U bent hier

Meer lokale / gezonde voeding

Korte keten en ecologisch telen betekent minder broeikasgassen, gezonde mensen en een mooie samenhang van voedselproductie en natuur. Onze projecten zorgen ervoor dat er meer en gezond voedsel in jouw gemeente zelf geteeld wordt, en betrekken je inwoners, scholen en ondernemers hierbij. 

Aanbod milieubeweging16

Toegevoegd: 11/06/2018
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur, Onderneming

Velt helpt je met de uitwerking van een lokale voedselstrategie door verschillende schakels in het voedselsysteem, van productie tot consumptie, te verduurzamen. Gemeente, landbouwers, bedrijfsleiders, restaurantuitbaters,... zitten rond te tafel om haalbare en resultaatgerichte acties op te zetten. Uit die dialoog ontstaat een actieplan waarbij voedselverlies, korte keten en duurzame consumptie vooropstaat.

Toegevoegd: 07/04/2019
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Lokaal bestuur, School

Veel groente en fruit wordt overgevlogen of met de vrachtwagen of boot vervoerd, met een enorme CO2-uitstoot als gevolg. Lokale seizoensgroenten en -fruit hebben die impact niet. In de Ecocarrousel leren kinderen van het lager onderwijs via spelletjes het belang en de rijkdom van seizoensgroenten kennen. Hoe herken je seizoensgroenten en fruit? En is er voldoende variatie het hele jaar door? Dankzij Velt weten de kinderen van je gemeente er straks alles over.

Toegevoegd: 20/11/2020
Jouw partner: Rikolto vzw
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Onderneming, School

Gezonde, duurzame voeding is essentieel. Niet alleen in je eigen keuken, maar ook in grootkeukens in jouw gemeente. Rikolto helpt de keukens van scholen, organisaties en bedrijven te verduurzamen. Wat kan je verwachten? Een vernieuwde menucyclus met nieuwe ingrediënten, recepten en/of leveranciers. Het personeel leert via workshops en ad hoc advies de verschillende aspecten van een duurzame keuken kennen.

Toegevoegd: 06/04/2020
Jouw partner: GoodPlanet
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Onderneming

Onze allerkleinsten hebben best een grote impact op onze planeet. Kinderdagverblijven vormen een snelle route om de impact van kinderen en baby’s op onze planeet te verkleinen. Goodplanet deelt hun expertise rond overschakelen op duurzamere materialen. Kinderbegeleiders smullen van de tips over hoe gezond (lokaal) eten voordelen kan hebben voor de kleintjes en onze planeet.

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Lokaal bestuur, School

Een kruidenhoekje, enkele fruitbomen, groenten op een bedje zijn ideaal om kinderen dichter bij voedselproductie te brengen. Velt begeleidt scholen om te starten met een moestuin en duurzame voeding in de klas aan bod te laten komen. Leerling, leerkracht, ouder en directie maken kennis met duurzaam eten, leven en spelen, dankzij het begeleidingstraject met lesmaterialen, workshops en bijscholingen dat Velt ontwikkelde.

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Onderneming

Wenst jouw gemeente lokale voedselproductie te stimuleren door eetbare buurtprojecten of stadslandbouwprojecten op te starten? Velt helpt je bij het uitwerken van je projectidee. Een burgerinitiatief zoals een pluktuin, een voedselbos, of een buurtboomgaard: voor elk idee krijg je advies over de mogelijkheden van de locatie en bodem en een uitgewerkt stappenplan voor het project. Velt begeleidt het traject ook met toekomstige gebruikers. Bij initiatieven waarbij lokale boeren betrokken worden staat De Landgenoten klaar met advies.

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur, Vereniging

Samenkoken gaat verspilling tegen door overschotten van (bio)boeren en bedrijven te verwerken tot een volwaardige groepsmaaltijd. Burgers delen kennis en vaardigheden rond duurzame voedselverwerking en koken volgens de tien principes van ecologische voeding. Ze gebruiken ingrediënten die op dat moment voorhanden zijn, met seizoensgroenten in de hoofdrol. Velt begeleidt de opstart van de lokale samenkeuken van jouw gemeente.

