over het traject, de resultaten en het belang van het vermijden van voedselverspilling.

Daarnaast ook de koppeling met andere stadsdiensten maken en externe communicatie over het traject, de resultaten en het belang van het vermijden van voedselverspilling.

Uitvoeringstermijn:
 
3 à 5 maanden. 
 
Richtprijs
 
Voor het gehele proces betaal je 4200-4800 euro (excl. BTW). De exacte prijs is afhankelijk van de gewenste begeleiding.
 
Gemeenten uit West-Vlaanderen kunnen intekenen op dit aanbod aan 50% korting via deze oproep van provincie West-Vlaanderen.
 
 
Contact
 
Maud de Hemptinne
0498 63 51 51
Getuigenissen van klanten: 

Mieke Hoste (Schepen van Leefmilieu Brugge): "De participatieve aanpak rond voedselverlies maakte het verschil. We werken niet van bovenaf meer, en willen de inbreng van de burgers. Dit zorgt voor meer bewustzijn. Hun stem is belangrijk voor ons. Ze willen veranderen, we willen verandering. Samen gaan we ervoor.” Meer informatie over de ‘Food Waste Journey’ van Brugge:
https://zerowasteeurope.eu/downloads/case-study-11-the-story-of-bruges/

FoodWIN heeft zowel het proces als de inhoudelijke uitwerking van de workshops op zich genomen. Dat gebeurde zeer professioneel. Dankzij hun ervaring konden ze concrete voorbeelden en cijfers uit andere steden inbrengen in het gesprek
Kathy Belpaeme, Projectcoördinator FOODSHIFT 2030 bij Stad Oostende

De procesbegeleider van FoodWIN was professioneel, gedreven en zette ons op weg met zéér veel praktische tips en ervaringen. Ook na het gelopen traject hield zij vinger aan de pols en motiveerde ze ons om het ingeslagen pad verder te bewandelen.
Katrijn Holvoet, Aanspreekpunt Raad Publieke en Open Ruimte Gemeente Oostkamp

Foodwin geeft je goesting om aan de slag te gaan!
Machteld De Kegel, Hoofdmaatschappelijk assistente OCMW Lennik