U bent hier

Hoe kan ik meewerken aan gezonde, lokale voeding?

Boost je buurt, 7 oktober 2017, Leuven

Buurderij-verantwoordelijke: een beetje rebels en digitaal

Workshop - 16.00 tot 17.00

Begeleiding: Boeren & Buren (Buurderij Zele)

Boeren & Buren is een netwerk van korte keten. Via de website boerenenburen.be kunnen consumenten rechtstreeks bij lokale Boeren kopen. Eenmaal per week haal je je bestelling dan af op een vaste locatie, die we de Buurderij noemen.

Het netwerk bestaat al twee jaar en ondertussen kent Vlaanderen 35 Buurderijen.

Buurderijen worden opgestart door enthousiastelingen met een hart voor goed vers eten en wat ondernemerszin. 

Tijdens deze sessie vertellen de Buurderij-verantwoordelijken van Zele wat het betekent om een Buurderij op te starten. Een Buurderij opstarten, hoe begin je eraan? Buurderij-Verantwoordelijken geven het reilen en zeilen weer, een Boer vertelt zijn eigen ervaring en je ontdekt wat het netwerk van Boeren & Buren te bieden heeft.

 

Denk mee: lokaal, ecologisch en fair eten van de boer naar je bord

Co-creatie - 13.30 tot 15.30

Begeleiding: Linked.farm, Wervel en De Landgenoten

Hoe brengen we samen opnieuw lokale & verse producten op ons bord? En kunnen deze producten ook een eerlijke prijs voor de boer garanderen en bovendien geteeld worden met respect voor de natuur?

Tijdens deze co-creatiesessie brengen Laurence van Linked.Farm, Benny van Wervel & Adje van De Landgenoten alle aspecten samen die noodzakelijk zijn voor een lokaal en duurzaam voedselsysteem. We starten bij de zaak van de grond, van de productie over de distributie tot de maaltijd bij je thuis, op werk of op school. Vertrekkende vanuit enkele concrete voorbeelden zoals het alternatieve distributiesysteem in Asse, de zoektocht naar een bioboer in Wijnegem, en lunch met LEF in Gentse scholen, gaan we samen met de deelnemers op zoek hoe we deze voorbeelden kunnen opschalen of uitrollen op andere plekken. 

Gezochte deelnemers: trekkers van voedselteams, leden van een gemeenschapsboerderij, leden van OCMW-raden of openbare besturen, geëngageerde burgers, leden van Velt, transitiegroepen of fairtrade-gemeenten, ouders & leerkrachten, koks & boeren,... Iedereen die houdt van verse & gezonde producten die bovendien lekker lokaal zijn!

 

De Langste Veggietafel: van lokaal event naar vaste waarde

Workshop - 11.30 tot 12.30

Begeleiding: EVA Mechelen

Hoe EVA Mechelen 600 mensen samenbrengt om veggie te eten op de Grote Markt. 

Al 9 jaar lang organiseert EVA Mechelen samen met Mechelen Klimaatstad 'De Langste Veggietafel'. Met dit evenement willen ze de aandacht vestigen op de milieu-impact van het eten van vlees en vis en tonen dat veggie eten allesbehalve saai is. Ondertussen is dit event uitgegroeid tot een vaste waarde. Op de laatste editie op 13 april waren er meer dan 600 mensen om op de Grote Markt te genieten van een veggie picknick, samen met familie en vrienden. 

Tijdens deze sessie delen de vrijwilligers van EVA Mechelen graag hoe ze de Langste Veggietafel hebben laten uitgroeien tot een succesvol event. Met welke partners werken ze hiervoor samen? En wat zijn de moeilijkheden onderweg?  Via verschillende thema's (afval-arm, diversiteit...) hebben ze nieuwe doelgroepen aangetrokken en zo het evenement groter en bekender gemaakt. En ook de lokale Horeca doet mee via de restaurantactie. 

Ontdek in deze sessie hoe je zelf een lokaal event kunt laten uitgroeien tot een vaste waarde. 

 

Start een food waste council en versla voedselverspilling

Workshop - 16.00 tot 17.00

Begeleiding: FoodWIN

33% van al het voedsel gaat verloren en daar zijn een heleboel mensen en instellingen verantwoordelijk voor. In Brugge startte FoodWIN het Food Lab: een stakeholderplatform rond duurzame voeding en voedselverlies. Na een analyse zette het Food Lab een strategie uit om voedselverlies te reduceren. Ondertussen is Brugge al 2 jaar bezig om deze acties te implementeren.

Tijdens deze sessie krijg je toelichting over het Food Lab in Brugge, hoe je zelf zo'n food (waste) council start en welke acties je kan nemen om voedselverlies te verminderen. 

Boost Je Buurt krijgt ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant en de Nationale Loterij.

 

Met de medewerking van:

         

Bond Beter Leefmilieu is fiere ambassadeur van de duurzame ontwikkelingsdoelen.