U bent hier

Zonnestroom voor vijf Gentse scholen en twee ontmoetingscentra

Bron: 
EnergGent
EnerGent (in samenwerking met Beauvent) plaatst in opdracht van de Stad Gent op zeven stadsgebouwen meer dan 1.000 zonnepanelen. In totaal zal naar schatting 250.000 kWh aan zonnestroom opgewekt worden. Een stap vooruit in het klimaatbeleid van de stad: 3,4 procent van het elektriciteitsverbruik van alle stedelijke scholen wordt op een lokale en hernieuwbare manier geproduceerd. In een samenwerking tussen de stad en haar burgers.
 
Wat is zonnestroom?
 
Zonnestroom is de elektriciteit die we via zonnepanelen rechtstreeks uit het zonlicht produceren. De geproduceerde zonnestroom wordt door EnerGent doorverkocht aan de scholen of ontmoetingscentra op wiens daken de panelen liggen. In de praktijk wordt de afgenomen zonnestroom over een lange periode betaald door de stad. Zo betaalt de stad de installaties af en na de looptijd wordt de installatie kosteloos overgedragen aan de stad Gent.
 
Om welke gebouwen gaat het?
 
Er worden zonnepanelen geplaatst voor de lokale energievoorziening van:
 
  • VIP-school De Toren van Babel/CVO De Bargie (Bargiekaai)
  • Basisschool Victor Carpentier/STIBO + crèche De Rakkertjes (Meulesteedsesteenweg)
  • Freinetschool De Harp + Stibo Huis van het Kind (Pollepelstraat)
  • Hotelschool Gent/Academie voor Podiumkunsten (Tweebruggenstraat)
  • Centrum voor Leren en Werken (Wittemolenstraat)
  • Ontmoetingscentrum MELAC (Zwijnaarde)
  • Ontmoetingscentrum Pijphoekstraat (Oostakker)
 
Enkele cijfers
 
De zonnepanelen op de vijf scholen in dit project moeten jaarlijks 230.000 kWh produceren. Zo kunnen we 36% van hun totaal elektriciteitsverbruik via zonne-energie opwekken.
Met deze opdracht zal 3,40% van het elektriciteitsverbruik van alle stedelijke educatieve gebouwen in Gent op een lokale en hernieuwbare manier geproduceerd worden
Met deze opdracht zal 1,41% van het elektriciteitsverbruik van de door Departement FM (Facility Management) beheerde stadsgebouwen op een lokale en hernieuwbare manier geproduceerd worden.
 
Investeer mee
 
Gent wil zo een voorbeeldfunctie geven in de productie van groene stroom, in coöperatie met zijn burgers. Burgers kunnen rechtstreeks participeren in dit project. Dat is zowel voor u, als investeerder, als voor de stad een goeie zaak:
U kan uw spaargeld nuttig beleggen, en meteen bijdragen aan een wereld waar we volop inzetten op duurzame energie.
De Stad Gent kan het vrijgekomen geld investeren om scholen, musea, jeugdlokalen,... te renoveren en klimaatvriendelijker te maken.
 
Een aandeel kopen van EnerGent kan al vanaf 100 EUR, op deze website.