Toegevoegd: 23/03/2020
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Een buurtboomgaard is een plek waar fruitbomen worden verzorgd, geplukt en gekoesterd door een groepje mensen uit de buurt. Velt ondersteunt het project van leegstaand perceel tot groen plekje waar buren genieten van lokaal, gezond fruit. Velt begeleidt de fruitwerkgroep die zorg draagt voor de boomgaard gedurende twee groeiseizoenen.

Toegevoegd: 27/04/2020
Jouw partner: GoodPlanet
Aanbod voor: School

Vlaamse kinderen eten onvoldoende groenten en fruit, te veel suikers en bewerkt voedsel. Stimuleer de scholen in jouw gemeente om resoluut te kiezen voor gezonde en duurzame voeding. GoodPlanet daagt leerlingen uit hun brooddoos onder de loep te nemen, en directies om hun voedingsbeleid onder handen te nemen via klasworkshops of een schooltraject.

Toegevoegd: 20/11/2020
Jouw partner: Rikolto vzw
Aanbod voor: Lokaal bestuur, School

Een gezond en duurzaam voedingsbeleid in alle scholen van jouw stad of gemeente draagt bij aan het welzijn van de leerlingen en van onze planeet. Zo'n beleid zet enerzijds in op het verhogen van de voedselvaardigheden van leerlingen en anderzijds op een omgeving die goede voedselkeuzes stimuleert. Denk daarij aan het aanbod van de warme maaltijden, de inhoud van de brooddozen (of helaas soms het ontbreken ervan), de tussendoortjes, enz.
Klinkt dit als muziek in de oren, maar weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Rikolto helpt je graag verder. 

 

Toegevoegd: 24/10/2023
Jouw partner: FoodWIN
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Onderneming, School

Duur: 3u30 tot 5u (afhankelijk van hoeveelheid modules)
Niet mogelijk online
Beschikbaar in Nederlands, Engels en Frans
Max. 15 deelnemers

Toegevoegd: 09/12/2020
Jouw partner: Rikolto vzw
Aanbod voor: Lokaal bestuur

Heeft jouw gemeente al een lokale voedselstrategie? Rikolto brengt het landbouw- en voedselsysteem van jouw gemeente kaart en ontwikkelt concrete acties die zorgen voor duurzame, gezonde voeding in de hele gemeente. Van boer tot bord: iedereen heeft er baat bij. Horeca, scholen, landbouwers, cateraars en andere stakeholders zitten samen om een visie uit te werken, gericht op het verduurzamen van de lokale landbouw- en voedingssystemen.

Toegevoegd: 22/03/2021
Jouw partner: GoodPlanet
Aanbod voor: Lokaal bestuur

PlantAardig (w)eten is een interactieve workshop rond plantaardige voeding voor leerlingen uit lagere en middelbare scholen. Op een interactieve en laagdrempelige manier laat Goodplanet leerlingen kennis met bekende en minder bekende plantaardige eiwitbronnen. Doorheen de workshop worden ze omgetoverd van boer tot chef en gaan ze zelf aan de slag. Als kers op de plantaardige taart, is er tijd om samen uitgebreid te proeven.

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur, Onderneming

Een samentuin levert veel meer op dan een lekkere oogst. Deelnemers genieten er ook van de sociale contacten. De tuiniers werken met zorg voor onze leefomgeving. Kunstmest en pesticiden zijn in een samentuin overbodig. Velt ondersteunt buurtbewoners, grondeigenaars en lokale partners. Van een perceelonderzoek, teelttechnisch advies en opmaak van het inrichtingsplan tot praktijkbegeleiding in de tuin.

Toegevoegd: 15/01/2020
Jouw partner: Velt, BOS+
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Creëer een bruisende plek in je gemeente waar productie van gezond, lokaal voedsel en sociale ruimte elkaar ontmoeten. BOS+ en Velt helpen jou graag bij de aanleg van een op maat gemaakt voedselbos, voor en met je inwoners. Dankzij hun vakkundig ontwerp evolueert jouw voedselbos naar een gezond, zichzelf in stand houdend ecosysteem met een grote biodiversiteit.

