Participatie van personeel, inwoners, middenveld en bedrijven

Circulaire economieEnergieMobiliteitNatuur en bosRuimteVoeding

We inspireren en begeleiden lokale besturen bij het opstarten van participatietrajecten en multi-stakeholderprocessen met deelnemers uit de besturen, het middenveld, de privé-sector, de kennisinstellingen.

Onze procesbegeleiding leidt tot een intern en extern draagvlak voor het lokaal beleid.  Op die manier realiseren we bijvoorbeeld samen met alle betrokkenen, zowel intern als extern, een impactvol klimaatbeleid.

Het meest actuele voorbeeld zijn de participatietrajecten in kader van het Burgemeestersconvenant. We begeleiden de gemeente naar een goede horizontale interne samenwerking. Door de medewerkers te betrekken bij het beleid creëren we intern draagvlak en intern draagvlak en faciliteren we een vlottere implementatie van het klimaatactieplan.

We onderzoeken welke de verschillende doelgroepen en stakeholders van de gemeente zijn. Aan de hand van  participatieve methodieken betrekken we die bij het klimaatplan. Waar mogelijk hanteren we het 'train-the trainer' principe.

Zo ondersteunen we de gemeente om op co-creatieve manier een gedragen klimaatplan uit te voeren.

Enkele voorbeelden:

• Participatie bij opmaak van het klimaatactieplan van gemeentes van de provincie Vlaams-Brabant: Bierbeek, Diest, Geetbets, Herent, Hoeilaart, Lubbeek, Landen, Machelen, Rotselaar, Steenokkerzeel, Tienen, Wezembeek-Oppem, Zaventem.
  • Participatiebegeleiding in kader van het Burgemeestersconvenant van stad Halle en gemeente Kampenhout
Hoe ga je aan de slag?

Contacteer Ecolife voor meer informatie of een offerte op maat: tel. 016 22 21 03, info@ecolife.be .