VIBE helpt je met het ontwikkelen van een ruimtelijke planning waar blauwgroene netwerken en openbaar vervoer centraal staan. Hoe? Door stads- en dorpskernen te versterken en ruimte te maken voor groen en water. Zo vrijwaar je schaarse open ruimte en stimuleert je gemeente ook het openbaar vervoer. Ook worden de gevolgen van klimaatverandering getemperd en versterk je de open ruimte. Op basis van de “Strategie van de twee netwerken” helpt VIBE de gemeente bij het uitwerken van een geïntegreerde visie met het water- en openbaar vervoersnetwerk als sturende dragers voor de ruimtelijke structuur.
Ruimte voor water
Aanbod milieubeweging8


Zie je een Blue Flag wapperen? Dan kan je erop vertrouwen dat het strand, de zwemvijver of de jachthaven waar die hangt duurzaam is. Blue Flag is een internationaal kwaliteitslabel voor waterpartijen die zich onderscheiden op het vlak van duurzaam toerisme en recreatie. Toeristen herkennen meteen deze plekken, die aandacht hebben voor mens en natuur. GoodPlanet ondersteunt gemeenten en organisaties om de Blue Flag te behalen.

Meer groen op straat betekent een aangenamere en aantrekkelijkere buurt waar je vaker een babbeltje slaat met de buren. De nabijheid van groen zorgt voor een positief effect op het mentale welzijn. Bovendien biedt het een waaier aan milieu- en klimaatvoordelen, zoals extra verkoeling in de zomer, vergroting van de biodiversiteit, betere waterinfiltratie door ontharding en zuiverdere lucht.

Je toilet doorspoelen, de auto wassen, de planten water geven,… Daar mogen we eigenlijk geen kostbaar leidingwater aan verspillen. Regenwater inzetten verlaagt bovendien de waterfactuur. Dialoog geeft gratis info over regenwateropvang aan je inwoners. Ze zetten voor de voor- en nadelen van regenputten en groendaken op een rijtje, en geven tips om eraan te beginnen.

Verbind losse snippers natuurgebied en waterlopen in groenblauwe netwerken. Zo vormen ze steeds sterkere, veerkrachtige klimaatbuffers vol biodiversiteit, die je gemeente beschermen. Je lokale Natuurpunt-afdeling is bij uitstek geplaatst om je te helpen bepalen waar en hoe je strategisch te werk kan gaan.

Een logische eerste stap bij het vergroenen van de gemeente is het in kaart brengen van welke gebouwen groot groen kunnen gebruiken. Deze inventarisatie gebeurt aan de hand van plaatsbezoeken. Tijdens dit plaatsbezoek worden de technische beperkingen en mogelijkheden in kaart gebracht.

Ontharden en vergroenen van gemeentewegen is het laag hangend fruit in de onthardingsopgave die alle Vlaamse gemeenten wacht. Een logische eerste stap hierbij is een goed zicht krijgen op de onthardingskansen op en aan gemeentewegen type III (= erftoegangswegen). Binnen dit project brengen we de onthardingskansen in kaart via een GIS-analyse in combinatie met lokale terreinkennis. Dit resulteert in een longlist aan onthardingscases en een eerste set strategische acties om terugkomende drempels bij ontharding (zoals financiering, groenonderhoud of versterken van lokaal draagvlak) aan te pakken.

Wil je als lokaal bestuur inzetten op het waarmaken van klimaatambities? Ontharding van trage wegen is een stap in de goede richting!
Artikels7






