U bent hier

Stad Gent steunt landbouwers die via korte keten willen verkopen

Bron: 
Stad Gent
Foto Stad Gent
Vanaf 1 oktober 2020 kunnen Gentse landbouwers bij de Stad Gent een subsidie tot 6.000 euro aanvragen om over te schakelen op korte keten. Zo speelt de Stad in op de stijgende vraag naar verse producten rechtstreeks van bij de lokale boer.
 
Tot 6.000 euro ondersteuning
 
Vanaf 1 oktober stelt het stadsbestuur subsidies beschikbaar voor Gentse landbouwers die willen omschakelen naar korte keten. Zo kunnen ze een subsidie van maximaal 1.000 euro aanvragen om advies in te winnen over de mogelijkheden van korte keten voor hun bedrijf. Daarnaast genieten ze tot 5.000 euro steun voor investeringen die nodig zijn voor de verwerking of verkoop van hoeveproducten. Denk aan de aankoop van een machine om ijs of kaas te maken, de opstart van een hoevewinkel en het ontwikkelen van een online verkooppunt. Landbouwers kunnen deze subsidie ook aanwenden om samen met andere landbouwers initiatieven rond korte keten op te zetten.
 
'De Stad Gent zet met haar lokale voedselstrategie Gent en Garde al enkele jaren in op een kortere keten tussen producent en consument. Nu door corona de interesse van consumenten extra groot is, willen we Gentse landbouwers dit extra duwtje in de rug geven om over te schakelen op korte keten.'
Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat
 
Korte keten populair
 
De prijzen voor landbouwproducten staan al langer onder druk. Door de impact van corona op de wereldmarkt zagen veel landbouwers de afgelopen maanden de prijzen nog verder dalen. Korte keten daarentegen won in diezelfde periode aan populariteit. En dat is niet toevallig. Enerzijds gaan mensen bewuster om met wat ze eten. Ze stellen zich de vraag waar de producten vandaan komen en of ze met respect voor de natuur gekweekt en geteeld worden. Anderzijds leggen de verse producten van een landbouwer die via korte keten verkoopt minder kilometers af tussen veld en bord. Daardoor krijgen landbouwers een eerlijkere prijs voor hun producten. Zowel de consumenten, de producenten als het milieu profiteren van deze korte keten.
 
Subsidie aanvragen
 
De nieuwe subsidie voor landbouwers kadert in het economische relanceplan van de Stad Gent en wordt op maandag 28 september 2020 ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Landbouwers kunnen de subsidie voor de omschakeling naar korte keten aanvragen via de website van de Stad Gent vanaf 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2022.
 
Meer info
 
 
 
Contact
 
Dirk Bogaert, kabinet schepen Heyse, gsm 0499 86 53 10, e-mail dirk.bogaert@stad.gent
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: