U bent hier

Delende buurten toolkit: experimenteer met dertig dagen zonder wagen

Doelgroep: 
Burger, Lokaal bestuur
Thema: 
Mobiliteit
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)

Is er in jouw gemeente een geschikte plek om samen met de buurtbewoners gedeelde mobiliteit meer leven in te blazen? Leeft er reeds een specifieke vraag m.b.t. mobiliteit in een buurt? Dan is het project “delende buurten” iets voor jouw gemeente.
Het doel van dit project? Buurtbewoners in een wijk warm maken om 1 maand de wagen aan de kant te laten staan en een waaier aan duurzame mobiliteitsalternatieven te testen.

Projectinhoud en -verloop

Onze toolkit neemt je mee doorheen het stappenplan zodat je van een wijk een Delende Buurt kan maken. In de eerste stappen kies je de buurt en creëer je bewustwording in de gekozen buurt. Een groep enthousiaste buurtbewoners speelt een belangrijke trekkersrol in het dragen en welslagen van je campagne. Verder ga je de test maand concreet voorbereiden door de buurt te activeren. Na het beëindigen van de test maand focus je op evaluatie en ambassadeurschap. 

In de Delende-Buurten-Toolkit staan de nodige elementen en fasen opgelijst om je hierbij te ondersteunen. Op basis van de ervaringen van Mpact en Autodelen.net in vijf buurten en de terugkoppeling met de deelnemers, worden ook de do’s & don’ts voor een geslaagd traject opgenomen. 

De gemeente is zelf verantwoordelijk voor

De gemeente kiest zelf hoeveel verantwoordelijkheid ze wenst op te nemen. De gemeente kan ervoor kiezen de algemene coördinatie van het project en ondersteuning van de partners op zich te nemen. Daarnaast kan de coördinatie voor een stuk doorgegeven worden aan deze partners. Indien de gemeente dit wenst, dan maken we een offerte op maat of zie de infofiche op deze site

Prijs

De toolkit staat gratis ter beschikking voor de gemeenten. Afhankelijk van welke ondersteuning de gemeente zelf nodig heeft of zelf kan bieden kost dit project tussen de €1.000 à €2.500. Dit budget is nodig voor printkosten, communicatie, huren mobiliteitsalternatieven, organisaties van buurtevents… (exclusief loonkosten). De toolkit bevat een bijlage met een timing en actieplan waarop de gemeente zich kan baseren om de geplande kosten voor zichzelf af te checken. 

Indien de gemeente dit graag uitbesteedt aan Autodelen.net of aan Mpact, dan maken we graag een offerte op maat. Ozie de infofiche op deze site

Contact
www.mpact.be
www.autodelen.net
Jasmien Jaques (jasmien.jaques@mpact.be
Merel Vansevenant (merel@autodelen.net).
 

Verder vind je nog ervaringen van Delende Buurten in volgende video’s en krantenartikel. 
https://www.youtube.com/watch?v=SIv85Tzn0KM (Aalst) 
https://www.youtube.com/watch?v=N681cTGI_Fo (Beveren aan de IJzer)
https://www.demorgen.be/binnenland/dertig-dagen-zonder-wagen-in-aalst-durven-ze-het-aan-ba4cb9e4/ (Aalst)