U bent hier

Voorkom voedselverlies

Door voedselverspilling te voorkomen, bespaart jouw gemeente zowel kosten als broeikasgassen. Samen zorgen we voor een voedselstrategie op maat, uitgewerkt in concrete acties.

Aanbod milieubeweging3

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur, Vereniging

Samenkoken gaat verspilling tegen door overschotten van (bio)boeren en bedrijven te verwerken tot een volwaardige groepsmaaltijd. Burgers delen kennis en vaardigheden rond duurzame voedselverwerking en koken volgens de 10 principes van ecologische voeding. Ze gebruiken ingrediënten die op dat moment voorhanden zijn, met seizoensgroenten in de hoofdrol. Velt begeleidt de opstart van de lokale samenkeuken van jouw gemeente.

Toegevoegd: 13/02/2019
Jouw partner: FoodWIN
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Onderneming

Lokale overheden kunnen voedselverliezen in grootkeukens, zorginstellingen, scholen en overheidskantines beperken met wel 50%. De vrijgekomen budgetten kan je investeren in lekkerder, duurzamer en gezonder eten. Dankzij de tools en methoden van FoodWIN kom je te weten waar in jouw gemeente het meeste voedsel wordt verspild. Met een co-creatieve workshop implementeren we vervolgens mogelijke oplossingen.

Toegevoegd: 13/02/2019
Jouw partner: FoodWIN
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Recent onderzoek toont aan dat het terugdringen van voedselverspilling de derde meest impactvolle oplossing is voor klimaatverandering. Het gebruik van voedseloverschotten is dan nog eens een van de meest kosteneffectieve manieren om mensen in nood te helpen. FoodWIN helpt je om dat concreet waar te maken: via een co-creatieproces met lokale stakeholders zetten we een voedselstrategie op, van diagnose tot actieplan en taskforce.

Artikels4

Mieke Hoste (Schepen van Leefmilieu Brugge): "De participatieve aanpak rond voedselverlies maakte het verschil. We werken niet van bovenaf meer, enwillen de inbreng van de burgers. Dit zorgt voor meer bewustzijn. Hun stem is belangrijk voor ons. Ze willen veranderen, we willen verandering. Samen gaan we ervoor.” Meer informatie over de ‘Food Waste Journe’ van Brugge:
https://zerowasteeurope.eu/downloads/case-study-11-the-story-of-bruges/

25/02/2020 - 17:59
FoodWIN lanceert samen Stad Gent, Partena en TalentIndex het project “in uwe frigo”. Binnenkort verminderen we voedselverspilling in 60 Gentse gezinnen, meer bepaald in hun frigo, door een opleiding van huishoudhulpen tot echt frigo-experts. Want nergens in de stad wordt...
04/10/2019 - 14:08
Welke rollen kan een lokaal bestuur opnemen om de voedselproductie en -consumptie futureproof te maken, en zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan? Hoe kan je actief bijdragen aan een zero waste economie vanuit je voedselbeleid? Ontdek het tijdens een inspirerende namiddag op 24...
03/09/2019 - 09:44
FoodWIN deed deze zomer een bevraging bij alle Vlaamse steden en gemeenten naar hun plannen tegen voedselverspilling.   Met een overvolle mailbox van veelbelovende reacties tot gevolg.Van Roeselare tot Leuven, van kookworkshops met restjes tot een ambitieuze...
02/04/2019 - 19:30
Oude koffie gaat de gootsteen in, een overschot aan soep wordt doorgespoeld in het toilet, jonge kaas die een belegen indruk maakt, belandt in de afvalzak en de gekneusde tomaten in de gft-bak. Vlaamse gezinnen verspillen elk jaar 241 miljoen kilo voedsel, dat is 88 kilo per huishouden. "...

Organisaties1

Een groepje keukenprins(ess)en van CSA Het Wijveld in Destelbergen doorliep in het najaar van 2017 het samenkooktraject van Velt. In februari 2018 werd er voor het eerst gekookt met oogst en voedseloverschotten tijdens de eerste editie van 'De tafel van het Wijveld'. Het zevenkoppige kookteam bereidde een uitgebreid improvisatiebuffet in de Louisazaal te Gent voor 60 aanwezigen. Een succes! De samenkookgroep die opereert onder de naam 'Het Wijveld kokkerelt' wil elk seizoen samen koken voor de leden van Het Wijveld. Het is een moment om te genieten van de oogst, de seizoensgroenten te ontdekken en elkaar beter te leren kennen.

Meer voorbeelden: https://www.velt.nu/samenkeukens