U bent hier

Warmtenet Oostende breidt uit

Bron: 
Het Nieuwsblad 25 september 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

De eerste warmte via het warmtenet moet nog geleverd worden, maar er zijn nu al uitbreidingsplannen. De Vlaamse regering besliste om ruim 11 miljoen euro uit het Klimaatfonds toe te kennen aan de uitbreiding van het warmtenet. “En daar zijn we heel blij om”, zegt Stefaan Soenen, van Beauvent, de hernieuwbare energiecoöperatie die instaat voor de realisatie van het warmtenet. Nog voor het einde van dit jaar zal de eerste warmte geleverd worden aan Daikin en Vesuvius, twee bedrijven in de Zandvoordestraat waar het warmtenet al werd aangelegd. Rond februari moet ook het AZ Damiaan aangesloten worden. De bron om de warmte te leveren is de verbrandingsoven van IVOO, maar een tweede warmtebron was nodig om verder uit te breiden.

Nieuwe vergunningen
 

“Oostende doet zo een grote sprong vooruit om in de toekomst de stad, haar inwoners en bedrijven te voorzien van groene warmte”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

“Dankzij de investering van Vlaanderen kunnen we ook Biostoom inschakelen”, zegt Soenen. “Dit biedt het project meer stabiliteit en zekerheid voor de verdere uitbreiding. De komende jaren zijn er heel wat grote bouwprojecten gepland in Oostende. Het zou zonde zijn moesten we die gebouwen geen restwarmte kunnen leveren.” Beauvent heeft intussen verschillende nieuwe vergunningen aangevraagd. “Om te kunnen leveren aan de toekomstige Sky Towers, de Mast, het stadhuis, en het AZ Sint-Jan bijvoorbeeld. Deze plannen willen we in de komende twee jaar realiseren”, zegt Soenen. Door de ondersteuning kan het warmtenet verder uitgerold worden. “Oostende doet zo een grote sprong vooruit om in de toekomst de stad, haar inwoners en bedrijven te voorzien van groene warmte”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “Nieuwe of bestaande woonwijken kunnen voor hun verwarming aansluiten op het warmtenet. Via het warmtenet zal ook stoom worden geleverd voor de industriële processen van bedrijven. In totaal zal er tegen 2023 meer dan twintig kilometer buizen worden aangelegd.”

Nieuwe bedrijven aantrekken
 

De vertakkingen van het warmtenet komen overal waar nieuwbouw-
appartementen in aanbouw zijn of gepland zijn.

De vertakkingen van het warmtenet komen overal waar nieuwbouwappartementen in aanbouw zijn of gepland zijn. Zo wordt het warmtenet onder meer uitgebreid naar De Troonstraat, waar zo'n 400 nieuwbouwappartementen tegen 2020 zullen komen. In die buurt kunnen het nieuwe zwembad en de site van Vayamundo aansluiten. Verder komt er ook een uitbreiding richting bibliotheek en Thermae Palace, in de Nieuwe Stad waar de Oostendse Haard en de Gelukkige Haard de komende tien jaar meer dan 500 nieuwe sociale woningen bouwen, richting het nieuwe stadsdeel op de Oosteroever, en op het industrieterrein van Plassendale. “Verschillende ondernemingen in Oostende hebben nood aan hoogwaardige warmte voor hun processen. Daarom zal in de toekomst ook hier stoom geleverd worden. Deze ontwikkeling zal nieuwe bedrijven aantrekken, die kunnen profiteren van een duurzame warmtevoorziening”, aldus nog Tommelein.

Dominique Jauquet