U bent hier

Veilig verplaatsen

Onze projecten dragen bij tot de veiligheid van voetgangers en fietsers in je gemeente. Door kwalitatieve opties te voorzien voor fiets- en wandeltrajecten zorg je ervoor dat de meest duurzame verplaatsing een logische keuze wordt. 

Aanbod milieubeweging15

Toegevoegd: 01/12/2020
Jouw partner: TreinTramBus
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Er zijn steeds minder haltes voor het openbaar vervoer in kleine dorpen, wijken en gebieden. De bediening valt grotendeels weg, en er komen geen nieuwe plannen. TreinTramBus begeleidt jouw gemeente met het project GAMBA 2, om plannen voor de bus- en tramnetten naar de toekomst toe te optimaliseren. TreinTramBus maakt een gedetailleerde inventaris van de toestand van het openbaar vervoer in de gemeente. Ook krijgt de gemeente suggesties, met aandacht voor de optimale aantakking van Vervoer Op Maat.

Toegevoegd: 07/09/2017
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Elk jaar in de herfst vindt de Dag van de Trage Weg plaats. Hef samen met inwoners het glas op mooie verwezenlijkingen rond en langs trage wegen tijdens het jaarlijks feestweekend. Duizenden wandelaars, fietsers, ruiters, kinderen en buitenmensen trekken de weggetjes en paadjes op. Organiseer samen met Trage Wegen jouw activiteit.

Toegevoegd: 27/09/2018
Jouw partner: TreinTramBus
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Iedere gemeente heeft inwoners die niet goed begrijpen hoe openbaar vervoer juist werkt. Ze kunnen zich niet goed informeren, of hebben überhaupt geen weet van de mogelijkheden. De Reisbegeleider van TreinTramBus is een project dat inzet op het begeleiden van nieuwe gebruikers van het openbaar vervoer door te informeren over de mogelijkheden. Zo gebruiken steeds meer mensen het openbaar vervoer.

Toegevoegd: 19/03/2019
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Groene Functionele Belevingstrajecten leiden fietsers en wandelaars op een efficiënte, aangename en gezonde manier naar school, het werk of het centrum. Trage Wegen ondersteunt je bij een GIS-modellering van het projectgebied, het trajectonderzoek met drie scenario’s en het uitvoeren van twee workshops. Op het einde van het traject beschik je als gemeente over een overzichtsplan waardoor je exact weet wat je te doen staat.

Toegevoegd: 24/03/2020
Jouw partner: Netwerk Duurzame Mobiliteit
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Mobiliteitsproblemen aanpakken doe je best slim, betrokken en participatief. LaMA is een methode van Netwerk Duurzame Mobiliteit die mensen aanspoort nieuwe oplossingen te bedenken voor vastgeroeste problemen. In de LaMA-academie volg je een coachingstraject volgens het train-thetrainer-principe waarbij jouw gemeente de kennis verwerft om zelf trajecten op te zetten, in functie van de opmaak of uitvoering van je lokaal mobiliteitsbeleid. Kers op de taart: de oplossingen worden ook écht getest, geëvalueerd en bijgestuurd.

Toegevoegd: 25/08/2021
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Wil je als lokaal bestuur inzetten op het waarmaken van klimaatambities? Ontharding van trage wegen is een stap in de goede richting!

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Lokaal bestuur

De opmaak van een tragewegenplan helpt je om je ambities voor zachte mobiliteit te plannen en verzilveren. Trage Wegen vzw begeleidt je in drie stappen bij de inventarisatie, participatie, opmaak en uitvoering van je plan. Met dit project boek je in een klap vooruitgang op vlak van ontharding, leefkwaliteit, actieve mobiliteit en vergroening.

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Door te werken aan trage wegen kan je gemeente tegelijk inzetten op actieve mobiliteit, leefkwaliteit, gemeenschapsvorming, vergroening en ontharding. Wil je meer weten over de aanleg en inrichting van trage wegen? Trage Wegen komt graag langs voor inlichtingen over tragewegenrecht, het inventariseren van trage wegen of de inrichting en integraal ontwerp van trage wegen in jouw gemeente.

Toegevoegd: 18/10/2017
Jouw partner: Ecolife
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Vereniging

Ook de gemeentelijke sportdienst en lokale sportactoren kunnen een steentje bijdragen bij het verduurzamen van sportverplaatsingen in de gemeente. In drie interactieve workshops werkt Ecolife samen met jou toe naar het opzetten van concrete acties rond verplaatsingen van en naar de sportinfrastructuur.

