Velt helpt je met de uitwerking van een lokale voedselstrategie door verschillende schakels in het voedselsysteem, van productie tot consumptie, te verduurzamen. Gemeente, landbouwers, bedrijfsleiders, restaurantuitbaters,... zitten rond te tafel om haalbare en resultaatgerichte acties op te zetten. Uit die dialoog ontstaat een actieplan waarbij voedselverlies, korte keten en duurzame consumptie vooropstaat.
Voorkom voedselverlies
Door voedselverspilling te voorkomen, bespaart jouw gemeente zowel kosten als broeikasgassen. Samen zorgen we voor een voedselstrategie op maat, uitgewerkt in concrete acties.
Aanbod milieubeweging7
Gezonde, duurzame voeding is essentieel. Niet alleen in je eigen keuken, maar ook in grootkeukens in jouw gemeente. Rikolto helpt de keukens van scholen, organisaties en bedrijven te verduurzamen. Wat kan je verwachten? Een vernieuwde menucyclus met nieuwe ingrediënten, recepten en/of leveranciers. Het personeel leert via workshops en ad hoc advies de verschillende aspecten van een duurzame keuken kennen.
Samenkoken gaat verspilling tegen door overschotten van (bio)boeren en bedrijven te verwerken tot een volwaardige groepsmaaltijd. Burgers delen kennis en vaardigheden rond duurzame voedselverwerking en koken volgens de tien principes van ecologische voeding. Ze gebruiken ingrediënten die op dat moment voorhanden zijn, met seizoensgroenten in de hoofdrol. Velt begeleidt de opstart van de lokale samenkeuken van jouw gemeente.
Duur: 3u30 tot 5u (afhankelijk van hoeveelheid modules)
Niet mogelijk online
Beschikbaar in Nederlands, Engels en Frans
Max. 15 deelnemers
Heeft jouw gemeente al een lokale voedselstrategie? Rikolto brengt het landbouw- en voedselsysteem van jouw gemeente kaart en ontwikkelt concrete acties die zorgen voor duurzame, gezonde voeding in de hele gemeente. Van boer tot bord: iedereen heeft er baat bij. Horeca, scholen, landbouwers, cateraars en andere stakeholders zitten samen om een visie uit te werken, gericht op het verduurzamen van de lokale landbouw- en voedingssystemen.
Lokale overheden kunnen voedselverliezen in grootkeukens, zorginstellingen, scholen en overheidskantines beperken met wel 50 procent. De vrijgekomen budgetten kan je investeren in lekkerder, duurzamer en gezonder eten. Dankzij de tools en methoden van FoodWIN kom je te weten waar in jouw gemeente het meeste voedsel wordt verspild. Met een co-creatieve workshop implementeren we vervolgens mogelijke oplossingen.
Inwoners verbinden rond een duurzaam thema, hen helpen om geld te besparen, en dat allemaal met de nodige dosis fun… Klinkt te mooi om waar te zijn? Zo’n vierde van alle voedselverspilling gebeurt bij mensen thuis, en met een duwtje in de rug kunnen zij écht het verschil maken. Van inspiratie naar actie, met de workshop tegen voedselverspilling wordt het een eitje!
Artikels16
Leuven 2030 werkte samen met Rikolto voor de opmaak van een voedselstrategie. In Leuven bouwden we deze voedselstrategie van onderuit op, in samenwerking met een brede stakeholdergroep van het landbouw- en voedingssysteem. Rikolto zette twee belangrijke resources in om dit proces te doen slagen: haar inhoudelijke expertise en haar rijke netwerk.
Organisaties3
Leuven 2030 werkte samen met Rikolto voor de opmaak van een voedselstrategie. In Leuven bouwden we deze voedselstrategie van onderuit op, in samenwerking met een brede stakeholdergroep van het landbouw- en voedingssysteem. Rikolto zette twee belangrijke resources in om dit proces te doen slagen: haar inhoudelijke expertise en haar rijke netwerk.