Een kinderfietsbibliotheek in jouw Gemeente? - Start een Op Wielekes

Burger, Lokaal bestuur, School
Circulaire economieMobiliteit
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)

Een eenvoudige en duurzame levensstijl, dat is waar Netwerk Bewust Verbruiken vzw in gelooft. Daarom zetten we groepen mensen op weg om te delen, ruilen en repareren. Plezant, goedkoop én een plus voor het milieu. Eén van de projecten van Netwerk Bewust Verbruiken is Op Wielekes, een fietsbibliotheek voor kinderfietsen. Zo start je er zelf één in de gemeente:

Kinderfietsbibliotheek in de gemeente

Op Wielekes promoot fietsen voor kinderen tussen 2 en 12 jaar. Het project maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Leden van Op Wielekes groeien mee met het aanbod. Naarmate de kinderen groter worden, gebruiken ze de fiets die ze op dat moment nodig hebben. Netwerk Bewust Verbruiken beschikt over een opstartpakket om een eigen deelsysteem voor kinderen op te starten in een school, gemeente, organisatie,... Geïnteresseerden kunnen het startpakket gratis aanvragen.

Voordelen van Op Wielekes

• Altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat
  • Een eenvoudige en goedkope oplossing voor kinderfietsen van 2 tot 12 jaar
  • Plaats winnen in huis door enkel fietsen te stallen die op dat moment nodig zijn
  • Wekelijks mogelijkheid tot fietsonderhoud in een open fietsherstelplaats
  • Een infopunt voor fietsen met kinderen. Workshops rond fietsherstel voor kinderen, veilig fietsen...
  • Een nieuw leven geven aan reeds gebruikte fietsen
Hoe ga je aan de slag?

Hoe start ik een fietsbibliotheek in mijn gemeente? Geïnteresseerd om een fietsbibliotheek te starten in je gemeente?

Netwerk Bewust Verbruiken zet je op weg met een opstartpakket. Daarin staan alle tips en tricks om een eigen depot te starten in jouw omgeving: het vinden van een geschikte locatie, het verzamelen van partners en vrijwilligers, het verzamelen van fietsjes en materiaal, het organiseren van perswerking en promo, het trekken van de bezoekers en het rond krijgen van de financiering. De ideeën die je in dit opstartpakket terugvindt, kan je vervolgens vertalen naar jouw project.

Op Wielekes richtte een Lerend Netwerk op in Vlaanderen rond het delen van kinderfietsen. Expertise van alle gelijkaardige projecten wordt hier gedeeld. Zo kan iedereen leren van elkaars verbeterpunten en successen.

Praktisch

Geïnteresseerd om een Op Wielekes op te starten in je gemeente? Vul dan hier je gegevens in om het opstartpakket te ontvangen. Wil je graag meer informatie of een gesprek?

Neem dan contact op met info@opwielekes.be.