U bent hier

Vlotte mobiliteit, ook in jouw buurt

Boost je buurt, 7 oktober 2017, Leuven

WegenWerken - Een nieuwe blik op Genkse trage wegen

Co-creatie - 13.30 tot 15.30

Begeleiding: Trage wegen

In het project WegenWerken willen Trage Wegen vzw, stad Genk en De Andere Markt (UHasselt en LUCA) een toekomst ontwerpen voor de trage wegen in Genk; samen met inwoners, beleid, publieke en private organisaties. We gaan vernieuwend aan de slag met het thema trage wegen door bottom-up, vanuit de buurt en via experimentele interventies verschillende soorten trage wegen te ontwikkelen. Deze typologieën spelen in op het spanningsveld tussen het beleven van de publieke ruimte en werkgerelateerde productiviteit in de Genkse rasterstad.

Tijdens deze co-creatiesessie word je geïnspireerd om zelf op een creatieve en vernieuwende manier aan de slag te gaan met ruimtelijk onderzoek en trage wegen. De verschillende soorten trage wegen en cases zijn exemplarisch voor potentiële projecten en interventies in andere steden en gemeenten.

 

Waar buren delen - wijken naar gedeelde mobiliteit

Workshop - 11.30 tot 12.30

Begeleiding: Taxistop en Autodelen.net

Taxistop en Autodelen.net lanceerden het project Delende Buurten: een experiment waarbij samen met de buurtbewoners wordt nagegaan hoe we dankzij een aanbod van gedeelde mobiliteit hun buurt aangenamer en duurzamer kunnen maken. 

Tijdens deze sessie onthullen Autodelen.net en Taxistop de resultaten van hun experiment in de twee buurten (Molenbergwijk in Beveren en Sint-Amandsberg in Gent).

Kom ontdekken hoe dit participatieproject verliep met falen en slagen. Beide partners delen graag hun ongezouten ervaring van het voorbije jaar met jullie. Zij geven de nodige tips en tricks mee om zelf een experiment in je buurt op poten te zetten.

 

Critical Mass: eis je plek op als fietser

Workshop - 16.00 - 17.00

Organisatie: Fietsersbond

De Critical Mass is een concept dat twintig jaar geleden voor het eerst bedacht werd: met (veel) fietsers samen een fietstocht maken in een stad al dan niet rond een bepaald thema. Resultaat: een grote optocht van fietsers die tonen dat ze er zijn en hun plaats innemen.

Tijdens deze sessie geven we aan hoe die Critical Mass makkelijk lokaal te organiseren is en hoe de link kan gemaakt worden met andere burgerinitiatieven rond duurzame mobiliteit of breder. We geven ook mee hoe de lokale afdelingswerking van de Fietsersbond eruitziet en hoe zij de Critical Mass in hun werking implementeren.

Boost Je Buurt krijgt ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant en de Nationale Loterij.

 

Met de medewerking van:

         

Bond Beter Leefmilieu is fiere ambassadeur van de duurzame ontwikkelingsdoelen.