U bent hier

Voorkom voedselverlies

Door voedselverspilling te voorkomen, bespaart jouw gemeente zowel kosten als broeikasgassen. Samen zorgen we voor een voedselstrategie op maat, uitgewerkt in concrete acties.

Aanbod milieubeweging7

Toegevoegd: 11/06/2018
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur, Onderneming

Velt helpt je met de uitwerking van een lokale voedselstrategie door verschillende schakels in het voedselsysteem, van productie tot consumptie, te verduurzamen. Gemeente, landbouwers, bedrijfsleiders, restaurantuitbaters,... zitten rond te tafel om haalbare en resultaatgerichte acties op te zetten. Uit die dialoog ontstaat een actieplan waarbij voedselverlies, korte keten en duurzame consumptie vooropstaat.

Toegevoegd: 20/11/2020
Jouw partner: Rikolto vzw
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Onderneming, School

Gezonde, duurzame voeding is essentieel. Niet alleen in je eigen keuken, maar ook in grootkeukens in jouw gemeente. Rikolto helpt de keukens van scholen, organisaties en bedrijven te verduurzamen. Wat kan je verwachten? Een vernieuwde menucyclus met nieuwe ingrediënten, recepten en/of leveranciers. Het personeel leert via workshops en ad hoc advies de verschillende aspecten van een duurzame keuken kennen.

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur, Vereniging

Samenkoken gaat verspilling tegen door overschotten van (bio)boeren en bedrijven te verwerken tot een volwaardige groepsmaaltijd. Burgers delen kennis en vaardigheden rond duurzame voedselverwerking en koken volgens de tien principes van ecologische voeding. Ze gebruiken ingrediënten die op dat moment voorhanden zijn, met seizoensgroenten in de hoofdrol. Velt begeleidt de opstart van de lokale samenkeuken van jouw gemeente.

Toegevoegd: 24/10/2023
Jouw partner: FoodWIN
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Onderneming, School

Duur: 3u30 tot 5u (afhankelijk van hoeveelheid modules)
Niet mogelijk online
Beschikbaar in Nederlands, Engels en Frans
Max. 15 deelnemers

Toegevoegd: 09/12/2020
Jouw partner: Rikolto vzw
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Heeft jouw gemeente al een lokale voedselstrategie? Rikolto brengt het landbouw- en voedselsysteem van jouw gemeente kaart en ontwikkelt concrete acties die zorgen voor duurzame, gezonde voeding in de hele gemeente. Van boer tot bord: iedereen heeft er baat bij. Horeca, scholen, landbouwers, cateraars en andere stakeholders zitten samen om een visie uit te werken, gericht op het verduurzamen van de lokale landbouw- en voedingssystemen.

Toegevoegd: 13/02/2019
Jouw partner: FoodWIN
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Onderneming, School

Lokale overheden kunnen voedselverliezen in grootkeukens, zorginstellingen, scholen en overheidskantines beperken met wel 50 procent. De vrijgekomen budgetten kan je investeren in lekkerder, duurzamer en gezonder eten. Dankzij de tools en methoden van FoodWIN kom je te weten waar in jouw gemeente het meeste voedsel wordt verspild. Met een co-creatieve workshop implementeren we vervolgens mogelijke oplossingen.

Toegevoegd: 19/05/2022
Jouw partner: FoodWIN
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Inwoners verbinden rond een duurzaam thema, hen helpen om geld te besparen, en dat allemaal met de nodige dosis fun… Klinkt te mooi om waar te zijn? Zo’n vierde van alle voedselverspilling gebeurt bij mensen thuis, en met een duwtje in de rug kunnen zij écht het verschil maken. Van inspiratie naar actie, met de workshop tegen voedselverspilling wordt het een eitje!

Artikels16

Leuven 2030 werkte samen met Rikolto voor de opmaak van een voedselstrategie. In Leuven bouwden we deze voedselstrategie van onderuit op, in samenwerking met een brede stakeholdergroep van het landbouw- en voedingssysteem. Rikolto zette twee belangrijke resources in om dit proces te doen slagen: haar inhoudelijke expertise en haar rijke netwerk.

