Co-creëer een strategie rond voedselverlies

Voeding
Hanne Heymans
0476 74 21 72
Gemeenten zijn ideaal geplaatst om voedselverlies tegen te gaan en zo de lokale economie te stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Maar waar te beginnen? Hoe kunnen stakeholders worden betrokken? En hoe de juiste problemen aan te pakken?

Waarom voedselverlies terugdringen?

• Het verminderen van voedselverspilling vermindert de kosten voor iedereen. Londen reduceerde in 2012 spectaculair voedselverspilling in huishoudens met 15% in 6 maanden . voor elke £1 die de lokale overheid in het project investeerde, bespaarden afvalbeheerdiensten £8 en huishoudens zelfs £84!
  • Het verminderen van voedselverlies is de sleutel om uw stad koolstofneutraal te maken. Het wegsnijden van alle vermijdbare voedselverspilling zou de uitstoot van broeikasgassen in heel Europa met naar schatting 10% verminderen! Recent onderzoek toont aan dat het terugdringen van voedselverspilling de derde meest impactvolle oplossing is voor klimaatverandering.
  • Het gebruik van voedseloverschotten is een van de meest kosteneffectieve manieren om mensen in nood te helpen. Het verlaagt de kosten voor sociale organisaties en helpt voedselarmoede en voedselongelijkheid te bestrijden.

Projectinhoud en -verloop

FoodWIN helpt je ​​gemeente om samen met lokale stakeholders een strategie rond voedselverlies te creëren. Deze strategie bepaalt op welke sectoren wordt ingezet (bv. restaurants, burgers, retail) en bepaalt de nodige acties (bv. begeleiding restaurants, campagne rond gedragsverandering, ondersteunen van app). Door de juiste belanghebbenden bij dit co-creatieproces te betrekken, fungeert de stad als katalysator in plaats van alles zelf te doen.

• Stap 1: FoodWIN helpt je lokaal bestuur een diagnose stellen rond voedselverlies via een schatting of meting (zie vorige service). Zo weet je welke sectoren het meeste voedsel verspillen.
  • Stap 2: FoodWIN ondersteunt je gemeente om de juiste actoren uit te nodigen voor een food waste taskforce. Op die manier betrekken we de juiste stakeholders in jouw gemeente, bv. burgerinitatieven rond voedselverlies, de afvalophaler, een duurzame voorloper en ambassadeur binnen je gemeente, de juiste diensten binnen de gemeente. Het lokaal bestuur nodigt zelf deze actoren uit.
  • Stap 3: FoodWIN faciliteert het proces om een strategie en actieplan te co-creëren met de food waste taskforce. Doorheen dit proces bepalen het lokaal bestuur en de food waste taskforce de sectoren met de hoogste prioriteit, ontwikkelen ze acties die geschikt zijn voor jouw stad door te leren van best practices uit andere steden en van food waste changemakers. Tenslotte stellen ze doelen op voor 1, 5 en 10 jaar. Op het einde van dit proces heeft het lokaal bestuur een concreet actieplan. FoodWIN faciliteert het hele proces, brengt best-practices aan voor de gekozen sectoren en schrijft de strategie uit.
  • Stap 4 (optie): FoodWIN faciliteert regelmatige meetings van de food waste taskforce (bv. elk kwartaal) om acties af te stemmen en de strategie bij te sturen.

Afhankelijk van hoe grondig en uitgebreid het lokaal bestuur de strategie en het actieplan wil maken, kan dit in twee of meerdere workshops. Naarmate de grondigheid duurt het proces van stap 1 t.e.m. 3 tussen 1,5 en 6 maanden.

• De stad contacteert belangrijke stakeholders en doet het organisatorisch werk voor stap 3 en 4.

Voor een standaard proces (1,5 maand) betaalt het lokaal bestuur ongeveer 3500 euro (excl. BTW). Stap 1 (diagnose) zit niet in deze prijs.

Hanne Heymans
0476 74 21 72
Getuigenissen van klanten:

Mieke Hoste (Schepen van Leefmilieu Brugge): "De participatieve aanpak rond voedselverlies maakte het verschil. We werken niet van bovenaf meer, enwillen de inbreng van de burgers. Dit zorgt voor meer bewustzijn. Hun stem is belangrijk voor ons. Ze willen veranderen, we willen verandering. Samen gaan we ervoor.” Meer informatie over de ‘Food Waste Journe’ van Brugge: