U bent hier

Stad Gent lanceert projectoproep: 'Fietskoerierdiensten voor e-commerceleveringen'

Bron: 
Stad Gent
Foto Stad Gent
Fietskoerierbedrijven die willen ingaan op de oproep kunnen een projectvoorstel indienen tot vrijdag 6 april 2018 om 12 uur.
 
Om de 'camionettisering' in de binnenstad te counteren lanceert de Stad Gent een projectoproep: ‘Fietskoerierdiensten voor e-commerceleveringen’. Bedoeling is dat ook de diverse e-commercepakketten zoveel als mogelijk worden geconsolideerd aan de stadsrand, daar optimaal worden gebundeld en nadien met cargofietsen efficiënt en ecologisch worden geleverd in de binnenstad.
 
Onze stad is aan het camionettiseren
 
Onder invloed van onder meer de e-commerce is onze maatschappij aan het ‘camionettiseren’. Dat ondervinden we ook in onze stad. De ene bestelwagen na de andere rijdt de binnenstad in om pakjes te leveren. Uit het bevoorradingsprofiel van de Gentse binnenstad (handel en horeca) blijkt dat 10% van het binnenkomende volume aan goederen voor 30% geleverd wordt met bestelwagens die verantwoordelijk zijn voor 85% van de drops.
 
Verdere uitbouw GentLevert met fietskoerierdienst
 
Om de transitie naar duurzame stadsdistributie te initiëren, te stimuleren, te coördineren en waar mogelijk te ondersteunen richtte de Stad Gent in 2017 de vzw GentLevert op. Met GentLevert wil de Stad duurzame vormen van stadsdistributie opzetten en promoten. Binnen GentLevert zijn fietskoerierdiensten, die de 'last mile' van de klassieke express koerierdiensten kunnen overnemen, momenteel een nog ontbrekende schakel.
 
Fietskoerierbedrijf gezocht
 
Om ervoor te zorgen dat ook de diverse e-commercepakketten op een duurzame manier in de binnenstad worden geleverd is de Stad Gent op zoek naar een professioneel fietskoerierbedrijf. Daarvoor heeft de Stad Gent een projectoproep gelanceerd. Geïnteresseerde fietskoerierbedrijven die een projectvoorstel willen indienen kunnen dat doen tot vrijdag 6 april 2018 om 12 uur.
 
Meer informatie over de procedure en de voorwaarden voor het indienen van een projectvoorstel vindt u op de website van GentLevert en de website van de Stad Gent.
 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: