U bent hier

Slimme vuilnisbakken. Een schone stad en minder ophalingen.

Bron: 
De Standaard 30 maart 2017
Originele titel: 
Nieuwe vuilnisbakken van 4.000 euro per stuk
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Roeselare zal tien slimme vuilnisbakken installeren in het centrum. Ze persen het afval samen en geven aan hoe vol ze zitten. Zo moeten de ophalers de vuilnisbakken veel minder vaak ledigen. De vuilnisbakken kosten wel minstens 4.000 euro per stuk.

ROESELARE Op verschillende plaatsen in Roeselare kun je binnenkort afval deponeren in een zogenaamde slimme vuilnisbak. Dat is een vuilnisbak die zelf aangeeft hoe vol hij zit. Roeselare was de eerste West-Vlaamse stad die afgelopen zomer intekende op een proefproject. Drie maanden lang stond er zo’n slimme vuilnisbak op het Stationsplein en die kreeg een positieve evaluatie. Dus besloot het stadsbestuur om die te kopen.
Zo'n vuilnisbak kost in de basisuitvoering 4.000 euro exclusief btw. Uitvoeringen in een andere kleur, met een antigraffiticoating of met een ‘dankuwel’-geluidje als iemand er iets in gooit, zijn duurder.

De stad koopt in een eerste fase tien exemplaren aan. Die komen op centrale plaatsen waar veel mensen passeren of waar banken staan en dus vaak broodjes gegeten worden.
‘Er staan vierhonderd vuinisbakken in de stad die elke dag geleegd moeten worden. Daar is een volledig team de hele dag zoet mee. We denken momenteel ook nog aan het station en De Munt als mogelijke locaties. We overwegen dus zeker een uitbreiding van het systeem’, zegt schepen van Afvalbeleid Marc Vanwalleghem (CD&V).

Minder leegmaken

Het prijskaartje mag dan wel fors zijn, de slimme vuilnisbakken laten toe op een ander vlak te besparen.
‘De huidige exemplaren moeten op sommige plaatsen dagelijks leeggemaakt worden en dan nog ligt er vaak heel wat afval naast. In de slimme vuilnisbak kan er tot acht keer meer vuilnis gedeponeerd worden. Dat betekent dat de ophalers veel minder vaak moeten langsgaan’, zegt Vanwalleghem.
Het afval wordt samengeperst door een pers op zonne-energie. De aankoop van de slimme vuilnisbakken past in het netheidsplan van de stad.
‘We hebben meer dan vierhonderd vuilnisbakken staan in de stad. Milieuploegen zijn van ’s morgens 4 uur bezig om die allemaal leeg te maken. Ook de bestaande vuinisbakken worden aangepakt. We gaan ze niet vervangen, maar wel een nieuwe bronzen laag geven’, zegt Vanwalleghem.

Ongeval met kind

In de gemeenteraad polste de oppositie ook naar de minder positieve kanten aan de slimme vuilnisbak. Cyriel Ameye (Vlaams Belang) had van een horeca-uitbater vernomen dat een kind met zijn handen kwam vast te zitten in de vuilnisbak.
‘Daar hebben wij in elk geval geen melding van gekregen’, reageert Vanwalleghem. ‘Zijn er nadelen? De vuilnisbak blokkeert als er iets van afval tussen gestoken wordt of als je te grote hoeveelheden door de opening duwt. Door het registratiesysteem krijgen we dan wel meteen een melding binnen zodat het probleem snel kan worden opgelost.’

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: