U bent hier

Windturbine Halle gebouwd dankzij de investering van 1200 coöperanten

Bron: 
Nieuwsblad 13 november 2017
Originele titel: 
1.200 burgers zamelen op zes weken tijd miljoenen in voor windmolen
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Eoly

De eerste windturbine in Halle die door de burgers zelf betaald werd, is officieel ingehuldigd. Tegelijkertijd werd ook een zelfpluktuin aan de voet van de windmolen geopend voor de 1.200 mede-eigenaars.

Vorige zomer startte Eoly Coöperatie met de bouw van de windmolen aan de Pachtersweg. Sinds september draaide de windturbine proef en sinds kort is ze volledig operationeel. Nu werd ze ook officieel gehuldigd in het bijzijn van 300 van de 1.200 coöperanten die de windmolen mee hielpen financieren.

Insectenhotel

“Op amper zes weken tijd konden we een kapitaal van vier miljoen euro samenbrengen, waarvan 1,6 miljoen euro afkomstig van mensen uit de onmiddellijke omgeving”, vertelt Piet Colruyt, voorzitter van Eoly Coöperatie, de organisatie die het project startte. “Inwoners van Halle en Beert kregen eerst de kans om in te tekenen op aandelen van 250 euro. Daarna mocht iedereen meedoen. Uiteindelijk ging het om 1.200 coöperanten die allemaal investeerden een stukje van de winst mee opstrijken. De vier miljoen euro was goed voor 40 procent van het kapitaal dat nodig was. Sommige coöperanten doen mee omdat ze het een goede belegging vinden, anderen omwille van de groene stroom die hiermee opgewekt worden. We voelen ons zeker gesterkt door het enthousiasme om ook andere projecten via Eoly Coöperatie aan te pakken.”

Opmerkelijk is dat er naast de windmolen ook een landschapspark aanlegde waar mensen kunnen genieten van het landschap. Hier kunnen mensen genieten van het landschap met zicht op hun eigen windturbine. In de zelfpluktuin werd ervoor gekozen om ruimte te maken voor de natuur met een grote bloemenweide, appel- en perenbomen, frambozen en ander klein fruit.

Coöperanten kunnen er zelf het fruit kunnen komen plukken. De leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs van Don Bosco Halle hebben met verschillende klassen samen een groot insectenhotel gemaakt, wat het plaatje compleet maakt.

Elektriciteit voor 1.900 gezinnen

Op en rond de site Dassenveld werden ondertussen vijf nieuwe windturbines gebouwd. Twee ervan werden opgetrokken in 2015 en in 2017 volgden er nog drie, waaronder de turbine van Eoly Coöperatie. Die is 150 meter hoog en produceert jaarlijks ongeveer evenveel energie als 1.900 gezinnen op jaarbasis verbruiken.