U bent hier

Vuilste plekje van Gent wordt groenste wijk

Bron: 
De Standaard 17 april 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Wat ooit één van de vuilste plekken van Gent was, moet tegen eind 2019 één van de groenste zijn. De WATT-site wordt een woonwijk.

VAN ONZE REDACTEUR SANDER LUYTEN
 
GENT De nieuwe woonwijk komt op de plek waar het bedrijventerrein van Elektrion lag, tussen de Nieuwewandeling en de Pieter Colpaertsteeg, dicht bij Coupure Links. Het bedrijf produceerde er sinds 1926 hoogwaardige motorolie op basis van koolzaad. De fabriek is jaren geleden al verhuisd, maar de ernstige vervuiling, tot wel zeven meter diep in de grond, bleef achter.
 
Bijna honderd jaar na de opstart van Elektrion is de situatie echter helemaal anders. Er werd 600.000 euro geïnvesteerd in de sanering van de stadskanker en tegen eind 2019 moet op het terrein van 1,1 hectare één van de groenste woonwijken van Gent staan. De WATT-site zal 14 woningen en 59 appartementen tellen en heeft een publieke tuin van tweeduizend vierkante meter.
 
Strengste normen
 
‘Die tuin is niet de enige ingreep die het project zo groen maakt’, zegt Nicolas Bearelle. Hij is ceo van Revive, het Gentse bedrijf, dat zich sinds 2009 bezighoudt met de reconversie van vervuilde industrieterreinen, zogenaamde brownfields. ‘De woningen en appartementen worden verwarmd met grondwater of aangesloten op warmtepompen. Nergens worden fossiele brandstoffen gebruikt. Er komen laadpalen voor elektrische wagens en alles wordt afgewerkt en geïsoleerd volgens de strengste normen.’
 

Een autovrije, groene en duurzame woonwijk in het hart van de stad

Groen wonen is duidelijk populair. Nog voor de eerste steen werd gelegd, was al driekwart van de wooneenheden verkocht. ‘Een autovrije, groene en duurzame woonwijk in het hart van de stad: de Gentenaar heeft er duidelijk nood aan’, zegt Bearelle. ‘Deze bakstenen zullen hun waarde niet snel verliezen, zowel door de ligging als het gebruik van duurzame materialen.’
 
De eerste steen werd gisteren gelegd door schepen van Stadsontwikkeling Sven Taeldeman (SP.A). Volgens hem is stadsverdichting ook in Gent nodig en is het belangrijk dat het op een leefbare manier gebeurt. ‘Op de WATT-site staat de ontwikkelaar duidelijk stil bij de behoeften van de bewoners. Heel leuk is de bouw van de buurtschuur, een plek waar bewoners en omwonenden activiteiten kunnen organiseren.’
 
En hoeveel dat dan kost, een woning op de WATT-site? De huizen – drie of vier slaapkamers en een privétuin – beginnen bij 410.000 euro. De appartementen – een mix van studio’s en een-, twee- en drieslaapkamerflats – zijn te koop vanaf 260.000 euro. Ondergronds komen 140 parkeerplaatsen die kunnen worden gebruikt door bewoners én werknemers van het naburige kantorencomplex WATT The Firms.
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: