U bent hier

100 acties die werken

Een circulaire en delende gemeente

De steden en gemeenten van de toekomst vormen de epicentra van de hergebruik-, herstel- en deeleconomie. Je vindt er enkel kwaliteitsvolle, makkelijk repareerbare spullen met een lange levensduur. Als spullen toch stuk gaan, sleutelen buren er samen aan in het plaatselijke Repair Café.

Gereedschap en spullen die niet vaak worden gebruikt, zoals een betonmolen of een partytent, delen buren onderling. Dit kan via de plaatselijke spullenbibliotheek of via een van de vele peer-to-peerinitiatieven van burgers. Ook wagens delen is de norm. De meeste inwoners hebben geen eigen auto meer, waardoor parkeerplaatsen omgevormd kunnen worden tot natuurgebied, speelpleinen of ruimte voor samentuinen.

De gebouwen die er worden gebouwd, zijn circulair. De ontwerpen zitten zo in elkaar dat gebouwen later kunnen worden aangepast aan wijzigende functies en behoeften van wie er woont. Er wordt gekozen voor ecologische materialen die aan het einde van hun levensduur hergebruikt kunnen worden. 

Misschien klinkt dat allemaal nog een beetje als science-fiction. Circulair denken is een relatief nieuw concept. Samen maken we het concreet in jouw gemeente: als milieu-organisaties hebben we expertise opgebouwd over delen, hergebruik en herstel, en bieden we een reeks projecten aan die dit op verschillende maatschappelijke vlakken waarmaken. We bekijken graag samen wat past bij jouw gemeente en beleidsdoelen.