Leuven 2030
Michèle Jacobs
04/04/2023 - 10:56
Voedselverspilling verminderen in grootkeukens van zorginstellingen: daarmee kan je letterlijk tonnen klimaatwinst realiseren. Daarnaast blijkt het ook de ideale weg om geld te winnen én de patiënt als individu centraler te stellen. Dat bewijst de stad...
06/12/2021 - 12:14
“Voedselverspilling, waar staat jouw keuken?” Dat was de vraag die FoodWIN aan grootkeukens stelde. een belangrijke vraag, want Vlaanderen telt ruim 6000 grootkeukens en die houden grote delen van onze samenleving draaiende: scholen, bedrijven, ziekenhuizen en zoveel meer. Het doel...
29/09/2021 - 15:59
Op de Internationale Dag tegen Voedselverlies slaan heel wat partners de handen in elkaar in hun strijd tegen voedselverlies. De Vlaamse regering stelt een actieplan voor waarmee ze 30 procent van de voedselverliezen wil voorkomen, opnieuw verwerken als voedsel of hoogwaardiger wil...
31/08/2021 - 10:32
Voedselverspilling staat almaar vaker op de klimaatagenda van lokale besturen. En terecht: want een Vlaams huishouden gooit per jaar gemiddeld 88 kilogram voedsel weg. Die voedselverspilling vormt een aanzienlijke bron van CO2-uitstoot. In Brugge besloten ze daar wat aan te doen, met...
30/08/2021 - 12:11
Verschillende Vlaamse steden willen inzetten op de toegankelijkheid van gezonde en duurzame voeding in het onderwijs. Aan goodwill ontbreekt het niet, maar soms is het een moeilijke zoektocht waarbij op heel wat drempels gestoten wordt. Omdat we samen sterker staan en veel van elkaar...
14/07/2021 - 10:19
In vijf weken tijd slaagden 500 gezinnen in Brugge erin hun voedselverspilling met meer dan de helft terug te dringen. Met dank aan het project Food winners.Anouk Torbeyns Van tevoren plannen welke maaltijden je zal bereiden, beter nadenken welke voedingsmiddelen je...
16/06/2021 - 17:58
Op 15 juni lanceerden Rikolto, Riso Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant en KU Leuven RobinFood@School: een proefproject dat leerlingen van drie Leuvense basisscholen gratis soep schenkt, gemaakt van “geredde” groenten. De ambitie van dit project is...
04/06/2021 - 15:46
Gedeputeerde van Milieu, Natuur en Landschap Jurgen Vanlerberghe: “Met het traject ‘Gemeente voor de Toekomst’ ondersteunt Provincie West-Vlaanderen kleinschalige, participatieve trajecten bij lokale besturen die zich richten op zes thema’s: mobiliteit, energie, voeding, groen,...
09/11/2020 - 09:21
Over weinig stedelijke problemen heerst zoveel eensgezindheid als over voedselverspilling: iedereen wil er komaf mee maken. Toch blijkt dat in de praktijk vaak niet evident. Onder begeleiding van FoodWIN bracht de stad de juiste Oostendenaren en een hoop ideeën samen. Resultaat: een...
19/10/2020 - 14:31
Voedsel is alomtegenwoordig dezer dagen: vorige week won het voedselprogramma van de VN nog terecht de Nobelprijs voor de vrede en op 16 oktober staat wereldvoedseldag op de agenda. Bij Bond Beter Leefmilieu maken we van de gelegenheid gebruik om onze...
20/04/2020 - 09:02
De gemeente Oostkamp organiseert na de zomer twee workshops om na te denken hoe voedselverspilling kan worden tegengegaan. Verschillende betrokkenen uit de voedingsindustrie, de scholen en woonzorgcentra, bedrijven en het Kruimelcafé kunnen zich inschrijven.  De bedoeling van de...
17/04/2020 - 18:40
Mondiale crisissen brengen altijd het strategische belang van voeding naar voor. De prioriteit? Genoeg voeding voor iedereen. Verspilling is dus meer dan ooit uit den boze. Zowel burgers als de overheid hebben hierin een belangrijke rol te vervullen.    ...
25/02/2020 - 17:59
FoodWIN lanceert samen Stad Gent, Partena en TalentIndex het project “in uwe frigo”. Binnenkort verminderen we voedselverspilling in 60 Gentse gezinnen, meer bepaald in hun frigo, door een opleiding van huishoudhulpen tot echt frigo-experts. Want nergens in de stad wordt...
04/10/2019 - 14:08
Welke rollen kan een lokaal bestuur opnemen om de voedselproductie en -consumptie futureproof te maken, en zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan? Hoe kan je actief bijdragen aan een zero waste economie vanuit je voedselbeleid? Ontdek het tijdens een inspirerende namiddag op 24...
03/09/2019 - 09:44
FoodWIN deed deze zomer een bevraging bij alle Vlaamse steden en gemeenten naar hun plannen tegen voedselverspilling.   Met een overvolle mailbox van veelbelovende reacties tot gevolg.Van Roeselare tot Leuven, van kookworkshops met restjes tot een ambitieuze...
02/04/2019 - 19:30
Oude koffie gaat de gootsteen in, een overschot aan soep wordt doorgespoeld in het toilet, jonge kaas die een belegen indruk maakt, belandt in de afvalzak en de gekneusde tomaten in de gft-bak. Vlaamse gezinnen verspillen elk jaar 241 miljoen kilo voedsel, dat is 88 kilo per huishouden. "...

Organisaties3

Leuven 2030 werkte samen met Rikolto voor de opmaak van een voedselstrategie. In Leuven bouwden we deze voedselstrategie van onderuit op, in samenwerking met een brede stakeholdergroep van het landbouw- en voedingssysteem. Rikolto zette twee belangrijke resources in om dit proces te doen slagen: haar inhoudelijke expertise en haar rijke netwerk.

Leuven 2030
Michèle Jacobs

FoodWIN

FoodWIN ondersteunt en verbindt zo’n tweehonderd innovatoren en ondernemers uit heel Europa om voedselverspilling aan te pakken. Hiermee helpt FoodWIN lokale overheden om voedselverspilling in kaart te brengen en een actieplan op te stellen.
+32 495 99 08 03