U bent hier

Een zorgzame buurt. Samen doen en delen

Samen doen en delen vergroot de samenhang tussen burgers. Ook mensen met minder kansen krijgen zo toegang een goed leven.

Aanbod milieubeweging13

Toegevoegd: 10/01/2019
Jouw partner: Netwerk Bewust Verbruiken
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

De Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Ouders die lid worden, kunnen op een eenvoudige manier babyspullen lenen om te testen of om te gebruiken: een win voor duurzaam materialengebruik, sociaal contact en inclusie. Netwerk Bewust Verbruiken voorziet begeleiding op maat voor de opstart van een Babytheek in jouw gemeente. We zetten overlegmomenten op, maken een stappenplan en helpen je gemeente met logistiek en communicatie.

Toegevoegd: 07/04/2019
Jouw partner: Ecolife
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Op zoek naar een manier om de burger nog meer te betrekken bij concrete klimaatacties? Ecolife begeleidt gemeenten om te starten met een burgerbudget, een co-creatief proces tussen de gemeente en haar inwoners. Burgers dienen projectvoorstellen in, beslissen mee welke weerhouden worden en voeren ze uit. Ecolife ondersteunt zowel bij voorbereiding, als communicatie en uitvoering.

Toegevoegd: 11/02/2019
Jouw partner: Taxistop, Autodelen.net
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Is er in jouw gemeente een wijk klaar om te experimenteren met gedeelde mobiliteit? We maken een groep enthousiaste buurtbewoners warm om gedurende één maand de wagen aan de kant te laten staan en een waaier aan duurzame vervoermiddelen te testen. Taxistop & Autodelen.net coördineren en ondersteunen je pilootproject.

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Lokaal bestuur, Onderneming

Wenst jouw gemeente lokale voedselproductie te stimuleren door sociale buurtprojecten op te starten? Velt helpt je bij het uitwerken van je projectidee. Een burgerinitiatief zoals een samentuin, een echt voedselbos, of een stadslandbouwproject met verdienmodel: voor elk idee geven we advies over de mogelijkheden van de locatie en bodem, werken een stappenplan uit voor het project en voeren een begeleidingstraject uit met je inwoners.

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur, Vereniging

Samenkoken gaat verspilling tegen door overschotten van (bio)boeren en bedrijven te verwerken tot een volwaardige groepsmaaltijd. Burgers delen kennis en vaardigheden rond duurzame voedselverwerking en koken volgens de 10 principes van ecologische voeding. Ze gebruiken ingrediënten die op dat moment voorhanden zijn, met seizoensgroenten in de hoofdrol. Velt begeleidt de opstart van de lokale samenkeuken van jouw gemeente.

Toegevoegd: 04/10/2016
Jouw partner: Autodelen.net
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Heeft jouw stad of gemeente een eigen wagenpark dat enkel tijdens de kantooruren wordt gebruikt? Autodelen.net maakt een plan op maat om deze met je inwoners te delen en geeft je een overzicht van de verschillende autodeelorganisaties waarmee je kan samenwerken. Je krijgt hulp bij de opmaak van communicatie- en promotiecampagnes. Het resultaat: meer duurzame mobiliteit, minder kosten. Ga je volledig klimaatneutraal? Stap dan in het E-Deal-project en deel elektrische wagens.

Toegevoegd: 09/04/2019
Jouw partner: Natuurpunt CVN
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

In dit participatief traject staan de wensen van de buurt centraal. Met de buren bekijken we hoe we pleintjes en straten kunnen vergroenen en ontharden, door bijvoorbeeld een tegeltuintje, een moestuin in plaats van een parkeerplek of een klimmende wingerd langs de gevel. Natuurpunt CVN verwerkt alle ideeën tot een ontwerpplan, dat volledig wordt opgemaakt op basis van de principes van ecologische groenzorg: biodiversiteit en beleving staan centraal.

Toegevoegd: 24/03/2020
Jouw partner: Netwerk Duurzame Mobiliteit
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

De bakker, de slager, de bushalte, de bankautomaat ... Ooit waren al deze ‘diensten’ onder de kerktoren terug te vinden, maar spijtig genoeg verdwijnen lokale winkels en ontmoetingsplaatsen steeds meer. Hierdoor moeten inwoners vaker gebruik maken van de auto.
De oprichting van een buurtpunt biedt hierop een antwoord. Als ontmoetingsplaats brengt een buurtpunt niet enkel diensten en producten, maar ook mensen bij elkaar.

Toegevoegd: 07/02/2018
Jouw partner: Netwerk Bewust Verbruiken
Aanbod voor: Lokaal bestuur, School, Vereniging

Nog te veel kinderen hebben geen fiets. Op Wielekes zorgt dat kinderen van 2,5 tot 12 jaar een kinderfiets kunnen lenen. In ruil voor een jaarlijks lidgeld hebben ze toegang tot een goede, kwalitatieve kinderfiets die meegroeit. Netwerk Bewust Verbruiken begeleidt de opstart in jouw gemeente: van de conceptfase tot op de lancering. Op die manier helpt je gemeente fietsen toegankelijker te maken, ook voor kinderen.

Toegevoegd: 05/02/2018
Jouw partner: Peerby
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

Iedereen heeft af en toe een boormachine, ladder of wafelijzer nodig. Maar kopen is niet nodig als je spullen ook kan lenen bij de buren. Zo worden energie en grondstoffen bespaard. Peerby België is de expert op dit vlak en kan ook in jouw gemeente workshops en events organiseren: met de vraaggestuurde website en app kunnen je inwoners meteen aan het delen slaan.

Toegevoegd: 03/10/2016
Jouw partner: Netwerk Bewust Verbruiken
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur, Vereniging

Repair Cafés zijn bijeenkomsten waar mensen hun kapotte spullen kunnen (laten) herstellen voor een vrije bijdrage. Van kledij over elektrische apparaten tot meubels, fietsen en computers.Gereedschap en knowhow zijn aanwezig. De Repair Cafés worden draaiende gehouden door vrijwilligers. Netwerk Bewust Verbruiken begeleidt je gemeente om een Repair Café op te starten dat vervolgens zelfstandig verder kan. Tijdens de begeleiding zoeken we mee naar een locatie, vrijwilligers en partners.

Toegevoegd: 14/10/2016
Jouw partner: Velt
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur, Onderneming

Een samentuin levert veel meer op dan een lekkere oogst. Deelnemers genieten er ook van de sociale contacten. De tuiniers werken met zorg voor onze leefomgeving. Kunstmest en pesticiden zijn in een samentuin overbodig. Velt ondersteunt buurtbewoners, grondeigenaars en lokale partners. Van een perceelonderzoek, teelttechnisch advies en opmaak van het inrichtingsplan tot praktijkbegeleiding in de tuin.

Toegevoegd: 15/01/2020
Jouw partner: Velt, BOS+
Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur
BOS+ en Velt helpen jouw gemeente graag bij het ontwerp en de aanleg van een op maat gemaakt voedselbos, voor én met de inwoners.
 
“Een voedselbos is een door de mens ontworpen plantengemeenschap, naar het model van een natuurlijk bos of een bosrand.  Bomen, struiken, planten en kruiden vormen verschillende lagen eetbare gewassen. Je kan er niet enkel in plukken, maar ook gewoon genieten, spelen, ontmoeten, leren, én het bruist van biodiversiteit.” 
 

Artikels11

Dat babyspullen uiterst geschikt zijn voor een circulair model (gebruiken in plaats van bezitten), bewijst de eerste Babytheek in Elsene (Brussel). Een diverse groep van jonge ouders uit de buurt maakt er gebruik van.
De babytheek is al door vele steden en gemeenten in Vlaanderen opgepikt als sterk idee. In 2019 begeleidt Netwerk Bewust Verbruiken alvast de opstart van een Babytheek in Aartselaar, Geel en Oostende.