Toegevoegd: 12/01/2021
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Wat na het tragewegenplan? Tijd voor actie. Trage Wegen vzw helpt gemeenten met scenario’s voor inrichting, materiaalkeuze en inrichting, de verschillende opties voor de uiteindelijke ligging en de administratief/juridische mogelijkheden voor de realisatie ervan. Trage Wegen maakt een schetsontwerp op voor alle gekozen wegen, waarbij de natuurtechnische inrichting en het gebruiksgemak voorop staan.

Toegevoegd: 11/01/2021
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Trage wegen zijn essentieel voor de veiligheid en het welzijn van fietsers, wandelaars en ruiters. De eerste stap bij het herwaarderen van zo’n trage wegen, is het in kaart brengen. In welke toestand verkeren de paadjes en wegen, en welke kansen kun je als gemeente benutten? Trage Wegen vzw begeleidt je om de trage wegen van jouw stad of dorp te inventariseren. Dankzij een participatief project worden burgers ook betrokken om op pad te gaan.

Toegevoegd: 11/01/2021
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Besturen die werken rond trage wegen komen vroeg of laat in aanraking met een omvangrijk juridisch kader. Trage Wegen vzw helpt jouw lokale bestuur daarbij. Bij sommige trage wegen zal er namelijk onderhandeld moeten worden met eigenaars en landgebruikers. Trage Wegen vzw ondersteunt de gemeente om tot oplossingen te komen en verleent juridisch advies.

Toegevoegd: 11/01/2021
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Trage Wegen vzw ontwikkelt met jouw gemeente een beeld van het gewenste “trage netwerk.” Er wordt een plan uitgestippeld om de trage wegen te herwaarderen, te beschermen en te ontwikkelen. De opmaak van deze visie wordt gedragen door beleidsmakers, verenigingen, bewoners en belangstellenden die samenwerken. Het eindresultaat is een strategische visie die toelaat afzonderlijke tracés te verknopen tot een betekenisvol geheel.

Toegevoegd: 07/09/2017
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Door het opstarten van een Wegspotters-project zorg je er als lokaal bestuur samen met je inwoners voor dat je trage wegen in topconditie blijven en meer gebruikt worden. Wegspotters zijn wandelliefhebbers die waken over de toegankelijkheid van trage wegen. Problemen melden ze rechtstreeks aan de gemeente via een centraal communicatiesysteem, de MobiMelder, waarna de gemeente het euvel oplost. Trage Wegen zet je gemeente op weg.

Toegevoegd: 07/09/2017
Jouw partner: Trage Wegen
Aanbod voor: Burger

Trage wegen zijn belangrijke schakels in een kindvriendelijke publieke ruimte. Kinderen kunnen zich er veilig en autonoom verplaatsen, spelen en elkaar ontmoeten. Hoe zouden trage wegen eruitzien als je de kinderen van je gemeente aanstelt als ontwerpers of bruggenbouwers? Dat perspectief haalt Trage Wegen naar boven dankzij creatieve workshoptrajecten. Het resultaat: ideeën en aanbevelingen op kindermaat.

Artikels34

25/08/2021 - 16:12
Op 16 juli, na de dagenlange regen, gingen Dolf, Christine en Vincent op prospectie in Ternat om de Dag van de Trage Weg voor te bereiden. Leerrijk te zien in welke toestand de paden verkeren in deze extreme weersomstandigheden. Ook bij heel nat weer moeten trage wegen begaanbaar...
16/08/2021 - 12:38
Hoe ziet het pad naar duurzame mobiliteit eruit? Wat zijn de prioriteiten op vlak van beleid? En meer... Tijdens de inspiratiedag (F)Aces of the Future proberen we samen met onze gasten antwoorden te formuleren voor een toekomstgericht mobiliteitsbeleid.  ...
14/05/2021 - 11:30
Op 11 mei lanceert TreinTramBus samen met de gemeenten Ledegem, Menen, Moorslede, Wervik en Wevelgem het Groene-Haltewandelnet Grensleie! Vijf uitgewerkte wandelingen verbinden de vijf gemeenten en enkele groene halten onderweg, zodat je zonder zorgen op pad kan....
28/12/2020 - 12:31
Een knelpunt doorgeven aan de gemeente brengt wel degelijk op: eind november 2020 werd het grenswegeltje tussen Herzele en Sint-Antelinks in ere hersteld. Een pluim voor de technische dienst van de gemeente Herzele. En dank aan een Herzeelse wegspotter voor de foto's.   ...
09/12/2020 - 14:40
Een veilige route naar school, een handig doorsteekpad naar de winkel of een verrassend mooie wandelroute in je eigen buurt: trage wegen vormen de groene levensaders van een gemeente. Maar doorheen de jaren zijn ze vaak in vergetelheid geraakt, of zelfs compleet verdwenen. In...
03/09/2020 - 13:57
Over de invulling van de publieke ruimte werd de laatste maanden heel wat gediscussieerd. Reden? Door de lockdown, anderhalvemeterregel en onze nood aan frisse buitenlucht, fietsten en wandelden we erop los en schoven we de auto vaker aan de kant. En wat blijkt? Niemand heeft zin om...
01/09/2020 - 16:44
  Ondanks de coronaperikelen organiseren heel wat organisaties, bedrijven en lokale besturen ook dit jaar tijdens Week van de Mobiliteit één of meerdere #goedopweg-acties. Met de...
08/06/2020 - 11:18
Vakantie in eigen land. Genieten van vrije tijd in de buurt. Onze regio is bezaaid met mooie plekjes en bezienswaardigheden – vaak onbekende, verborgen of vergeten parels. Ook de weg er naartoe kan een attractie zijn. Denk aan de vele fantastische fiets- en wandelroutes.De UITstap brengt...
28/03/2020 - 07:37
Rij niet naar de kust of de Ardennen om een luchtje te scheppen: het mag niet. In deze tijden van eenzame opsluiting biedt het paadje om de hoek een ontsnappingsroute. ‘Je moet ze alleen weten te vinden.’ TOM YSEBAERT   DILBEEK Blijf in uw kot. We...
22/01/2020 - 11:29
  Welkom op de Trefdag Trage Wegen – Begijnhof Diest zaterdag 21 maart 2020 Ontmoetingsdag voor liefhebbers van wandel- en fietspaden  Uitwisseling, inspiratie en een verkwikkende voorjaarswandeling: dat zijn de ingrediënten van de jaarlijkse Trefdag....
04/09/2019 - 14:55
Maak jij de Week mee bekend, zodat Vlaanderen er niet naast kan kijken?We maken het je graag makkelijk met kant-en-klare teksten en beelden, om te copy-pasten of je eigen ding van te maken. #goedopweg #WeekvdMobiliteit ...
02/09/2019 - 14:47
Een van de plekken waar rond de eeuwwisseling burgers meer aandacht voor trage wegen begonnen te vragen, was de omgeving van Ronse en Kluisbergen. Wijlen Magda Vergeynst richtte er een werkgroepje Trage Wegen op (en stond ook mee aan de wieg van de latere vzw Trage Wegen). De werkgroep...
02/09/2019 - 14:29
Al sinds 2016 ontwikkelt Trage Wegen samen met Kind & Samenleving en andere partners een bijzondere participatiemethodiek voor kinderen.   Met Gangmakers en Koplopers geven we jonge mensen tussen 9 en 12 jaar een eigen stem. Ze laten zien hoe zij zelf hun dorp of wijk...
02/09/2019 - 11:04
Op 1 september 2019 wordt het nieuw decreet Gemeentewegen van kracht. Er komen nieuwe regels voor lokale wegen, hun aanleg, wijziging, beheer, handhaving, enz. Het lokale beleid moet bijdragen aan een veilig wegennet en een fijnmazig netwerk van trage wegen. Steden en gemeenten krijgen...
02/09/2019 - 10:01
Met het jaarlijks campagneweekend Dag van de Trage Weg zetten duizenden tragewegenliefhebbers en tientallen lokale besturen in heel Vlaanderen trage wegen in de kijker. Ze benadrukken hun belang voor veilige, gezonde en aangename verplaatsingen, vaak ook korter en sneller. Bovendien zijn het...
02/08/2019 - 13:48
Al in de periode 2012-2013 maakte gemeente Begijnendijk werk van haar trage wegen: een gedetailleerde inventarisatie, verschillende publieke info- en discussieavonden over de opmaak van een tragewegenplan en de uitwerking van een prioriteitenlijst. Ondanks het feit dat bepaalde beoogde...
18/06/2019 - 12:47
Gemeentewegen doen bewegen  Goed op weg met het nieuwe decreet - opleiding voor lokale besturen en professionals   Op 1 september 2019 wordt het nieuw decreet Gemeentewegen van kracht. Er komen nieuwe regels voor lokale wegen, hun aanleg, wijziging, beheer,...
18/06/2019 - 12:41
Met het jaarlijks campagneweekend Dag van de Trage Weg zetten duizenden tragewegenliefhebbers en tientallen lokale besturen in heel Vlaanderen trage wegen in de kijker. Ze benadrukken hun belang voor veilige, gezonde en aangename verplaatsingen, vaak ook korter en sneller. Bovendien zijn het...

Organisaties5

Netwerk Duurzame Mobiliteit

Netwerk Duurzame Mobiliteit bouwt met zijn lidorganisaties aan een brede coalitie voor duurzame mobiliteit. Netwerken dus, met mensen, organisaties en ondernemingen om dat gedeelde doel te bereiken: een duurzaam mobiel Vlaanderen.