Een gebouw of wijk circulair hertekenen. Trajectbegeleiding.

Lokaal bestuur, Onderneming
Circulaire economieRuimte
Alexander Mijts
+32 3 218 10 65
Een wijk heraanleggen of een gebouw duurzamer inpassen in de omgeving? Als gemeentebestuur sta je vandaag voor de loodzware opdracht om je gemeente op tal van gebieden te verduurzamen, zeker op het gebouw- en omgevingsniveau. Denk bijvoorbeeld maar aan de heraanleg van wijken, waarbij zaken zoals energie-, water- en afvalbeheer dienen te worden aangepakt en aangepast. Bouwprojecten van een dergelijke omvang vereisen een holistische en multidisciplinaire aanpak. Je zou hier graag de juiste aanpak voor willen, maar hoe begin je er concreet aan?  Door de jarenlange ervaring kan VIBE je zeker helpen bij het opmaken van een goede situatieanalyse, het bepalen van de juiste aanpak en het vinden van de juiste bouwpartners. Op deze manier ben je zeker van een goed verloop van je traject naar een circulaire en mens- en milieuvriendelijke woonkern.

Projectinhoud

• Stap 1 – Het intakegesprek
    • Eerste inleidende gesprek met de opdrachtgever
    • Sitebezoek om de behoeften en mogelijkheden in kaart te brengen
    • Opstellen van een eerste plan van aanpak voor de opdrachtgever
    • Afspraken over de scope van het project
  • Stap 2 – Opstellen van een situatieanalyse
    • Werksessies met de betrokken partijen organiseren
    • Vertaling van de situatieanalyse naar een gewenste aanpak en de nodige competenties
  • Stap 3 – Bepaling van de selectie- en gunningscriteria in functie van “groen aanbesteden”
    • Vereiste competenties van de potentiële leveranciers
    • Functionele of prestatie-eisen zoals bijvoorbeeld levenscycluskosten
    • Verwijzing naar Europese of nationale standaarden
    • Verwijzing naar keurmerken
    • Gebruik van keurmerkspecificaties
  • Stap 4 – Opstellen van de finale bestektekst

VIBE specificeert in de bestektekst het voorwerp van de opdracht, de technische specificaties van de opdracht met verwijzing naar de standaarden. Dit op basis van de input bij de voorgaande stappen.

• Voldoende tijd voorzien voor input en feedback
  • Communicatie met betrokken diensten
  • Logistieke organisatie van de werksessies.

Richtprijs

Vanaf € 5.000.

Heb je interesse om een duurzaam traject aan te pakken en heb je graag ondersteuning, neem dan contact op met Alexander Mijts, alexander@vibe.be Hij helpt je graag op weg in het aanbod.

Case:  Voor het OCMW Wichelen ondersteunde VIBE de verduurzaming van de ambities voor het nieuwe WZC Molenkouter. Door een situatieanalyse en interactieve sessies (onder meer over de duurzaamheidsambities) zocht VIBE samen met de opdrachtgevers en bouwpartners (architecten, ontwerpers…) naar een concrete strategie om een circulaire visie en mindset uit te werken. De benadering van VIBE omvat daarbij niet enkel de specifieke materiaal- en techniekkeuze. Daarnaast focusten ze ook op de verbinding van het WZC met de bredere omgeving en de natuurlijke elementen. Dit bekrachtigde de ambitie van het OCMW Wichelen om de levenskwaliteit van de bewoners te bevorderen.