U bent hier

Warme groeten uit Eeklo

Bron: 
Provincie Oost-Vlaanderen. Artikel verscheen in Informeel van maart 2018
Als alles goed gaat, krijgt Eeklo één van de langste warmtenetten in Vlaanderen met 29 kilometer ondergrondse buizen. Door de buizen stroomt warm water naar openbare gebouwen en privéwoningen. Zo worden die van verwarming en warm water voorzien. De bewoners van Eeklo krijgen de kans om mede-eigenaar te worden van dit warmtenet.  
 
Gebakken lucht  
 
De verbrandingsoven in Balgerhoeke zal de warmte leveren. De intercommunale IVM verbrandt daar het huishoudelijke afval van negentien gemeenten. Een deel van de warmte die daardoor vrijkomt, wordt nu al gerecupereerd en via een stoomturbine in elektriciteit omgezet. Maar het grootste deel vliegt via de schouw en de koeltoren de lucht in – je zou 10.000.000 m³ gas nodig hebben om zoveel warmte te produceren. Dat is véél gebakken lucht. Die warmte kan beter nuttig gebruikt worden. Om water van een warmtenet op te warmen, bijvoorbeeld.  
 
40 procent minder CO2 
 
Bij een gemiddeld huishouden gaat twee derde van het energieverbruik naar verwarming en warm water. Wie op het warmtenet aansluit, hoeft niet meer zelf te verwarmen met fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. Precies daarom zetten de stad Eeklo en de Provincie hun schouders onder het warmtenet. Zij willen tegen 2030 immers 40 procent minder CO2 uitstoten. 
 
Thuis en op kantoor 
 

Via Ecopower kunnen de inwoners van Eeklo ‘coöperant’ worden.

Het warmtenet zal zowel openbare gebouwen en bedrijven als privéwoningen voeden. Potentiële grootafnemers zijn kantoorgebouwen, bedrijven, scholen, rust- en verzorgingstehuizen en het zwembad. Maar er moeten zeker ook genoeg privéwoningen bij. Werkplekken en scholen hebben warmte nodig van 7u tot 18u en van maandag tot vrijdag. Bij veel gezinnen is het net omgekeerd: zij stoken ’s avonds en in het weekend. Door de twee te combineren maak je het warmtenet efficiënter. 
 
Burgers worden mede-eigenaar 
 

De aanleg van het warmtenet zal ongeveer 35 miljoen euro kosten. Twee spelers sturen het project technisch en financieel in goede banen: Veolia, een nutsgroep die meer dan 8.000 kilometer warmtenetten beheert, en burgercoöperatie Ecopower. Via Ecopower kunnen de inwoners van Eeklo ‘coöperant’ worden: 35 procent van het warmtenet zal in handen van zulke mede-eigenaars komen. Zo hebben de uiteindelijke gebruikers ook inspraak in de prijs: die mag, volgens het 'niet meer dan anders'-principe, niet duurder worden dan een individuele stookinstallatie op aardgas. 

 
Warmtecongres 
 
Waar zal het warmtenet lopen? Hoe kan ik coöperant worden? Hoe moet ik thuis aankoppelen? Hoeveel kost het? Burgers zijn met al hun vragen welkom op een Infomarkt, op dinsdag 24 april 2018 om 19u in het CultuurCentrum De Herbakker (Pastoor De Nevestraat 10).  
Overdag vindt daar ook het congres Bouwen aan Warmtenetten plaats, voor lokale besturen en energieprofessionals (www.warmtenetcongres.be).  
 
 

Provincie Oost-Vlaanderen klimaatneutraal in 2050

Ook het Provinciebestuur zélf wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn in z'n werking. De twee grootste uitdagingen daarvoor zijn: duurzamere mobiliteit en energieneutrale gebouwen. Het bedrijfsvervoerplan zet in op woon-werkverkeer en op een geleidelijke elektrificatie van het eigen wagenpark. Een investeringsplan moet de provinciale gebouwen energiezuiniger maken. Beginpunt van het traject is de aankoop van 100 procent groene elektriciteit en een verdere uitbreiding van de provinciale bossen, die CO2 opnemen.


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.