U bent hier

Sint-Truiden gaat na omschakeling naar elektrische vloot ook van start met autodelen

Bron: 
Het Belang van Limburg 1 november 2017
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
© Foto Jozef Croughs

Elektrisch rijden voor 1,50 euro per uur en 0,15 euro per kilometer

SINT-TRUIDEN - Met het project ‘Autodelen’ zet Sint-Truiden een volgende stap naar een leefbare toekomst. Sinds 2016 rijden de dienstvoertuigen voor 100 procent op elektriciteit. Twee van deze auto’s staan binnenkort ook ter beschikking van de inwoners van Sint-Truiden. Met het project autodelen wil het stadsbestuur de aanzet geven om de verontreiniging een halt toe te roepen.

De auto’s - een stads- en bestelwagen - kunnen eenvoudig gereserveerd worden via een app of langs de stadswebsite. De bediening van de voertuigen zal ook via de smartphone verlopen. Inwoners die digitaal niet zo bedreven zijn, kunnen voor dit alles terecht in de parkeerwinkel.

Voor het gebruik van de auto’s wordt een klein bedrag aangerekend. Het gaat om 1,50 euro per uur en 0,15 euro per kilometer. Deze tarieven – die in een overeenstemming zijn met de marktprijzen – kregen samen met een huishoudelijk reglement groen licht op de gemeenteraad van oktober.

Deze maand staat er een testperiode op het programma. Een vijftal personen zal zo’n twee weken proefrijden. Hierna wordt het project meteen op punt gesteld, om vervolgens op vrijdag 1 december definitief van start te gaan. Vanaf dan zijn de auto’s voor het publiek toegankelijk en verschijnt alle praktische informatie ook op www.sint-truiden.be/autodelen.

In september werd Sint-Truiden met zijn elektrische voertuigenpark nog bekroond met een Business Mobility Award.
De stad won met een sterk dossier over de 22 elektrische dienstvoertuigen die sinds 2016 in gebruik zijn. Hierdoor gaat er elk jaar 68 ton minder CO2 de lucht in en bespaart de stadskas ook nog eens 80.000 euro op de jaarlijkse uitgaven.

Meer info