U bent hier

Stadspersoneel en Hasselaren gaan elektrische wagens delen

Mobiliteit en duurzaamheid worden prominente thema’s in de beleidsplannen voor de komende legislatuur. Een uitgelezen kans om in het wagenparkbeheer de nadruk te leggen op versnelde vergroening en de mogelijkheden te onderzoeken om deze voertuigen efficiënt met de inwoners te delen. 

De stad Hasselt ging recent een samenwerking aan met ZEN CAR, de eerste landelijke aanbieder van elektrisch autodelen, voor 13 elektrische deelauto’s. Daarvan kunnen er tien gedeeld gebruikt worden door het stadspersoneel en de Hasselaren. “Buiten de werkuren krijgen de wagens een vaste standplaats aan een voorbehouden laadpaal nabij de binnenstad waar bewoners ze kunnen ontlenen. De overige drie krijgen een vaste uitleenlocatie in de buitenwijken”, zegt vervangend schepen van Faciliteitenbeheer Michel Froidmont. 

Het gebruik van stadsvoertuigen maximaliseren

“Toen we besloten om een gedeelte van onze vloot te vergroenen, gingen we op zoek naar een systeem waarbij we het gebruik van de stadsvoertuigen konden maximaliseren”, vertelt initiatiefnemer schepen van Faciliteitenbeheer Kevin Schouterden. “De voertuigen die onze personeelsleden nu benutten, blijven na de werkuren en tijdens het weekend op stal. Dit terwijl ze perfect dienst kunnen doen als deelwagen. Zelf zo’n systeem organiseren, is niet wenselijk. Vandaar dat we een rondvraag organiseerden, waaruit ZEN CAR als partner werd weerhouden.” 

Bewuste keuze levert vele voordelen op

“Dit systeem biedt meerdere voordelen”, onderstreept Schouterden. “In stedelijke omgevingen neemt de parkeerdruk alsmaar toe. Autodeelsystemen kunnen hierop mee een antwoord bieden. Vandaar dat we als bestuur dit aanbod willen uitbreiden. Dat doen we niet enkel in het centrum, maar ook in de buitenwijken. Daarnaast kozen we bewust voor duurzame deelwagens. Als stad vervullen we zo een mooie voorbeeldrol, maken we de Hasselaren warm voor elektrisch rijden én helpen we de vooroordelen de wereld uit.

Zelf aan de slag

Autodelen.net maakt in overleg een plan op maat voor de praktische organisatie van een gemeentelijk autodeelsysteem. Ze biedt eveneens inhoudelijke ondersteuning bij de opmaak van een communicatie- en promotiecampagne.

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.