Doorgang voor iedereen: pak ontbrekende schakels aan

Burger
Mobiliteit
Ondersteuning (materiaal)
Inwoners kunnen onderstaande actie ondernemen om de gemeente te wijzen op knelpunten in het netwerk van trage wegen. Het lokaal bestuur van haar kant kan dit zien als een kans om in te zetten op wat écht leeft bij haar inwoners. En een verkeersveilig en aangenaam pad erbij in de gemeente, dat is een grote winst!

Elke wandelaar, jogger, fietser of ruiter kent wel een essentiële ontbrekende schakel in zijn gemeente. Trage wegen die vandaag toegankelijk zijn, vormen in veel gemeenten slechts een fractie van het potentiële netwerk. Heel wat wegen en paden zijn afgesloten of toegegroeid, vergeten en slecht onderhouden of verdwenen op het terrein.

Projectinhoud en -verloop

• Stap 1: Organiseer een prikactie
    Eerst is de burger aan zet. Trage Wegen biedt ondersteuning en materiaal voor een prikactie ter plaatse. Ter hoogte van het knelpunt wordt een spandoek onthuld. De boodschap is duidelijk: doorgang voor iedereen! De gemeenteraad, pers en medestanders worden uitgenodigd en het signaal wordt op foto vastgelegd.
  • Stap 2: Op weg naar een stapvriendelijke gemeente
    Na de spandoekdag ligt de bal in het kamp van de gemeente. De aanpak van het knelpunt heeft een belangrijke symboolfunctie en kan een eerste dominosteentje blijken voor een breder constructief tragenwegenbeleid. Heb je als gemeente vragen, weet je niet hoe dit aan te pakken, laat het ons weten!

De gemeente/burger is zelf verantwoordelijk voor

De burgers ontrollen het spandoek, contacteren de gemeente en pers. Trage Wegen biedt ook ondersteunende instrumenten zoals een draaiboek en modelbrieven.
De gemeente kan na deze actie aan de slag. Soms is het een kwestie van handhaving, soms van achterstallig onderhoud.

Kostprijs

De actie zelf kost niets.

Interesse?

Mail naar info@tragewegen.be of ga naar de website www.doorgangvooriedereen.be.

Tip! Het is een goed idee deze actie te plannen tijdens het campagneweekend Dag van de Trage Weg. Zo kan jouw initiatief ineens breed bekendgemaakt worden. Dit weekend vindt jaarlijks plaats in oktober: www.dagvandetrageweg.be

Voorbeeldproject
De laatste jaar verschenen de spandoeken van Doorgang voor iedereen overal in Vlaanderen. Een voorbeeld van een van die acties, mét resultaat, vinden we in Alken, bij Hasselt.