Opzetten van een participatietraject voor klimaatactie

Burger, Lokaal bestuur
Circulaire economie
Mobiliteit
Natuur en bos
Ruimte
Voeding
016 22 21 03
Is jouw gemeente of stad op zoek naar manieren om het maatschappelijk draagvlak voor het klimaatactieplan te vergroten? Of wil je dat cruciale klimaatproject eindelijk op poten zetten en ‘de burger’ daarbij betrekken? Je weet niet goed hoe eraan te beginnen? Ecolife  biedt ondersteuning op maat. Samen zetten we een participatietraject op om de input van en het draagvlak bij burgers, verenigingen en andere belanghebbenden te verzekeren.

Projectinhoud en –verloop

De volgende stappen worden voorzien:

• startoverleg: inhoud en vorm van het traject (bv. specifieke doelgroepen, personeelsinzet, timing en budget), bepalen van het gewenste niveau van participatie, samenstelling van het ‘kernteam’.
  • ontwerpen van het participatietraject samen met het kernteam en de ondersteunende medewerkers. Met aandacht voor prioritaire participatiedoelstellingen (waarom), de geschikte participatiemethodiek (wat) en praktische organisatie (hoe).
  • de resultaten van deze workshop worden verwerkt tot een verslag met een draaiboek voor het participatiemoment.
  • communicatie: met de lokale trekker en de communicatieambtenaar schrijven we wervende inhoud voor de gemeentelijke communicatiekanalen.
  • begeleiding van het participatiemoment:
    • voorbereiding, afhankelijk van de geselecteerde methodiek
    • opstelling van een draaiboek voor het participatiemoment
    • aanvullende inhoudelijke ondersteuning - waar nodig - door de partnerorganisaties van BBL
  • evaluatie van het participatietraject met het kernteam.
De uitvoeringstermijn bedraagt ongeveer 12 maanden, afhankelijk van het geselecteerde klimaatproject. De gemeente kan ook kiezen voor een uitgebreider participatietraject met meerdere participatiemomenten.

• het aanleveren van een geschikt klimaatproject om participatief rond te werken
  • de selectie en werving van de relevante medewerkers en eventueel ook externe organisaties
  • de logistieke ondersteuning van overleg- en participatiemomenten
  • grafische vormgeving, productie en verspreiding van communicatiematerialen
We ondersteunen zoveel mogelijk achter de schermen en versterken hierdoor het eigenaarschap van de gemeente.

Richtprijs:

5.000 euro excl; BTW voor de begeleiding van een participatietraject met één participatiemoment.

Gemeenten uit Oost-Vlaanderen kunnen intekenen op dit aanbod aan 50% korting via het omgevingscontract.

Gemeenten uit West-Vlaanderen komen in aanmerking voor 50% korting via de provinciale ondersteuning voor lokale klimaatprojecten van de Provincie.

Hoe ga je aan de slag?

Contacteer Ecolife voor meer informatie of een offerte op maat: tel. 016 22 21 03, info@ecolife.be .

Goede voorbeelden

• Diest is om op te eten (Diest):
    Ecolife ondersteunde stad Diest bij de opmaak van een strategie rond duurzame voeding. Dit kaderde in het door hen opgestelde klimaatactieplan. Ecolife begeleidde mee de werkgroepvergaderingen en stond in voor de organisatie van het ‘stadslab duurzame voeding’. De output van deze participatievormen waren medebepalend voor de strategie die de stad ontwikkelde.
  • Organiseren van de eerste Renovatiemarkt van Steenokkerzeel en Kampenhout
  • Begeleiden van Begijnendijk bij de realisatie van acties uit hun klimaatactieplan
  • Ondersteunen van Wezembeek-Oppem bij communicatie en participatie bij gemeentelijke klimaatacties