De Reisbegeleider zet mensen op weg in het openbaar vervoer

Mobiliteit
Rebecca De backer
09 223 86 12
De Reisbegeleider is een sociaal mobiliteitsproject dat zich in de eerste plaats richt naar mensen die minder mobiel zijn (onder meer ouderen) of die nog niet veel ervaring hebben met het openbaar vervoer (bijvoorbeeld leerlingen). Veel bewoners kennen het bestaande vervoersaanbod in hun buurt niet en benoemen allerlei belemmeringen om er gebruik van te maken. We informeren mensen laagdrempelig over hoe ze het openbaar vervoer kunnen gebruiken én we bedenken haalbare oplossingen voor de mobiliteit van kwetsbare groepen, onder meer in landelijk gebied. Omdat het zelf ervaren zoveel meer vertelt dan de theorie, gaan we ook samen met de deelnemers op pad. Hardnekkige vooroordelen worden tegengesproken door een succeservaring en reële belemmeringen worden door TreinTramBus meegenomen in haar structureel overleg met de vervoersmaatschappijen en de bovenlokale overheid. Een sessie van De Reisbegeleider wordt vaak georganiseerd in samenwerking met middenveldorganisaties, doelgroepenverenigingen, scholen enz.

Projectinhoud en -verloop

TreinTramBus vzw doorloopt samen met de gemeente de volgende stappen:

• Opstartoverleg: aftoetsing van de verwachtingen, doelstellingen, profiel van de doelgroep en te betrekken organisaties.
  • Voorbereiding infosessies: opmaak van de aangepaste opleiding op micro-lokaal niveau, met de laatste correcte informatie omtrent o.a. haltes, lijnen, ticketing, nieuwe (beleids)ontwikkelingen, enz.
  • De Mobiliteitstip folder: Deze folder wordt opgemaakt in samenwerking met de verantwoordelijken van de betrokken doelgroep. De attractiepolen en te bereiken instellingen (winkelcentra, hospitalen, gemeentelijke diensten, zorgcentra, scholen…) worden bepaald door de gebruikers, TreinTramBus voorziet in de basisinformatie die lokaal relevant is en de gemeente voorziet in het drukwerk en de verspreiding.
  • 3 infosessies over het gebruik van het lokaal vervoer: voordelen, basisbereikbaarheid, het organiseren van je verplaatsing, het goedkoopste ticket, je plichten en rechten, ... en dit voor zowel de (bel)bus en tram (De Lijn) en de trein (nmbs). Indien voldoende tijd komen ook andere vervoersvormen aan bod zoals de MinderMobielenCentrales, het mutualiteitenvervoer en eventueel digitale hulpmiddelen (afhankelijk van de doelgroep). Het kan gaan over opeenvolgende verdiepende sessies of dezelfde sessie in bijvoorbeeld verschillende deelgemeenten of voor een andere doelgroep.
  • Na de laatste infosessie gaan we in groep op stap met één of een paar vervoersmiddelen waarbij we het ganse traject van een verplaatsing samen uitvoeren.
  • Evaluatie/nazorg:
    • ervaringen, belemmeringen, enz. van de deelnemers capteren en verwerken we en koppelen we terug naar de stad of gemeente,
    • hiaten en tekortkomingen in het openbaar vervoer in de streek nemen we mee in onze overlegmomenten met de vervoerders (De Lijn, NMBS) en anderen (Mobar vzw, provincie, MOW, ea).

• het draagvlak in de eigen organisatie en bij verenigingen
  • communicatie en werving van minstens 10 deelnemers voor de workshop
  • de praktische organisatie van de workshop (ruimte, catering)

Richtprijs

2.500 euro
Tijdens het opstartoverleg kan het aanbod nog op maat van de aanvrager aangepast worden.

Hoe ga je aan de slag

Interesse? Neem contact op met Rebecca  via rebecca.debacker@treintrambus.be of bel naar 09 223 86 12. Je kan ook altijd terecht op de website www.treintrambus.be
Getuigenissen van klanten:

Angèle, Oosterzele, 78 jaar
“Ik heb nu al van sinds ik 65 jaar ben zo’n brief van De Lijn dat ik een goedkoper abonnement kan aanvragen. Ik wist eigenlijk niet voor wat ik dat zou gebruiken: mijn man was mijn chauffeur. Hij overleed vorig jaar en ik ben veel thuis. Maar door de uitleg van TreinTramBus kan ik nu elke week naar de markt met de belbus. Het is wat zoeken, de eerste keer, maar omdat we dat samen een paar keer hebben gedaan, kan ik dat nu wel alleen... Ik zou volgende week naar mijn zus gaan, ik denk dat ik dat ook eens met de bus ga proberen.”

Liv, Sint-Niklaas, 11 jaar
“Mijn beste vriendin is verhuisd en ik wil haar bezoeken, mama wil me niet zo ver brengen. Maar als ik met de trein ga, hoe weet ik dan waar ik moet afstappen?
De Reisbegeleider van TreinTramBus heeft ons dat uitgelegd en met de klas hebben we dat dan uitgeprobeerd: we mochten alles zelf opzoeken, zelf ons ticket uitpluizen en aankopen én we zijn zelfs op tijd op school teruggekeerd...”