Er zijn steeds minder haltes voor het openbaar vervoer in kleine dorpen, wijken en gebieden. De bediening valt grotendeels weg, en er komen geen nieuwe plannen. TreinTramBus begeleidt jouw gemeente met het project GAMBA 2, om plannen voor de bus- en tramnetten naar de toekomst toe te optimaliseren. TreinTramBus maakt een gedetailleerde inventaris van de toestand van het openbaar vervoer in de gemeente. Ook krijgt de gemeente suggesties, met aandacht voor de optimale aantakking van Vervoer Op Maat.
Veilig verplaatsen
Onze projecten dragen bij tot de veiligheid van voetgangers en fietsers in je gemeente. Door kwalitatieve opties te voorzien voor fiets- en wandeltrajecten zorg je ervoor dat de meest duurzame verplaatsing een logische keuze wordt.
Aanbod milieubeweging15


Elk jaar in de herfst vindt de Dag van de Trage Weg plaats. Hef samen met inwoners het glas op mooie verwezenlijkingen rond en langs trage wegen tijdens het jaarlijks feestweekend. Duizenden wandelaars, fietsers, ruiters, kinderen en buitenmensen trekken de weggetjes en paadjes op. Organiseer samen met Trage Wegen jouw activiteit.

Iedere gemeente heeft inwoners die niet goed begrijpen hoe openbaar vervoer juist werkt. Ze kunnen zich niet goed informeren, of hebben überhaupt geen weet van de mogelijkheden. De Reisbegeleider van TreinTramBus is een project dat inzet op het begeleiden van nieuwe gebruikers van het openbaar vervoer door te informeren over de mogelijkheden. Zo gebruiken steeds meer mensen het openbaar vervoer.

Groene Functionele Belevingstrajecten leiden fietsers en wandelaars op een efficiënte, aangename en gezonde manier naar school, het werk of het centrum. Trage Wegen ondersteunt je bij een GIS-modellering van het projectgebied, het trajectonderzoek met drie scenario’s en het uitvoeren van twee workshops. Op het einde van het traject beschik je als gemeente over een overzichtsplan waardoor je exact weet wat je te doen staat.

Mobiliteitsproblemen aanpakken doe je best slim, betrokken en participatief. LaMA is een methode van Netwerk Duurzame Mobiliteit die mensen aanspoort nieuwe oplossingen te bedenken voor vastgeroeste problemen. In de LaMA-academie volg je een coachingstraject volgens het train-thetrainer-principe waarbij jouw gemeente de kennis verwerft om zelf trajecten op te zetten, in functie van de opmaak of uitvoering van je lokaal mobiliteitsbeleid. Kers op de taart: de oplossingen worden ook écht getest, geëvalueerd en bijgestuurd.

Wil je als lokaal bestuur inzetten op het waarmaken van klimaatambities? Ontharding van trage wegen is een stap in de goede richting!

De opmaak van een tragewegenplan helpt je om je ambities voor zachte mobiliteit te plannen en verzilveren. Trage Wegen vzw begeleidt je in drie stappen bij de inventarisatie, participatie, opmaak en uitvoering van je plan. Met dit project boek je in een klap vooruitgang op vlak van ontharding, leefkwaliteit, actieve mobiliteit en vergroening.

Door te werken aan trage wegen kan je gemeente tegelijk inzetten op actieve mobiliteit, leefkwaliteit, gemeenschapsvorming, vergroening en ontharding. Wil je meer weten over de aanleg en inrichting van trage wegen? Trage Wegen komt graag langs voor inlichtingen over tragewegenrecht, het inventariseren van trage wegen of de inrichting en integraal ontwerp van trage wegen in jouw gemeente.

Ook de gemeentelijke sportdienst en lokale sportactoren kunnen een steentje bijdragen bij het verduurzamen van sportverplaatsingen in de gemeente. In drie interactieve workshops werkt Ecolife samen met jou toe naar het opzetten van concrete acties rond verplaatsingen van en naar de sportinfrastructuur.

Wat na het tragewegenplan? Tijd voor actie. Trage Wegen vzw helpt gemeenten met scenario’s voor inrichting, materiaalkeuze en inrichting, de verschillende opties voor de uiteindelijke ligging en de administratief/juridische mogelijkheden voor de realisatie ervan. Trage Wegen maakt een schetsontwerp op voor alle gekozen wegen, waarbij de natuurtechnische inrichting en het gebruiksgemak voorop staan.

Trage wegen zijn essentieel voor de veiligheid en het welzijn van fietsers, wandelaars en ruiters. De eerste stap bij het herwaarderen van zo’n trage wegen, is het in kaart brengen. In welke toestand verkeren de paadjes en wegen, en welke kansen kun je als gemeente benutten? Trage Wegen vzw begeleidt je om de trage wegen van jouw stad of dorp te inventariseren. Dankzij een participatief project worden burgers ook betrokken om op pad te gaan.

Besturen die werken rond trage wegen komen vroeg of laat in aanraking met een omvangrijk juridisch kader. Trage Wegen vzw helpt jouw lokale bestuur daarbij. Bij sommige trage wegen zal er namelijk onderhandeld moeten worden met eigenaars en landgebruikers. Trage Wegen vzw ondersteunt de gemeente om tot oplossingen te komen en verleent juridisch advies.

Trage Wegen vzw ontwikkelt met jouw gemeente een beeld van het gewenste “trage netwerk.” Er wordt een plan uitgestippeld om de trage wegen te herwaarderen, te beschermen en te ontwikkelen. De opmaak van deze visie wordt gedragen door beleidsmakers, verenigingen, bewoners en belangstellenden die samenwerken. Het eindresultaat is een strategische visie die toelaat afzonderlijke tracés te verknopen tot een betekenisvol geheel.

Door het opstarten van een Wegspotters-project zorg je er als lokaal bestuur samen met je inwoners voor dat je trage wegen in topconditie blijven en meer gebruikt worden. Wegspotters zijn wandelliefhebbers die waken over de toegankelijkheid van trage wegen. Problemen melden ze rechtstreeks aan de gemeente via een centraal communicatiesysteem, de MobiMelder, waarna de gemeente het euvel oplost. Trage Wegen zet je gemeente op weg.

Trage wegen zijn belangrijke schakels in een kindvriendelijke publieke ruimte. Kinderen kunnen zich er veilig en autonoom verplaatsen, spelen en elkaar ontmoeten. Hoe zouden trage wegen eruitzien als je de kinderen van je gemeente aanstelt als ontwerpers of bruggenbouwers? Dat perspectief haalt Trage Wegen naar boven dankzij creatieve workshoptrajecten. Het resultaat: ideeën en aanbevelingen op kindermaat.
Artikels34



