Toegevoegd: 19/05/2022
Jouw partner: FoodWIN
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Inwoners verbinden rond een duurzaam thema, hen helpen om geld te besparen, en dat allemaal met de nodige dosis fun… Klinkt te mooi om waar te zijn? Zo’n vierde van alle voedselverspilling gebeurt bij mensen thuis, en met een duwtje in de rug kunnen zij écht het verschil maken. Van inspiratie naar actie, met de workshop tegen voedselverspilling wordt het een eitje!

Artikels30

Uit de verbruikscijfers zien we een positieve trend naar meer gezonde voeding. Vroeger was de verhouding tussen niet-gesuikerde en gesuikerde dranken 60-40; ondertussen is dat al 75-25. Op basis van bevragingen blijven we nieuwe en lekkere gerechten ontwikkelen, met als doel een nog meer duurzame keuken.

Luc Vanhaverbeke (Diensthoofd van de facilitaire dienst in het UZ Leuven)
30/11/2022 - 17:05
Ook in het Oost-Vlaamse Lebbeke snakken inwoners naar meer groen en ruimte om te tuinieren. Met de ondersteuning van Velt en talrijke buurtbewoners zette de gemeente een samentuin op poten. En het werd er niet zomaar één: “Deze tuin levert meer op dan een lekkere oogst. Het...
08/11/2021 - 13:39
Stel je voor: een ecologische buurtmoestuin waar bejaarde bewoners van een woonzorgcentrum een praatje maken met buurtbewoners en vrijwilligers van lokale verenigingen, terwijl ze vanop een bankje de leerlingen van een nabijgelegen school gadeslaan. De West-Vlaamse gemeente Meulebeke...
04/11/2021 - 13:03
Alsmaar meer plaatselijke overheden beschouwen hun voedselsysteem als startpunt om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, als een tool om interdisciplinair te werken, burgers te bereiken en de samenwerking tussen plaatselijke voedselactoren te stimuleren. ...
30/08/2021 - 12:11
Verschillende Vlaamse steden willen inzetten op de toegankelijkheid van gezonde en duurzame voeding in het onderwijs. Aan goodwill ontbreekt het niet, maar soms is het een moeilijke zoektocht waarbij op heel wat drempels gestoten wordt. Omdat we samen sterker staan en veel van elkaar...
31/05/2021 - 12:18
In het Antwerpse Klimaatplan staat de ambitie om het voedselsysteem te verduurzamen. De stad start daarom met de opmaak van een voedselstrategie. Daarbij wordt de hele voedselketen onder de loep genomen: van productie over logistiek en verkoop tot consumptie en overschotten. De...
06/05/2021 - 11:46
De afgelopen twee jaar plantte BOS+ samen met 5 jeugdverblijven een speel-eet-beleefbos aan op hun terreinen. Een wat? Een speel-eet-beleefbos is exact zoals het klinkt. Het zorgt ervoor dat een terrein speelser, groener én eetbaarder wordt. Samen met de vrijwilligers van elke plek werd...
21/04/2021 - 11:44
Van een droom werkelijkheid maken, Tania deed het. In 2016, exact een jaar na het overlijden van haar papa, kreeg ze een droom die haar inspireerde om een voedselbos op te bouwen. ‘Ik ben al langer geboeid door ‘permacultuur’. Vooral het concept van voedselbossen spreekt me heel erg...
01/03/2021 - 14:30
In Leuven werd zopas de EcoFoodMap gelanceerd: een online platform dat inzicht biedt in alle mensen en organisaties die de Leuvenaars van voedsel voorzien. Dat moet nieuwe samenwerkingen in het kader van de Leuvense voedselstrategie makkelijker maken en vermijden dat bedrijven of...
17/02/2021 - 19:44
Een plek waar mensen in contact komen met de natuur, met voedsel en met elkaar: zo zou je de oude pastorietuin van Kortemark kunnen omschrijven. Dankzij het engagement van een hoop vrijwilligers, de steun van de vrijetijdsdienst van de gemeente en de kennis  van Velt, groeide het...