10/03/2020 - 12:14
De bakker, de slager, de bushalte, de bankautomaat ... Ooit waren al deze ‘diensten’ onder de kerktoren terug te vinden, maar spijtig genoeg verdwijnen lokale winkels en ontmoetingsplaatsen steeds meer. Hierdoor moeten inwoners vaker gebruik maken van de auto. De oprichting van een...
08/01/2020 - 12:17
Onder begeleiding van Velt, en in samenwerking met vzw Parckfarm, heeft een groep enthousiaste buurtbewoners zo’n twee jaar geleden fruitbomen geplant. Dat deed ze in het Brusselse park ‘La coulée verte’, op de grens tussen Laken en Molenbeek.  Ondertussen is het uitgegroeid tot een boomgaard...
05/12/2019 - 21:21
We hadden een goeie babbel met Leen Diels en Sarah Van San, de initiatiefnemers van Babytheek Mechelen die op zaterdag 14 december 2019 de deuren opent. Leen is vroedvrouw en mama van drie. Sarah is draagconsulente. Ze helpt ouders die een geschikte ergonomische drager zoeken voor hun kindje....
17/10/2019 - 11:54
Op je eerste fiets rol je dapper over het voetpad, aan honderd kilometer per uur lijkt het wel, de zijwieltjes houden je ratelend rechtop. Een paar jaar later: op twee wielen, even loopt mama of papa nog mee achter je zadel, en hop, daar ga je! Helemaal alleen, en na een paar keer van...
11/10/2019 - 08:19
De eerste babytheek in ons land is zo populair dat een ledenstop noodzakelijk was. De afgelopen twee maanden openden nog drie nieuwe locaties de deuren en verschillende andere staan in de steigers. Wat is het geheim achter het succes? ‘Zo’n bedje kost al snel 250 euro en kinderen groeien...
06/10/2019 - 12:09
Stadslandbouw kunnen we omschrijven als het kweken van gewassen of dieren binnen de stad. Toch is stadslandbouw veel meer dan dat! In tegenstelling tot de traditionele landbouw (inclusief: boer met paard en ploeg) is stedelijke landbouw namelijk geïntegreerd in het urbane ecosysteem. In...
09/04/2019 - 19:09
Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, plantte de eerste bomen van een nieuw voedselbos in Nevele. Voor de stad Deinze is het onderdeel van een ambitieus klimaatproject. Voor het dagcentrum de Vierklaver betekent het voedselbos een heerlijke ontmoetingsplek. Na maanden...
28/01/2019 - 14:38
Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Joke Schauvliege maakt bekend dat 19 projecten in Vlaanderen een subsidie krijgen voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. In deze 19 tuinen staat de...
16/01/2019 - 13:16
Een voedselbos, ambtenaren die een auto delen met burgers, een feestzaal die akoestisch tiptop in orde is: gemeenten maken veel plannen. De Provincie Oost-Vlaanderen staat hen met raad en daad bij via het milieucontract.
20/03/2018 - 09:09
Bij tuinfans is het aan het kriebelen, want vandaag om 17.15 uur begint de lente. De meesten tuinieren solo, maar wie het in groep doet, heeft daar zo zijn redenen voor. In collectieve groenprojecten wissel je tips uit, ontmoet je buren, en is er een lange tafel om te aperitieven....
13/03/2018 - 19:05
Joelend komen spelende kinderen langs de muren van Woonzorgcentrum Hof ten Kouter in Laarne. Ze hebben geen idee wat er achter die muren gebeurt. Ook de ouderen verliezen het contact met de buitenwereld. Met een intergenerationele samentuin willen het OCMW en gemeentebestuur van Laarne de...

Organisaties1

In Nevele begeleidde Velt voor de gemeente de opstart en aanplant van een voedselbos. Het project wil zowel bijdragen aan de gemeentelijke klimaatdoelstellingen als inclusie bevorderen.

Tine Monseré (milieuambtenaar Nevele):

“We leggen een voedselbos aan. Met fruitbomen en bessenstruiken, maar ook met een elfenbosje, een wilgentunnel, een blote-voetenpad en kippen en geiten. Het bos komt op een terrein van De Vierklaver, een dagcentrum voor mensen met een mentale beperking. Iedereen is er welkom.”
“We wilden onze burgers mee laten nadenken over het bosje – Velt begeleidde dit inspraaktraject. Op basis daarvan heeft de landschapsarchitect haar plannen nog wat bijgestuurd. Het bos zorgt niet enkel voor heerlijke vruchten maar wordt ook een ontspannende ontmoetingsplek voor jong en oud”.

“Eind maart 2019 werden samen met een groep vrijwilligers en bewoners de eerste bomen aangeplant.
Hopelijk wordt het volgende zomer al volop braambessen en ander lekkers smullen.”

Netwerk Bewust Verbruiken

Netwerk Bewust Verbruiken inspireert en activeert mensen tot een eenvoudige en duurzame levensstijl. Ze begeleiden lokale besturen naar een circulaire economie dankzij verschillende deelinitiatieven.