U bent hier

Stad maakt miljoen euro extra vrij voor onthardingsprojecten

Bron: 
HLN 2 februari 2021
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Beeld Stad Antwerpen
De stad Antwerpen trekt één miljoen euro uit voor 'quickwin'-onthardingsprojecten die het komende jaar uitgevoerd kunnen worden. Dat meldt schepen voor Openbaar Domein Claude Marinower (Open Vld). Eerder maakte de stad al vijf miljoen euro vrij om tuinstraten en woonstraten op te starten in alle negen districten.
 
Om op korte termijn maximaal  resultaat te boeken op het vlak van ontharding en vergroening, investeert de stad één miljoen euro in zogenaamde 'quick wins' in alle negen districten. Bij een 'quick win'-ontharding worden er op korte termijn grote oppervlaktes onthard. De stad kiest hier voor oplossingen waarbij bepaalde delen van straten en pleinen versneld worden aangepakt. Deze zorgen voor een minder grijze woonkern met ruimte voor meer groen en een betere infiltratie van regenwater in de bodem. 
 
In totaal werden er 89 projectvoorstellen voor quickwin-onthardingen ingediend. In ieder district werden maximaal tien projecten geselecteerd die het komende jaar uitgevoerd kunnen worden. Welke projecten als eerste worden uitgevoerd, wordt nog bepaald.
 
De investeringen kaderen in 'Antwerpen Breekt Uit'. Het project wil enerzijds volop inzetten op de verdere uitrol van tuinstraten. Dat zijn autoluwe straten die, in samenspraak met de bewoners, groener worden gemaakt. Anderzijds onderzoekt het project hoe de leefkwaliteit in gewone woonstraten met 'groen-blauwe' maatregelen, zoals extra groenaanplant en een beter waterbeheer, verhoogd kan worden. (BJS°
 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
  • Toegevoegd: 09/04/2019
    Jouw partner: Natuurpunt CVN
    Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

    In dit participatief traject staan de wensen van de buurt centraal. Met de buren bekijkt Natuurpunt CVN hoe je pleintjes en straten kan vergroenen en ontharden, door bijvoorbeeld een tegeltuintje, een moestuin in plaats van een parkeerplek of een klimmende wingerd langs de gevel aan te leggen. Alle ideeën zitten verwerkt in een ontwerpplan, dat volledig wordt opgemaakt op basis van de principes van ecologische groenzorg.