18/01/2021 - 22:29
ZWEVEGEM / SINT-DENIJS - Het voedselbos ‘De Tuin van Adem en Eten’ in Sint-Denijs is uitgebreid. Zondagvoormiddag hebben tientallen vrijwilligers 800 nieuwe bomen geplant. In het totaal zijn er nu al 2.000 struiken en bomen geplant.Begin maart 2020 werd gestart met...
09/12/2020 - 09:33
Wie de afgelopen weken het landbouwnieuws een beetje gevolgd heeft, hoorde van  de problematiek met de industriële veestallen die het Vlaamse platteland veroveren. Voor de ene is het een noodzakelijke...
19/10/2020 - 14:31
Voedsel is alomtegenwoordig dezer dagen: vorige week won het voedselprogramma van de VN nog terecht de Nobelprijs voor de vrede en op 16 oktober staat wereldvoedseldag op de agenda. Bij Bond Beter Leefmilieu maken we van de gelegenheid gebruik om onze...
14/09/2020 - 14:03
Corona deed ons stilstaan bij de kwetsbaarheid van ons voedingssysteem. Terwijl overschotten zich opstapelden bij producenten, ontstonden er tekorten in de winkels. Het belang van een veerkrachtig voedingssysteem is meer dan ooit aan de orde. We gingen op zoek naar hoe dat beter zou...
11/06/2020 - 18:40
Wat een geweldig nieuws: Velt wint met het initiatief ‘Buurtfruit Gent’ de Food Waste Awards 2020 in de categorie Food Waste Changemakers. De Food Waste Awards belonen creatieve en inventieve initiatieven die voedselverspilling tegengaan. ‘De concurrentie was...
04/03/2020 - 16:48
Het project Buurtfruit van Velt, Stad Gent en Pluk werd geselecteerd als Food Waste Changemaker voor de Food Waste Awards van FoodWIN. Stem je ook  mee op het meest innovatieve voedselverspillingsproject van het jaar?!  Buurtfruit Gent is een initatief van de Stad Gent,...
29/01/2020 - 09:11
Een treurmoerbei aan de Watersportbaan in Gent. Of de appelbomen op het rondpunt in de Goedendagstraat. Welke Gentenaar wist ze vroeger te vinden? En vooral: welke Gentenaar genoot van de vruchten? In de stad staan heel wat fruitbomen en bessenstruiken op publiek domein, maar tot voor kort...
17/12/2019 - 14:36
VAN ONZE MEDEWERKER JELLE SCHEPERS   ALSEMBERG Her en der in Vlaanderen duiken er voedselbossen op, en nu heeft de provincie Vlaams-Brabant ook haar eerste eetbare bostuin. Die bevindt zich net buiten het centrum van de Beerselse deelgemeente Alsemberg, op de hoek van de...
21/11/2019 - 11:00
Lunchen. Snoepen. Dineren. Peuzelen, ontbijten, sneukelen - en ga zo maar door. We zijn allemaal wel een beetje expert als het over eten gaat, want we doen het drie, vier keer per dag. En als het meezit, is het nog lekker ook. Veel van dat fantastische voedsel wordt gewoon om de hoek...
18/11/2019 - 13:31
Het Snoezelpad, het voedselbos aan de Oude Kale in Nevele, begint stilaan vorm te krijgen. Zondagvoormiddag kwamen vrijwilligers bomen en struiken planten, zodat iedereen de plek binnenkort kan gebruiken als groene ontmoetingsplaats.Aan de Klaverhoeve naast Vaart Rechts in Nevele wordt...

Organisaties5

FoodWIN

FoodWIN ondersteunt en verbindt zo’n tweehonderd innovatoren en ondernemers uit heel Europa om voedselverspilling aan te pakken. Hiermee helpt FoodWIN lokale overheden om voedselverspilling in kaart te brengen en een actieplan op te stellen.
+32 495 99 08 03

BOS+

Meer dan bomen alleen

​BOS+ vormt jouw motor voor duurzame lokale ontwikkeling door werk te maken van het behoud, het duurzaam beheer en de uitbreiding van bossen. Want bossen zijn van cruciaal belang, voor iedereen: dieren, planten én mensen.