U bent hier

Een strategie tegen voedselverlies: co-creatie in drie stappen

Doelgroep: 
Lokaal bestuur
Thema: 
Voeding
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Hanne Heymans
32 477 18 64 17
Voedselverspilling vermijden is één van de belangrijkste sleutels om je gemeente koolstofneutraal te maken. Om echt impact te hebben is een onderbouwde strategie broodnodig. Zo ontdek je waar de grootste oorzaken zitten en zet je je tijd en middelen in op de juiste oplossingen. FoodWIN ondersteunt bij het opmaken van een diagnose, het co-creëren van een strategie en de omzet naar actie. Samen met lokale sleutelfiguren zet je je gemeente op de kaart als voorloper in de strijd tegen voedselverspilling. 
 
Projectinhoud en -verloop
 
FoodWIN bouwt samen met je gemeente en lokale sleutelfiguren aan een doeltreffende strategie. 
 
  • Stap 1: diagnose. Op basis van cijfers over belangrijke parameters brengen we in kaart welke sociale, milieu- en financiële impact voedselverspilling heeft en welke sectoren de hoogste prioriteit tot verandering verdienen. Zo weten we waar eerst aan de slag te gaan. 
  • Stap 2: strategie. We stellen een taskforce samen. Dat kernteam bestaat uit sleutelfiguren die de strategie tot leven zullen brengen. Belangrijke betrokkenen zijn bijvoorbeeld de relevante gemeentelijke diensten, burgerinitiatieven rond voedselverspilling, lokale handelaars, ondernemers, de afvalophaler… Doorheen twee of meer co-creatieworkshops met de taskforce draaien we de neuzen in dezelfde richting en komen we tot een gedragen strategie. We bepalen op welke sectoren we inzetten en koppelen daaraan een haalbaar actieplan op korte en lange termijn. FoodWIN faciliteert het co-creatieproces en brengt inspirerende praktijkvoorbeelden
  • Stap 3: actie. Ga aan de slag met je kersverse actieplan!
 
De gemeente is zelf verantwoordelijk voor
 
  • Stap 1: aanleveren van de cijfers als basis voor de diagnose, bijvoorbeeld aantal inwoners, schoolgaande kinderen, ...
  • Stap 2: uitnodigen van de leden om toe te treden tot het kernteam. Praktische organisatie van de workshops (locatie, eventueel een lunch, …) en samenbrengen van de deelnemers. 

Daarnaast ook de koppeling met andere stadsdiensten maken en externe communicatie over het traject, de resultaten en het belang van het vermijden van voedselverspilling.

Uitvoeringstermijn:
 
4 à 5 maanden. 
 
Richtprijs
 
Voor het gehele proces betaal je ongeveer 4765 euro (excl. btw, of 5765 euro incl btw). 
 
 
 
Contact
 
Hanne Heymans
32 477 18 64 17
Getuigenissen van klanten: 

Mieke Hoste (Schepen van Leefmilieu Brugge): "De participatieve aanpak rond voedselverlies maakte het verschil. We werken niet van bovenaf meer, enwillen de inbreng van de burgers. Dit zorgt voor meer bewustzijn. Hun stem is belangrijk voor ons. Ze willen veranderen, we willen verandering. Samen gaan we ervoor.” Meer informatie over de ‘Food Waste Journe’ van Brugge:
https://zerowasteeurope.eu/downloads/case-study-11-the-story-of-bruges/