U bent hier

Wat brengt burgers in jouw gemeente samen?

Bron: 
Vicinia
Foto Ann Sels
Een goed sociaal weefsel in gemeenten en steden zal in de toekomst belangrijk blijven. Dat begint bij sterke buurten. En nog specifieker bij goede sociale relaties in de buurt. Buurtinitiatieven zijn een mooie manier om daar aandacht voor te hebben. Wat doet men al in jouw gemeente? Welke acties kunnen nog versterkt worden? Met haar Buurtatlas wil Vicinia ontdekken wat buurten sterker maakt en wat buurten kan helpen om van elkaar te leren.
 
Buurtatlas
 
De Buurtatlas van Vicinia groepeert tal van initiatieven met circulaire of ecologische thema’s (waaronder LETS (Local Exchange and Trading System), Repair cafés, collectieve moestuinen, deelnetwerken, Transitie netwerken, ophaalgroepen van afval), maar ook innovatieve projecten in zorg en welzijn (zoals buddynetwerk voor jongdementie, zoals Cokido: kinderopvang door buren met een roterend systeem, buiten beeld bikes: jongeren doen kleine boodschappen met een bakfiets voor mensen in het dorp, cultureghem: grote markthallen worden speelterrein op dagen zonder markt) en buurtverbindende feesten (dorpsfeesten, straatbarbecues, theatervoorstelling met medewerking van heel het dorp). 
Zo veel buurtinitiatieven, zo veel verscheidenheid. Wat alle projecten op de Buurtatlas gemeen hebben, is dat ze nabijheid en lokale participatie hoog in het vaandel dragen. 
  • Nabijheid: Het is belangrijk dat het initiatief zich afspeelt in de buurt en het mensen in de directe omgeving bereikt. Bijvoorbeeld via een of meerdere plekken zoals een ontmoetingsplaats, vergaderplek, bijzondere gebouw of plein etc.)
  • Lokale participatie: In minstens één fase van het project ligt de uitvoering -geheel of gedeeltelijk- in handen van buren. Zo kan een buurtinitiatief bijvoorbeeld opgestart worden door een gemeente of vzw, maar na een tijd worden overgenomen door een groep deelnemers. Die worden dan de trekker van het initiatief of van een onderdeel ervan. 
 
Inspiratie en zichtbaarheid
 
“We zien dat veel creatieve projecten op buurtniveau vaak onder de radar blijven”, vertelt initiatiefnemer Luc Galoppin. “Onze buurtatlas maakt (de aanpak van) al deze initiatieven zichtbaar en biedt een mooi overzicht van gelijkaardige acties op andere plaatsen. Tegelijk kom je als bewoner of bezoeker van een buurt gemakkelijk te weten wat er leeft in jouw buurt. En kunnen ook lokale besturen op termijn voordelen halen uit de atlas.” 
Zo biedt de buurtatlas een antwoord op volgende vragen: Welke initiatieven komen het vaakst voor in vergelijkbare gemeenten of steden? Welke actoren engageren zich doorgaans voor een samen-tuininitiatief? Maar ook: wordt de parkeerplaats van een lokale supermarkt vaak gebruikt als ontmoetingsplaats voor lokale verenigingen?
Naast inspiratie uit andere gemeenten en zicht op wat in jouw gemeente leeft, kan de atlas zichtbaarheid aan gemeentes geven. De atlas geeft de mogelijkheid om alle initiatieven op het gebied van de gemeente te selecteren en alle initiatieven waaraan de gemeente meegewerkt heeft te laten zien. Zo krijg je een mooi overzicht. Bovendien kan iedereen die dat wenst zelf initiatieven toevoegen.
 
Buurtvraagstukken
 
Vicinia produceert dit platform en deze kennis voor iedereen, dus zowel voor burgers, ondernemers als overheden. Met de steun van bedrijven zoals Matexi, BNP Paribas Fortis, Partena Promeris, Bpost en de Koning Boudewijnstichting kan Vicinia haar doelstellingen realiseren.
 
Via blogs en publicaties deelt Vicinia kennis over hoe je buurten sterker kan maken. Thema’s als zorgzame buurten, de sterkte van “zwakke” sociale banden, Commons en digitale tools voor buurtnetwerken komen aan bod. https://vicinia.be/nl/nieuws/
 
Staat jouw initiatief al op de Atlas?
 
Buurvrouwen- en mannen, lokale verenigingen, gemeentebesturen: grijp je kans! Iedereen kan nu zelf zijn initiatief op de website delen.