U bent hier

Tegen 2045 honderd hectare extra natuur in Vinderhoutse Bossen

Bron: 
HLN 17 maart 2021
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Bossen spelen een cruciale rol in de klimaatverandering. In de winter slaan ze het teveel aan water op en in de zomer brengen ze verkoeling.

Tweehonderd hectare natuur in en rond de Vinderhoutse Bossen is definitief ingekleurd als bosgebied. Dat heeft Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist. Het bos op de grens van Gent, Lievegem en Deinze kan zo verder groeien. 
 
Op de grens tussen Gent en het Meetjesland is nu als iets meer dan honderd hectare natuur. Momenteel wordt er volop verder bebost en tegen 2045 moet de campagne afgewerkt zijn. Een project van lange adem. Iets te lang zelfs volgens Bart Vangansbeke van Natuurpunt. "Om nieuwe natuur te creëren, nemen we voor een deel landbouwgrond in. Ik begrijp uiteraard dat dit niet eenvoudig is, maar ik heb het gevoel dat zij een beslissende stem hadden. Dit hele project is nog onderhandeld onder de vorige minister (CD&V'er Joke Schauvliege, nvdr). Zuhal Demir voert het nu uit. Voor sommige deelgebieden werd afgesproken dat de landbouwers er nog tot hun pensioen aan de slag mogen blijven." 
 
Natuurpunt is over het algemeen tevreden met het project, maar het had ambitieuzer gemogen. "Vijftien jaar geleden had ik nooit gedacht dat we vandaag zo ver zouden staan", zegt Vangansbeke. "Toch kon er tot 250 hectare als natuurgebied bestemd worden. De Vinderhoutse Bossen spreiden zich over Gent, Lievegem en Deinze. Onder andere in Lievegem was er nog ruimte te vinden, maar in kleinere gemeenten staat de landbouwlobby sterker dan Gent." 
 
Om de uitbreiding van het gebied mogelijk te maken, wordt onder andere vijftien hectare aan woonreservegebied geschrapt. Van de tweehonderd hectare was al 155 hectare als bosgebied bestemd. Hier komt nu dus nog eens 45 hectare bij. "Als Natuurpunt zullen we verder gronden blijven kopen. Bossen spelen een cruciale rol in de klimaatverandering. In de winter slaan ze het teveel aan water op en in de zomer brengen ze verkoeling. Dat de Vlaamse overheid dit nu ook inziet, kunnen we alleen maar toejuichen." (CEMG) 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:

Hoe kan Natuurpunt jouw gemeente helpen?